vizsgálat
#Jogosítvány

Hogyan kell megvizsgálni a sérülteket baleset után?

2023.05.06.
1 perces olvasási idő

Az életveszélyes sérülések kivételével minden sérülés ellátása előtt el kell végezni a teljes betegvizsgálatot, amelynek során további sérüléseket keresünk.

Ez alól csak az életveszélyes sérülés kivétel, amely azonnali ellátást igényel, ilyen például az erős vérzés, a nagy kiterjedésű vagy súlyos égés, és a súlyos végtagdeformáció. Más esetben az ellátást meg kell előznie a teljes betegvizsgálatnak, melynek célja, hogy kiderítsük, vannak-e további sérülések.

Miért van rá szükség?

Egy baleseti sérülés esetén a bajba jutott nem ritkán csak egyetlen fájdalomról vesz tudomást, illetve a megemelkedett adrenalin-szint miatt egyes fájdalmakat nem érzékel. Előfordulhat, hogy van egy jól látható, vérző fejsérülés mellett van egy ennél sokkal súlyosabb, nem látható pl. ruha által takart nyílt törés. A betegvizsgálat nemcsak a magánál lévő sérülteknél fontos, hanem az eszméletleneknél is, többek közt azért, hogy eldöntsük, milyen légútbiztosítási technikát alkalmazzunk.

Hogyan végezzük a betegvizsgálatot?

A betegvizsgálat során gumikesztyűben végigtapintjuk a sérült teljes testét. Ha magánál van, mindig rákérdezünk, hogy érez-e fájdalmat a tapintás helyén. Mit keresünk? Vérzéseket, deformitásokat, fájdalmas területeket.

Először óvatosan nyomkodjuk meg a sérült koponyáját, majd kulcscsontjait külön-külön, a szegycsontját kíméletesen. A mellkas vizsgálatát két kézzel végezzük, kezeinket a bajba jutott két oldalára helyezzük, majd gyengéden egymás felé nyomjuk. A mellkas rugalmasságát vizsgáljuk, illetve a fájdalomingert. A medencecsont tapintása sok szakirodalomban ellenjavallt, ha azonban nagyon óvatosan végezzük, minimális az esély, hogy tovább rontjuk a beteg állapotát. A végtagokat szintén egyenként tapintjuk, enyhén csavaró mozdulatokkal.

Hogyan tovább?

Ha találunk sérülést vagy érzékeny területet, mérlegelnünk kell, hogy melyik sérülés igényli az elsődleges ellátást. Eszméletlen sérültnél, ha nem merül fel a gerinc- és medencesérülés esélye, illetve nem szenvedett nyílt hasi sebet stabil oldalfektetéssel biztosítsunk szabad légutat.

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)