vizsgálat
#Jogosítvány

10 emberből 9 nem tudja, mit tegyen orrvérzéskor

2024.01.13.
1 perces olvasási idő

Az orrvérzés oka lehet banális, de súlyos sérülés is eredményezheti. Az ellátását illetően azonban sokan a tévhitekre hagyatkoznak. Te tudod, mi a helyes eljárás orrvérzés esetén?

Az orrvérzés hátterében leggyakrabbanaz orrnyálkahártya kiszáradása, magas vérnyomás vagy orrpolip áll. Természetesen traumás sérülések is okozhatják, ilyen lehet az orrcsonttörés, illetve a koponyasérülés. Utóbbi esetben a sérült súlyos, életveszélyes állapotúnak tekintendő. Műtéti beavatkozások (pl. orrmandula-eltávolítás) után szintén előfordulhat orrüregi vérzés, amely akár súlyos vérveszteséggel is járhat.

Orrvérzés elállítása

Mit tegyél?

Az első és legfontosabb teendő, hogy ujjaiddal nyomd össze orrcimpáidat, így az orrlyuk eltömődik, a vér nem tud kifelé távozni. Ha más vérző orrához érsz, használj gumikesztyűt, mert vérrel sok fertőző betegség terjed. A fejedet, illetve az orrvérző beteg fejét hajtsd enyhén előre, így elkerülhető, hogy a vér a légutakba kerüljön, és ott esetleg súlyosbítsa a helyzetet. Szorítsd – de ne erősen – az orrcimpákat legalább öt percig. Ha ezután sem állt el a vérzés, újabb öt percig próbálkozz, ha ezután is ugyanúgy vérzik, hívj mentőt, vagy ha van a közelben orvosi rendelő, keresd fel azt! Ha a vérzés elállt, legalább egy órán keresztül ne fújj orrot, azt követően is csak gyengéden.

Amit ne csinálj

Ne hajtsd hátra a fejed, ne dugj semmit - pl. papírzsebkendőt - az orrlyukadba! Hatástalan a hideg vizes borogatás és az orrcsont megfogása is.

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)