ájul
#Jogosítvány

Mit tegyél, ha a barátod elájult?

2023.07.03.
2 perces olvasási idő

Az eszméletvesztés olykor néhány pillanat alatt bekövetkezhet, és különböző súlyosságú lehet, de mindig komoly odafigyelést igényel. Az eszméletlenség során az agy normális működése zavart szenved, megfelelő ellátás hiányában a sérült állapota akár életveszélyessé is válhat, legrosszabb esetben pedig fulladás is bekövetkezhet.

Az eszméletvesztés az ún. hypnoid (alvásra emlékeztető) tudatzavarok közé tartozik. A sérült nem ébreszthető, reflexei részlegesen vagy egyáltalán nem működnek.

Hogyan alakulhat ki eszméletvesztés?

Az eszméletvesztésnek számos oka lehet, leggyakrabban a fejet ért ütés és különböző mérgezések (pl. alkohol, kábítószer) okozzák. Emellett a légzési és keringési zavarok, hőártalmak (kihűlés, hőguta), görcsroham és sok egyéb betegség okozhat ilyen jellegű tudatzavart.

Tünetek

EMit tegyél, ha a barátod elájul?gyes esetekben az eszméletvesztést panaszok előzik meg, míg más esetekben pillanatszerűen jelentkezik. Az agy működési zavara miatt a szervezet védekező mechanizmusai nem, vagy csak csökkentett mértékben működnek, így az összeesés következtében akár súlyos sérüléseket is szenvedhet. Éppen ezért fontos, hogy a gyengeségre, az ájulásközeli érzésre, a szédülésre panaszkodó barátodat mielőbb fektesd le, hogy óvd az összeesésből adódó esetleges sérülésektől. Az eszméletlen ember az őt ért ingerekre (pl. megrázás, megszólítás) általában nem reagál, izomzata elernyedt. Bizonyos esetekben enyhe reakciókat láthatunk.

Fulladásveszély

Mivel az eszméletlen beteg reflexei teljesen vagy részlegesen hiányoznak, így a garatreflexe is hibásan működhet, amelynek következtében nyál vagy egyéb légúti akadály, akár a nyelvhátra csúszása miatt maga a nyelv is fulladást okozhat.

Mit tegyél?

Az eszméletlenség okának kiderítése egészségügyi feladat, még ha ismert is az ok, gyakran gyógyszeres vagy kórházi kezelést igényelhet, így a laikus segélynyújtó legfontosabb feladata a légútbiztosítása. A légútbiztosítás leghatékonyabb módja az ún. stabil oldalfektetés, amely során a sérültet olyan pozícióba helyezzük, amelyben a legkisebb az esély, hogy légúti elzáródás következzen be. A mozgatás azonban néhány esetben nem javasolt, így gerinc- és/vagy medencesérülés, nyílt hasi sérülés, illetve súlyos lábsérülés esetén. Ez esetben az Esmarch-féle műfogás – más néven áll előre emelés -, vagy a sérült oldalára fordítása alkalmazható. Utóbbi esetben több segélynyújtó, lehetőleg a gerinc mozgatása nélkül végzi el a beavatkozást.

A légútbiztosítás módjának eldöntéséhez betegvizsgálatot kell végezni, melynek során áttapintjuk a beteg testét, sérüléseket és deformitásokat keresünk.

Stabil oldalfektetés

1. Teremtsd meg a biztonságot! Lehetőleg használ gumikesztyűt!

2. Térdelj a sérült csípője mellé. A sérült hozzád közelebbi kezét hajlítsd be úgy, hogy a teste és a felkarja, valamint a felkarja és az alkarja közel derékszöget zárjon be, azaz a váll- és a könyökízület derékszögben van.

3. Távolabbi kezének kézfejét a közelebbi arcfelére helyezd, tenyere kifelé nézzen. Az arcra illesztett kezet innentől kezdve végig fognod kell, ha elengeded, elmozdul.

4. Távolabbi lábát térdben húzd fel!

5. Távolabbi, felhúzott térdét magad felé húzva billentsd oldalra a sérültet. Ügyelj, hogy az átfordításkor az arca ne sérüljön meg!

6. Földön lévő tenyerét az arca alatt igazítsd meg, a fejét enyhén hajtsd hátra, száját úgy pozícionáld, hogy a szájüregben lévő anyagok (nyál, vér, hányadék) kifelé tudjanak folyni.

7. A felül lévő lábát csípőben és térdben hajlítsd be közel derékszögben, így teste stabillá válik.

8. Ellenőrizd a légzését! Ez a későbbiekben percenként javasolt!

Hívj mentőt (104)

Eszméletvesztés esetén mindig indokolt a mielőbbi mentőhívás (104)!

További teendők:

  • Figyeld percenként a beteg légzését!
  • Óvd a sérültet a kihűléstől, használj takarót vagy izolációs fóliát!

(Forrás: elsosegely.hu)