drog
#Drog, cigi, alkohol

Ne légy kísérleti patkány!

2011.05.06.
2 perces olvasási idő

A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban a kíváncsiság hajtja a fiatalokat a drogfogyasztás irányába. Sokan közülük megmaradnak az egyszeri kipróbálás szintjén.

Ám akik aktuálisan nehézségekkel küzdenek, illetve elhúzódó problémáik vannak, könnyen a függőség útjára léphetnek.

A drogambulanciák pácienseinek a túlnyomó többsége a 15-29 évesek közül kerül ki. A statisztikák szerint a női kliensek minden korosztályban kevesebben vannak, mint a férfiak. A debreceni tapasztalatok szerint az erősebb nem képviselőinél a 20-24 éves korosztály létszáma a legnagyobb, a nők esetében pedig a 15-19 éveseké.

Folyamatosan nő a legális drogok száma

Jelenleg a legnagyobb veszélyt azok a háztartási vegyszerek jelentik, amelyek designer drogokat tartalmaznak, és minden nehézség nélkül, legálisan megvásárolhatják őket a fiatalok. A drogambulanciákon egyre több olyan beteg fordul meg, akik növényi tápsó, oldószer, aromákkal kezelt illatosító, füstölő vagy fürdősó formájában jutottak hozzá az adagjukhoz.

A kliensek vagy szippantással, vagy intravénás adagolással kerülnek a drog hatása alá. „Az utóbbi nemcsak azért veszélyesebb, mert gyors kötődést eredményez, vagyis általa hamarabb kialakul a függőség, hanem mert a tűhasználat esélyt ad bizonyos fertőző betegségek terjedésének, pl. Hepatitis B, C, HIV.”- nyilatkozta Dr. Ladányi Andrea pszichiáter szakorvos.

A hatóságok igyekeznek folyamatosan ellenőrizni és betiltani ezeket a szereket, de általában elég egy apró alkotóelem módosítása ahhoz, hogy újra legálissá váljanak. Miután a friss verzió piacra kerül, hónapok szükségesek ahhoz, hogy jogilag újra be lehessen tiltani.

Az új „trend”

Óriási népszerűségnek örvend a drogfogyasztók körében a mefedron és az MDPV, amelyek szinte teljesen kiszorították a piacról az ecstasy tablettát. A mefedronhasználók száma megelőzi az amfetaminnal élőkét annak ellenére, hogy számos országban - 2011.01.01-től Magyarországon is - kábítószernek minősítették és betiltották. A MDPV olyan jellegzetes szagú por, amely fény hatására bebarnul. Hosszú távú fogyasztása esetén depresszióról, izomgyengeségről, fejfájásról és vesepanaszokról számoltak be a páciensek. Ezek az anyagok is tudatmódosító szerek, ám a hatásuk jóval intenzívebb és kiszámíthatatlanabb. A drogfogyasztó elveszíti a kapcsolatát a valósággal, hallucinációi és irreális félelmei támadnak, miközben súlyosan károsodhat a központi idegrendszere.

Ezek az anyagok emberi fogyasztásra egyáltalán nem alkalmasak. Míg számos korábbi drog a mai napig használatos a gyógyászatban - pl. morfium, marihuána -, az új designer drogok az emberi szervezettől teljesen idegen elemek. A szakembereknek nem áll rendelkezésükre elegendő adat az újfajta szerek károsító hatásáról és a használatuk okozta szövődményekről, így a kliensek kezelése is nehezebb. Általában a betegeket valamilyen pszichiátriai intézmény fekvőbeteg osztályán látják el.

(Piroskáné Hajdu Petra)