Szexuális vonzalom
#Vágyak

Hogyan alakul ki a szexuális vonzalom?

2010.09.26.
2 perces olvasási idő

A szexuális vonzalom a normális pszichoszexuális fejlődés része. Testi-lelki vágy arra, hogy a másikkal minél közelebbi kapcsolatba kerüljünk.

A szexuális vonzalom betetőzése a szexuális aktus, a szeretkezés. A szexuális vonzalom nem csak a hormonok játéka, fontos, hogy kontrollálni tudjuk. A felnőttség része, hogy ezt elsajátítjuk. Az, aki erre képtelen, éretlen személyiség. Viselkedése inkább állatias, mint emberhez méltó.

Amikor a szülő kontrollálni igyekszik a kamaszodó gyermekét, szeretné a gyermekben még ki nem alakult kontrollt pótolni. A gyermek ellenáll, hiszen őt a szexuális vágy és kíváncsiság hajtja. Gyakorivá válnak az összecsapások, balhék. Nagyon fontos, hogy a szülő meg tanulja kezelni ezt a helyzetet és ne alakuljon ki végletes ellenségesség a családon belül.

A szexuális vonzalom szeretettel, felelősséggel, kontrollal társulva az emberi boldogság egyik legfontosabb eleme!
Az a legnagyobb probléma manapság, hogy a testi éréssel kapcsolatban egyre szabatosabb a világ, nagyon korán kialakul a felfokozott szexuális érdeklődés.

A kisgyerekek már egészen kicsi korban úgy vannak öltöztetve, mintha kicsinyített felnőttek lennének. Mivel a kisgyerekek utánzással tanulnak, leutánozzák a negatív környezeti mintát és akaratlanul is csábítóan kezdenek el viselkedni. Szándéka mindössze a kíváncsiság, figyelemfelkeltés és az, hogy kizárólagosan rá figyeljenek. Nem tudja felmérni a rá leselkedő veszélyeket és természetesen nem számolhat azzal sem, hogy beteges felnőttek visszaélhetnek az ő naivitásával.

A visszaélés gyakran megtörténhet családon belül is, de bárhol! Nagyon fontos, hogy a gyerekekre figyeljünk oda, kezeljük őket gyereknek, öltöztessük őket annak, ne csináljunk belőlük akarva-akaratlanul prédát! A beteges, nemi visszaélésre, erőszakra hajlamos, személyiségzavarban szenvedő elkövetők életkora sajnos egyre korábbra tolódik.

Ha valaki könnyű sikerre vágyik, amelyet kis erőfeszítéssel akar elérni, kézenfekvően választ könnyen legyőzhető célpontot. Erre a legalkalmasabbak a gyerekek, az öregek és a szintén védtelen, embernek kiszolgáltatott állatok.
Ellenük követik el a leggyakoribb és a legbrutálisabb erőszakokat.

A nemi erőszak esetén az egyik fél a másik kárára, a másik tiltakozása ellenére, védtelenségét, gyengeségét, naivitását, kiszolgáltatottságát kihasználva követi el brutális tettét. Súlyosan büntetendő cselekedet, mindkét fél sorsát egész életére tönkre teheti.

A kamaszok veszélyeztetettek, mert nemi érésük nincs arányban értelmi fejlődésükkel, felelősségérzetükkel. Az értékrendek kórosan alakulnak, a látszat, az anyagi javak könnyű megszerzése érdekében könnyen elcsábíthatóak, különösen, ha nincs stabilan megtartó, próbákat kiálló, őszinte szeretetben gazdag családi háttér.

(Kazimir Ágnes, pszichológus)