szüzesség
#Vágyak

Amit a szüzességről tudnod kell

2011.04.14.
4 perces olvasási idő

Amikor serdülőkorba lépsz, találkozol egy új szóval: „szüzesség”. De lehet, hogy nem világos neked, hogy mit is jelent ez pontosan. Azt, hogy „szűz”, gyakran használjuk arra az illetőre, aki még nem létesített senkivel szexuális kapcsolatot. Valójában nincs egyetlen, egyértelmű meghatározás arra, hogy mi is a szüzesség.

A legtöbb tizenévesnek kínos erről beszélnie. Ez a cikk segít tisztázni néhány homályos dolgot a szüzességgel kapcsolatban és segít meghozni egy igen fontos döntést.

Mit is jelent valójában a szüzesség?

A lányoknál a szűzhártya megléte az, ami a szüzességet meghatározza. A szűzhártya a hüvelybemenettől néhány centiméterre található. Ám vannak lányok, akik szűzhártya nélkül születnek. Náluk tehát nem a hártya megléte dönti el a szüzességet. Ezért nehéz a szüzességet konkretizálni.

Egy másik meghatározása a szüzességnek, hogy az a lány, akinek a hüvelyébe behatolás történt, már nem szűz. De ezzel a definícióval az a probléma, hogy a behatolás különböző módon is történhet.

Először a „szex” fogalmát kellene pontosítani, mielőtt érdemes lenne beszélni a szüzességről.

Egyesek azt gondolják, hogy bármilyen behatolás egyenlő a közösüléssel. Mások a szex alatt azt értik, hogy behatolás a pénisszel. Pedig ez csak lekorlátozása a szex fogalmának. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az orális szex is beletartozik a „szex” definíciójába, de vannak olyanok, akik ezzel nem értenek egyet.

Ezek a fogalmak egyéni érzelmi és fizikai tényezőktől is függenek. Neked kell saját magadnak meghatározni a szex és a szüzesség fogalmát. Nem árt, ha tisztában vagyunk az „önmegtartoztatás” és a „cölibátus” fogalmával is.

Az önmegtartoztatás (alapja a „tartózkodás” szó) arra utal, hogy önkéntesen adunk fel valamit, akár az evést vagy az ivást. Tehát a szüzesség önmegtartoztatásra utal, azt jelzi, hogy az illető nem él nemi életet. A cölibátus kifejezetten a szexuális önmegtartoztatásra utal. A „tisztaság” majdnem ugyanazt jelenti, mint a szüzesség és az önmegtartóztatás, de az utóbbi két fogalmat különböző helyzetekben is lehet használni.

Szüzesség, vallás, erkölcs

Rengeteg vallás létezik a világon. Ki-ki döntse el a saját hitének megfelelően, hogyan kezeli a szüzességét. A keresztény tanítás arra ösztönzi a nőket, hogy legyenek önmegtartóztatóak a házasságig. Ezt hirdeti a Biblia Újszövetségében található versek.

Az iszlám előírja, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális élettől a házasságukig. Az ortodox és a zsidók is így vélekednek a szüzességről. Ha szeretnél többet tudni arról, hogy a saját vallásod hogyan is gondolkodik a szüzességről, beszélj a szüleiddel, a vallási tanácsadóddal, idősebb testvéreddel vagy egy megbízható barátoddal!

Mivel minden vallás eltérően foglalkozik a témával, nagyon fontos észben tartanod, hogy a te véleményed a szüzességről a sajátod, másra ne erőltesd! Ugyanakkor érdemes arról beszélni, hogyha a pároddal harmonikus a kapcsolatod, akkor tudni fogod, mikor érzed úgy, hogy készen állsz az együttlétre.

A szüzesség és a tini társadalom

Vannak tinik, akikre ha mondják, hogy „szűz”, sértésnek veszik. Különösen a tizenéves fiúk, akik menőnek akarnak látszani. Amikor egy tini fiú először van együtt egy lánnyal, gyakran eldicsekszik vele a haverjainak. Szlengesen adja elő magát, mint például „bevittem a macit a málnásba” vagy ehhez hasonlóak.

A lányok ezzel finomabban bánnak. Megbeszélik egymással a történéseket és általában nem heccelődnek a még szűz társaikkal. De ennek az ellenkezője is igaz lehet. Ha valakit azzal kapcsolatban ítélsz meg, hogy mit gondol a szüzességről, azzal nagyon megsérthetsz másokat, mert ez egy személyes dolog.

A szüzesség és a szülök

Szükséged van valakire, akivel beszélhetsz erről a témáról, mik az előnyei, hátrányai? Mit tanácsol, esetleg elmondja az ő első szexuális élményét? Valaki, aki idősebb, tapasztalt és megbízol benne? A legjobb tanácsadók ez ügyben a szüleid. De csak őszintén! Elhiszem, hogy egy tininek nem könnyű megkérdeznie például azt, hogy „Anya, apa, szerintettek hány évesen érdemes elkezdeni a szexuális életet?”.

A szüleid is emberek, nő és férfi. Ők is mielőtt nemi életet éltek, szüzek voltak. Ők is ugyanezeket a kérdéseket tették fel a szüleiknek, hiszen ők is tele voltak kétségekkel, kérdésekkel, kíváncsisággal.

Még ha idegesen is közelíted meg a témát, meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyire könnyű erről beszélned velük. Lehet, hogy egy kicsit kellemetlen az első ilyen beszélgetés, de a lehető legjobb módja annak, hogy a saját érzéseidet, gondolataidat, hitedet megoszd és elfogadtasd szüleiddel.

Ha a szüleiddel való beszélgetés nem valósul meg, próbálj keresni egy felnőttet, aki tud válaszolni a feltett kérdéseidre és segít több információt keresni a szüzességgel kapcsolatban. Ilyen lehet időseb testvér, nagynéni, nagybácsi, tanár, edző, szexológus.

Mielőtt cselekszel, mérlegelj!

A döntés, hogy elveszted-e a szüzességedet vagy nem, sok megfontolást igényel. Két fontos dolgot kell figyelembe venned ilyenkor: a szexuális úton terjedő betegségeket és a védekezési módokat (óvszer, fogamzásgátló tabletta, membránok, spermicid kenőanyagok). Rengeteg információhoz juthatsz manapság a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban és ez alapján légy tisztában a kockázati tényezőkkel, a betegségek fajtáival és az elkerülési módokkal!

Tájékozódj a nem kívánatos terhesség kockázatairól és megelőzési módjairól! Nem szabad félvállról venni, illetve a véletlenre bízni a dolgokat. Mindezeket vedd figyelembe, mielőtt döntenél a nemi élet megkezdéséről! A társaid nyomása, az erkölcs, a vallás és a saját értékeid, érzelmeid is jelentős szerepet játszanak a döntésedben. Ne mások hozzák meg helyetted a döntést, az legyen a sajátod!

Néhány segítség a döntéshez:

Terhesség és a nemi úton terjedő betegség. Mit teszel, ha a szex eredménye a terhesség vagy a nemi úton terjedő betegségek egyike? Ha nem tudod a választ, és nem vagy benne biztos, hogyan kell elkerülni ezeket a nem kívánatos dolgokat, akkor nem állsz készen a szexre.

Értékek és vallás. Hogyan fogod érezni magad a szex után? Az érzelmek meglehetősen kiszámíthatatlanok. Akkor vagy érzelmileg felkészülve, ha teljesen magabiztos vagy a döntést megelőzően. Ha bármilyen szorongást vagy idegességet érzel, akkor nem állsz készen a szexre.

Várakozás. Gyakran előfordul, hogy az első alkalom nem olyan elbűvölő vagy romantikus, mint a filmekben. Lehet, hogy fáj vagy kellemetlen. Vagy párod nem tudja, hogy mi okoz neked örömöt. Az első együttlét ne egy kocsi hátsó ülésén vagy bárhol egy kényelmetlen helyen történjen meg, mert akkor nem tudjátok élvezni! Ha nem tudjátok, hogyan érintsétek meg egymást úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen, vagy ha nem találtok egy kényelmes helyet erre a célra, akkor valószínűleg nem álltok készen a szexre.

Kapcsolat. Néha az emberek, furcsán viselkednek egymással az első szeretkezésük után. Két ember között megváltozik ekkor az érzelmi kapcsolat, hiszen nemrég osztották meg egymással a legintimebb pillanataikat. Győződj meg róla, hogy mindketten egyaránt szívesen megosztjátok-e ezt az élményt! Beszéljétek meg egymással az értékeiteket, érzéseiteket! Légy őszinte és nyílt! Ha úgy érzed, valami gátat szab ennek a beszélgetésnek, vagy ha úgy érzed, hogy a párod nem ért meg téged, várjatok a szexszel, amíg kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatotok!

Az első együttlét egy olyan döntés, mely előtt sok dolgot mérlegelni kell. Amíg úgy érzitek, hogy a fenti támpontokkal tisztában vagytok, és minden rendben van köztetek, akkor is tudjatok meg többet a szexről és a szüzességről! Olvassatok felvilágosító könyveket, cikkeket vagy beszéljetek megbízható barátokkal, felnőttekkel!

(M. T.)