petting
#Vágyak

Mi történik orgazmus közben?

2016.01.07.
3 perces olvasási idő

A férfi és női szexuális reagálás fokozatai nagyon hasonlóak. Milyen út vezet az orgazmusig? Miért van az, hogy a nők látszólag nehezebben jutnak el az orgazmusig?

A szexuális vágy

A szexuális vágy valamilyen inger hatására jön létre, ami lehet egy kép, hang, illat, tapintás. Például Mi történik orgazmus közben?szerelmed kedvenc parfümje könnyen vágyat ébreszthet benned, különösen ha már előtte valamilyen kellemes, péládul szexuális jellegű élményhez kapcsolódott az illat.

A szexuális izgalom nincs napszakhoz vagy helyzethez kötve, sokkal fontosabb, hogy a vágykeltő inger jelen legyen. A vágyat könnyen felkeltheti egy gondolat vagy fantáziakép is. Egyes kutatások rávilágítottak arra, hogy a nőkben nehezebben okoznak a gondolatok izgalmat. De ez természetesen nem mindenkire igaz, nagy különbségek vannak az egyének között abban a tekintetben, hogy ki mit talál izgatónak. Ám a szexuális reagálás alapmintája mindkét nemnél ugyanazt a lefolyást követi.

A szexuális ingerek

Az erogén zónák azok a területek, melyek sok idegvégződéssel rendelkeznek, ennél fognak érzékenyebbek a tapintásra: nyak, száj, fülek és a combok belső fele, mellbimbók, pénisz makkja, csikló csúcsa, hüvely kis- és nagy ajkai, a nemi szervek és a végbél közti terület.

Az erogén zónákat annyira gyakran emlegetik a szexualitással kapcsolatban, hogy közben elfelejtik megemlíteni az egyéni különbségeket is. Az erogén zónák érintése eredményezhetik a szexuális izgalmat, de egyénenként különbözik, hogy milyen emlék társul az adott érintéshez. Egyik személynél például a nyak érintése kifejezetten erotikus, a másiknál viszont egy rossz élmény erősen kapcsolódik a nyak érintéséhez, ezért semmilyen erotikus tartalmat nem talál a nyak csókolgatásában.

Tipp: Jelezd a párodnak, hogy milyen érintés, illat esik neked jól, és bátorítsd őt is erre. Sajnos még mindig nem tudunk egymás gondolatában olvasni, elengedhetetlen, hogy a másik felé kommunikáljuk érzéseinket, problémáinkat. Ha számodra nem megfelelő helyen érintett meg, közöld azt vele, mert mindaddig, amíg a párod nincs tisztában ezzel, addig próbálkozni fog vele, hiszen saját tapasztalati azt mutatják, hogy másoknak vagy önmagának ez a mozdulat erotikus.

A szexuális reagálás négy szakasza

1. Izgalmi fázis

A szexualitás egyik alaptétele az, hogy minden ember különböző. Vannak természetesen hasonlóságok, de nem vonhatunk le általános következtetéseket arra vonatkozóan, hogy pontosan hogy kellene történnie egy szexuális együttlétnek.

Az izgalmi fázisra - azaz amikor növekszik a szexuális izgalom - különösen rányomja a bélyegét a szocializáció, neveltetés. Már korábban is esett szó a „kettős erkölcsről”, arról, hogy míg a férfiak szexuális életét bátorították, addig bizonyos korokban a nőktől az elvárt viselkedés a szüziesség volt. Ennek a hatása még a mai nap is érződik, így bár a nők is igen hamar izgalomba jöhetnek, és pár perc alatt eljuthatnak a csúcsra, még sincs bátorítva ez a viselkedetés. A lányokat gyakran nevelik még ma is a szexuális késztetéseik elfojtására. Az így keletkezett gátlások oldására pedig bizony idő kell.

Mi történik a testedben?

Nők: A hüvely belső kétharmada kitágul, a csikló megmerevedik, kisajkak megduzzadnak, a hüvely falában vérbőség keletkezik.

Férfiak: erekció, a herezacskó közelebb húzódik a testhez

Férfiak és nők közötti különbség: a nők hajlamosak az izgalmi fázis során a visszaesésre, emiatt hosszabb ingerlésre van szükség.

2. Platófázis

A platófázis során a már megemelkedett szexuális izgalom egy bizonyos szinten megáll.

Mi történik a testedben?

Nők: A hüvely már nem tágul tovább, ellenben az alsó harmad elkezd összeszűkülni, a csikló visszahúzódik, a méh tovább emelkedik a hasüregbe.

Férfiak: nem történik nagyobb változás

Mindkét nemnél: Pulzus és légzés felgyorsul, vérnyomás emelkedik.

3. Orgazmusfázis

Ez az élvezetes élmény néhány másodpercig elérhető az ember számára. Az orgazmusban az egész szervezet részt vesz. Az orgazmus nem más, mint egy sor egyre gyengülő vonaglás, ami erős izomfeszüléssel jár.

Mi történik a testedben?

Nők: A hüvely alsó harmada ritmikusan összehúzódik, 3-15 alkalommal. Méh izmai is összehúzódnak.

Férfiak: ejakuláció, (kb egy kávéskanálnyi ondóval). (Serdületlen fiúknál is előfordulhat orgazmus, de ejakuláció nélkül.)

Férfiak és nők közötti különbség: egy nagy különbség itt már biztosan mutatkozik a nők és a férfiak között. A nők képesek a plató- és az orgazmusfázist ismételni, azaz képesek többszörös orgazmusra. A férfiak, különösen fiatal korban képesek lehetnek egymás után több erekciót is produkálni, de ez egy egészen más jelenség, mint a nőknél.

4. Elernyedési fázis

A jól megérdemelt munka után pedig megpihen a test, a korábban megfeszített izmok elernyednek.

Mi történik a testedben?

Nők: A hüvely vérbősége megszűnik, a csikló ismét előbújik, a méh visszaáll eredeti nagyságára és visszasüllyed.

Férfiak: Megszűnik a merevedés, de ez két szakaszban történik. Először az orgazmus után látványos ernyedés történik, de a pénisz mérete még mindig nagyobb, mint nyugalmi állapotában. Ha az izgalmi és platófázis hosszabb volt, akkor még egy darabig fenntartja ezt az állapotot, és ezt követi a teljes elernyedés. Ezt követi a refrakter periódusn, az az időszak, amikor a férfi még nem képes újabb erekcióra. Az időszak hossza egyénekénk és életkorral változik.

Mindkét nemnél: Az izgalom által kiváltott bőrpír eltűnik, a pulzus és a légzés normalizálódik.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)