anorexia
#Vágyak

Anorexia és szex: a kettő együtt nem megy

2011.06.08.
1 perces olvasási idő

Az anorexiások nagy többségénél a nemi élet mondhatni feledésbe merül, a kóros soványság ugyanis negatív hatással van a szexualitásra. Ennek több oka is lehet.

A legnyilvánvalóbb ok, amiért az anorexiások nem kívánják az együttlétet, a testi fejlettség hiánya. Azon fiatalok esetében, akik még nem érték el a pubertáskort, s nem visznek be elegendő kalóriát a szervezetükbe, a nemi fejlődés lelassul, és az is előfordulhat, hogy teljesen megáll. Egyeseknél a serdülőkor is évekkel később kezdődhet, mint a normálisan táplálkozó társaiknál.

Azoknál az anorexiás lányoknál, vagy nőknél, akik már menstruálnak, a betegség következtében akár a menzesz is elmaradhat.

Miért nem igénylik az anorexiások a szexet?

Az anorexiás nők többségét a szex nem vonzza. Minden az agyukban dől el. Eldöntik, hogy sem ételre, sem szexre sincs szükségük. Tulajdonképp a gyógyulásukat jelentené, ha vágynának a szexre. Az anorexia gyakran társul a felnőtté válás, és a test megváltozása miatti félelemérzettel.

A kórosan sovány lányok és nők agyának boldogságért felelős központja nem kap elegendő ingert az étkezések hiánya miatt. Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is, amikor a szexről van szó. Az anorexiások legfőbb vágya, hogy testüket megóvhassák másoktól, és az ételektől. Mindezeket az óhajokat agyukban szabályozzák, s ennek következtében kezdik el magukat sanyargatni.

A nem evés az egyik módja az önszabályozásnak. A szex megvonása pedig a másik. A test ezáltal „szent és sértetlen” marad.

A szex bizalmon alapul

Jóllehet, sokan mindenféle bizalom nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, az anorexiás lányok és nők többsége azonban fél a nemi közösüléstől, s csak akkor hajlandóak – esetlegesen - lefeküdni valakivel, ha abban a személyben 100 %-osan megbíznak. A szex intim dolog, akkor is, ha jó, vagy ha nem az. A kórosan sovány lányok pedig rettegnek az intim pillanatoktól.

Van megoldás?

Mi lehet a kiút az ilyen lányok számára? Van egyáltalán megoldás erre a hatalmas lelki problémára? A segítség az lehet számukra, ha próbálnak megbarátkozni az intimitás tényével, s azzal, hogy a bizalmon alapuló szexuális együttlét nagyon kellemes élményt nyújt. Esetükben ajánlatos a szakember felkeresése is.

Amint megtanulnak bízni, lassan az evéssel és a többi emberrel is megbarátkoznak.

(B. M.)