Lélek, Önértékelés

#Lélek #Önértékelés

84 db cikk a témában

#kapunyitási pánik
2011.05.17.

Kapunyitási krízis a kibontakozó felnőttkorban

Egy új fogalom bukkant fel az elmúlt évtizedben: kapunyitási krízis, mely a serdülőkor után, úgy a húszas évek közepe táján bekövetkező nagy válság elnevezése. A Nyíregyházi Főiskola tanársegéd gyakornokát, Szatmári Ágnest kérdeztük kutatási területéről, a kibontakozó felnőttkor dilemmájáról.

#pénzügy
2011.02.24.

7 fontos pénzügyi lecke tiniknek

Nem hibáztathatók a gyerekek amiatt, hogy tudatlanok a saját pénzügyeik tekintetében, főleg ha szüleik sem bánnak jól az anyagiakkal. Viszont továbbadni a stafétabotot most már nem megoldás erre az egyre növekvő problémára.

#lopás
2010.10.20.

Lopásra kényszerülve

Ha éhes, szomjas, fázik és nincs más eszköze, hogy kielégítse ezt és még buzdítják is rá, akkor a személy lop. Van, aki kér, van, akinek eszébe sem jut a lopás.

#kiközösítés
2010.09.06.

Kiközösítés: Miért ÉN vagyok a suliban az áldozat?

"Mindenki engem cikiz. Nyolcadikos vagyok, és még az alattam járók is beszólogatnak és nevetnek rajtam. Mindenfélét pletykálgatnak rólam, és olyanokat is kitalálnak, aminek egy kis része sem igaz! Jóban vagyok az osztálytársaimmal, már amennyire lehet, de mindig azt hallom vissza - több ember által megerősítve! - hogy engem mennyire utálnak a többiek! Pamacsgolyó" A szakértő válaszol.

#énkép
2010.08.10.

Hogyan fejleszthető az énkép?

Rengeteg dolgot tehetsz, hogy megváltoztasd az önmagadról alkotott képet, mindenféle plasztikai sebészet nélkül is. Ne feledd, az én kép nem azt jelenti, hogy hogyan is nézel ki, hanem hogy te mit gondolsz magadról és hogyan érzed magad a bőrödben.

#félelem
2010.04.25.

Bátran nézz szembe a félelmeiddel!

Idegen társaságban kell megjelenned, randira hív álmaid pasija/lánya, komoly tétet jelentő vizsga előtt állsz, esetleg komoly döntést kell meghoznod? A legtöbb emberen ilyenkor úrrá lesz a kétség, s a félelmek szinte megbénítják az illető ésszerű gondolkodását. Hogyan semlegesítsd ezeket a bénító, hibás gondolatokat? Most csokorba szedtük, íme:

#boldogság
2010.01.28.

Genetikai oka van a boldogságnak?

A 2009-es év olyan volt, amit kevesen fognak hamar elfeledni. De az idő, ami elmúlt, képessé tesz, hogy átvészeljük a kihívásokat, amik először nyomasztónak tűnnek. Ahogy sok millióan fájdalmasan megtanulták, nem tudjuk tejesen kontrollálni a környezetünket. Habár meglepően gyakran kontrollálhatjuk a hatásukat a jókedvünkre.

#énkép
2009.11.26.

A negatív énkép negatív hatásai

A világ nem egyszerű. Mindenki máshogy látja. Amíg nekem a pohár félig tele van, neked lehet hogy félig üres. Sajnos a mai tinik világában a „félig-üres pohár szindróma” kezd elterjedni. Ezért nem árt rákukkantani, hogy milyen hatással van ránk, ha huzamosabb ideig pesszimistán gondolkodunk magunkról és a világról egyaránt.

#önértékelés
2009.08.17.

Önértékelésed növelése - mantrával vagy anélkül?

Számtalan könyv, újságcikk arra buzdítja az önbizalmukat fejleszteni kívánó embereket, hogy pozitív gondolatokkal próbálják megalapozni hiányos önértékelésüket. Kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pozitív sugallatok ismételgetésével szándékainkkal éppen ellentétes hatást válthatunk ki.