egészség
#Lélek

Neked mit jelent az egészség? A pszichés egyensúly is hozzá tartozik

2017.10.06.
2 perces olvasási idő

Élj egészségesen, sportolj sokat, egyél minél több zöldséget, gyógyulj meg. Ebben általában ki is merül az egészséggel kapcsolatos tanácsok többsége. Igazán? Ennyi lenne az egészség, a betegség hiánya? Csak a testünk egészségére kell gondolni?

Korunkban szerencsére elindult egy olyan tendencia, hogy ez emberek, egyre nagyobb erőfeszítést tesznek egészségük megőrzése érdekében. Egyre többen töltik szabadidejüket wellness szállodákban, ahol változatos szolgáltatásokkal frissítik fel szervezetüket és kapcsolódnak ki.

Pszichénk egészsége

Biztos te is megfigyelted már, hogy stresszesebb időszakban nem csak kimerültebb és türelmetlenebb vagy, hanem bizony akár betegebb is. Ilyenkor a szervezet maximumra kapcsol és feléli tartalékait, emiatt pedig kiszolgáltatottabbá válik az immunrendszer. Viszont dönthetünk úgy, hogy fejlesztjük a képességeinket a stresszel való megküzdésnek. Ha dolgozunk személyiségünkön, nem csak kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk, hanem testi egészségünkre is jótékony hatással lesz.

Önismeret

Hibás az az elképzelés miszerint csak "beteg" emberek, az "őrültek" fordulnak pszichológushoz. Olyan hiedelmek élnek a XXI. században, mint az, hogy "csak az fordul pszichológushoz, aki csődöt mondott, és egyedül nem tudja megoldani a problémáját." Elárulom, hogy a legsikeresebb emberek mindegyike él az önismeret, a pszichoterápia, az önfejlesztő csoportok vagy könyvek segítségével. Ha testünk változik az évekkel, miért ne változna vele személyiségünk? Hiszen furcsának látjuk azt a 40 éves embert, aki még mindig nem tudja saját ügyeit elintézni, nem nőtt fel igazán. Tehát korral változunk, új készségeket, viselkedési sémákat sajátítunk el.

Az egészséges személyiség összetevői

A személyiség pszichológiával foglalkozó Gordon Allporthat összetevő alapján határozta meg az egészséges személyiséget.

1. Széleskörű én-tudat

Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk önmagunkat kissé háttérbe szorítani. Képessé válunk mások érdekeit szem előtt tartani, legyen az egy családtag, barátok, közösség, vallás vagy nemzet.

2. Képesség tartós érzelmi kapcsolatra

Sajnos ez nem is olyan könnyű feladat. Évek kitartó munkája, mire felnövünk, képessé válunk a toleranciára, empátiára, elfogadásra. Egy párkapcsolat működtetése igazi művészet. Természetesen a tartós érzelmi kapcsolat nem csak párkapcsolatra értetendő, bármilyen családi vagy baráti kapcsolat is idetartozik.

3. Önmagunk elfogadása

Ez minden kamasz legnagyobb feladata, elfogadni önmagát, hibáit és erényeit. Meglepően tapasztalom, hogy erősségeinket épp olyan nehéz felismerni és elfogadni. Sokat tagadják képességeiket "én nem is vagyok ebben annyira jó...". Ha valaki elfogadta önmagát testestül-lelkestül, elviseli a kudarcokat is jentősebb elkeseredés vagy ellenségeskedés nélkül is.

4. Realista szemlélet, problémamegoldó képesség

A dolgokat annak látja amik, és nem annak, minek szeretné látni. Ez szorosan összefügg az előző ponttal. Ugyanis ha valaki tisztában van a saját gyengeségeivel, akkor egy kudarc helyzetben fel tudja ismerni saját felelősségét vagy éppen a sikerben a saját befektetett munkáját. Tőle biztosan nem hallunk olyat, hogy "szerencsém volt" vagy "Magdi néni hibája, kinn hagyta a seprűnyelet, és abban botlottam el" -miközben mi tudjuk, hogy az ő felelőssége megnézni, hogy hová lép.

5.Önismeret, önkritika

Ez is a fenti ponttal van összefüggésben. Az érett személyiség képes arra, hogy önmagát kívülről, tárgyilagosan szemlélje.

6. Egységes életfilozófia, értékrend kialakítása

Ez megadja számára az életét értelmessé tevő célt.

Ezek a pontok is rávilágítanak arra, hogy folyamatos változásban vagyunk, és életünk minden napján tennünk kell testi-lelki egészségünkért.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)