vagdosás
#Lélek

Vagdosás és pánikroham - A szakértő válaszol

2017.07.16.
1 perces olvasási idő

Hetek óta nem alszom, olyan kimerült vagyok, hogy már a fejem is állandóan fáj és sűrűn tör rám pánikroham. Egyre többet vagdosom magam. Rájöttem, hogy segítséget kell kérnem, kaptam is terápiás időpontot, de félek hogy meg fogok futamodni. - Válogatás a Szakértő válaszol rovatunk kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Menj el nyugodtan arra az időpontra! Azért mész a pszichológushoz, mert problémáid vannak, úgyhogy nyugodtan legyél vele őszinte, mondj el neki annyit magadról, amennyit akarsz vagy tudsz. Idővel úgyis egyre könnyebb és természetesebb lesz megnyílnod neki. Akkor sincs semmi gond, ha pánikroham tör rád, hiszen eddig is mindig kijöttél belőle valahogy, most is ki fogsz tudni jönni belőle, ha másképp nem, akkor úgy, hogy tudatosítod magadban, hogy mindig elmúlik.

Nyugodtan add majd önmagad

Bízz benne, hogy segít neked a terápiás helyzetben és nyugodtan kérdezz bármit, ami segíthet eloszlatni a kezdeti félelmeidet. Amennyiben úgy alakul, hogy mégis "megfutamodsz", akkor sincsen semmi baj, nyugodtan mondd el utána a pszichológusnak, hogy miért nem mentél el a megbeszélt időpontra és kérj tőle egy új időpontot, melyre már egészen biztosan elmész. Meg fogja érteni a helyzetet és segít majd túllépni a szorongásaidon, ha te is együttműködsz vele.

(Pyreschitz Anna, pszichológus)

Melyek a szorongás érzelmi jelei?

Állandó aggodalom és félelem: szinte már nem is tudsz másra gondolni, csak a félelem tárgyára. Legyen az egy felelés, vagy az a gondolat, hogy a többiek kiközösítenek. Olyannyira lekötnek ezek a gondolatok, hogy észre sem lehet venni azokat a történéseket, amik a félelmedet meghazudtolják.

Nyomasztó, rossz hangulat: aki fél és aggódik, nehezen tud mosolygós lenni, vagy vidámnak látszani. Erős szorongás alatt képtelenek vagyunk élvezni a dolgokat és örömöt érezni. Jogos az a kérdés, hogy hogyan lehet vidámnak maradni egy nyomasztó helyzetben. Erre az optimisták tudják a választ: mindennek megvan a jó oldala.

Feszültség: a rossz hangulattal és aggodalommal karöltve jár az ingerlékenység. Azon kaphatjuk magukat, hogy egyre többet panaszkodunk, egyre többet veszekszünk és akár a legkisebb ostobaságok is kicsapják nálunk a biztosítékot. A döntések meghozatala is nehezebbé válik, mert szeretnéd a bajt mindenáron elkerüli, ezért igen sokat hezitálsz.

Koncentráció csökkenése: a tested már elfáradt az állandó éberségben, ezért csökkenhet az ébrséged és a figyelmed. Nyugtalanság miatt is kevéssé tudsz úgy koncentrálni, mint jó hangulatban. Ezzel együtt az iskolai teljesítmény is csökkenhet, ami miatt szintén elkezdsz aggódni és máris kialakult egy olyan ördögi kör, amit nehéz megszakítani.

Érzékenység: állandó és tartós szorongás hatására fokozottan érzékennyé válhatunk a negatív ingerekkel szemben. Azaz elég, ha csak egy kis apróság történik és máris úgy kezelhetjük, mintha a világ omlott volna össze.

Ha felismerted magadon a szorongás tüneteit, akkor itt az ideje változtatni rajta! A szorongást le lehet győzni! Hogy hogyan? Cikkünkből megtudhatod.

(KamaszPanasz)