depresszió
#Lélek

Ha a szülő depressziós: hogyan birkózz meg a helyzettel?

2014.05.31.
1 perces olvasási idő

A depresszió gyakori, és kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Statisztikák szerint ötből egy nő tapasztal depressziót élete során.

A múltbéli problémák lehetnek az okai

A leggyakrabban csak 40 éves kor után diagnosztizálják a depressziót. Nagyobb eséllyel érinti azokat, akiknek nem volt/nincs szoros kapcsolatuk másokkal, elváltak, vagy egyéb családi trauma érte őket. A serdülőkor egyébként is a bizonytalanság és a hangulatváltozások kora, amit még nehezebbé tehet, ha valamelyik szülő depressziós.

Hogyan birkózhatsz meg vele?

Bár te is nehéz időszakon mész keresztül, fontos, hogy szerető, gondoskodó légy a depressziós szülőddel. Biztosítsd arról, hogy törődsz vele, és arról, hogy a betegsége miatt nem szereted kevésbé őt. Előfordulhat, hogy nem fogsz mindig választ kapni a kérdéseidre, de ezt ne vedd személyes sértésnek. A depresszió gyakran jelentkezik olyan tünetekkel, mint például a fáradtság, koncentrációs zavar és érzéketlenség. Tudj meg minél több mindent a depresszióról, és tájékoztasd a családtagjaidat is róla.

Ne szégyelld!

Beszélj a depresszióról az iskolaorvossal, vagy egy megbízható baráttal, családtaggal. Mondd el, mit érzel! Fontos, hogy saját magaddal és az érzéseiddel is foglalkozz. Ne engedd, hogy a szülőd betegsége túlságosan hasson rád, és emlékezz rá, hogy nem te vagy felelős a betegségéért.

Próbálj a lehető legjobban viselkedni, ha nem akarsz még több problémát a házban ezalatt az időszak alatt. A szüleidnek a lehető legtöbb segítségre van most szükségük.

Jogaink a pszichológusnál
Ha orvoshoz megyünk, mindannyian tudjuk, hogy mi vár ránk: köszön, elmondjuk a panaszainkat, esetleg megnéz valamit, majd receptre gyógyszert ír fel. De ha egy pszichológust keresünk fel, sajnos sok esetben nincs a kezünkben semmilyen forgatókönyv. Azt sem tudjuk, hogy pontosan mihez van jogunk. Tovább a cikkhez

Vond be a beteget minél több tevékenységbe, mint például a kedvenc sorozatod nézésébe, a kutya fürdetésébe, vagy a közös étkezésbe. Még ha el is utasítja az ajánlatod, legalább foglalkozol egy kicsit vele.

Ismerd a jeleket!

Ahhoz, hogy megértsd a beteg állapotát, nem árt tudni, hogy miken megy keresztül ebben az időszakban. A depressziós szülők gyakran tapasztalják a következő érzelmeket:

  • szomorúság
  • izgalom
  • érdeklődés hiánya olyan elfoglaltságok iránt, amiket régebben szerettek
  • szociális élet hiánya
  • öngyilkosság gondolata
  • bűnösség/érdemtelenség érzése

(KamaszPanasz - Gy.Z. - health24)

Kapcsolódó cikkek