Lélek, Önértékelés

#Lélek #Önértékelés

83 db cikk a témában

Milyen típusba tartozol? Személyiség kérdőív példákkal!
#személyiségtípusok
2023.07.08.

Milyen típusba tartozol? Személyiség kérdőív példákkal!

Egyik előző cikkünkben írtunk arról, hogy a pszichológusok már nem annyira szeretik a tipológiát, azaz nem szeretjük az embereket különböző típusokba osztani. Ugyanakkor megállapították, hogy mindenkire jellemzőek bizonyos vonások, de abban nagyon eltérünk, hogy milyen mértékben. Mik ezek a vonások?

Mi az a kapunyitási pánik? Mi lesz a szakma- és diploma halmozók sorsa?
#kapunyitás
2023.07.03.

Mi az a kapunyitási pánik? Mi lesz a szakma- és diploma halmozók sorsa?

Előtted az egész élet, ezek a legszebb éveid, most építhetsz nagy karriert - hányszor hallottad az utóbbi időben ezeket a szókapcsolatokat? Igen: lassan, de biztosan a végéhez közelednek a diákévek - kezedben egy szakmával, vagy egy sikeres felvételi után az egyetemi/főiskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumokkal, bizony az életed új korszaka kezdődik el.

Kiégés kamaszkorban
#kiégés
2023.06.25.

Kiégés kamaszkorban

Nem tudod, nem érted mi történik veled. Megmagyarázhatatlan rossz érzések nehezítik meg a mindennapjaidat: reggelente gyomorgörccsel ébredsz, még el sem kezdődött a nap, de már azt várod, hogy vége legyen, semmi sem tölt el örömmel, motiválatlan, elégedetlen és ingerült vagy.

Miért lettek közönyösek az emberek, hogyan változtathatsz ezen?
#közöny
2023.06.19.

Miért lettek közönyösek az emberek, hogyan változtathatsz ezen?

Közöny - neked mennyire van jelen az életedben? Mert bizonyos mértékben jelen van, hiszen a mindennapos stressz, a csalódások, a kiábrándultság eredményeképpen előfordulhat, - és szakértők szerint természetes jelenség - hogy közönyös periódusokat élsz meg. Csak az nem mindegy, hogy ez meddig tart.

Mi a zombieing?
#zombieng
2023.06.05.

Mi a zombieing?

"Emlékszel a ghosting-ra? Igen, az a bosszantó randevúzási trend, ami azt jelentette, hogy a nem elkötelezett szerelmesek úgy érezték, rendben van, ha néhány randevú után felszívódnak, és nem válaszolnak az üzenetekre. Nos, itt az újabb randevúzási trend. A zombieing, vagyis az, amikor a felszívódott randipartnerek visszatérnek, és magyarázat nélkül újra megjelennek egy pimasz mizu-val.

Hogyan hat a FOMO a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre?
#fomo
2023.05.18.

Hogyan hat a FOMO a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre?

Teljesen lemaradtál! Ez a mondat sokkal több félelmet kelt sok tinédzser szívében, mint szinte bármi más. Sőt, néhány tinédzsert annyira zavar, hogy valamiről lemaradnak, hogy még egy külön szó is van arra az érzésre, amelyet a gyomrukban éreznek ilyenkor: FOMO.

Hogy lépj túl a kudarcokon?
#kudarc
2023.05.14.

Hogy lépj túl a kudarcokon?

Nem és nem: nem sikerül semmi úgy, ahogy azt te szeretnéd. Készülsz, küzdesz, mindent megteszel - aztán kudarcot vallassz: nem azt kapod, amire számítottál. Csalódott vagy, dühös és kétségbeesett. Ezért kár volt törni magad! Nem! Nem volt az! Miért? Furcsán fog hangzani, de a kudarc kiváló tanítómester.

Mi az a kortárs nyomás?
#kortárs
2023.05.08.

Mi az a kortárs nyomás?

A kortárs nyomás az ugyanazon társadalmi csoporton belüli emberek által gyakorolt befolyás. A kortársak nyomását általában negatív színben képzelik el, de valójában ez nem mindig rossz. Az elfogadható csoportnormák megismerése pozitív része lehet a másokkal való együttélés és szocializáció megtanulásának. De mi is ez?

Társfüggő vagy?
#társfüggő
2023.04.21.

Társfüggő vagy?

A társfüggő szót gyakran használják olyan emberekre, akik állandóan párkapcsolatban élnek. De mit is jelent valójában a társfüggő – és tényleg olyan rossz?

A túlsúly lelki éhségre utal?
#elhízás
2023.04.19.

A túlsúly lelki éhségre utal?

Globesity – hallottad már ezt a szót? A tömeges elhízásra utaló kifejezés elsőként egy 2001-es WHO jelentésben szerepelt, kifejezve azt a jelenséget, ami a fogyasztói társadalmakban figyelhető meg, és a kezelése hatalmas kihívást jelent még ma is. Az elhízás egyre fiatalabb korban és egyre növekvő arányban fordul elő, komoly népegészségügyi kockázatai és következményei vannak.

Milyen az énképed?
#énkép
2023.04.09.

Milyen az énképed?

Mindannyian kialakítottunk egy képet magunkról, a saját értékeinkről és hibáinkról. Ugyanakkor a szemünk előtt lebeg közben egy másik kép is, méghozzá az, amivé válni szeretnénk. Mikor lehet ebből a kettősségből probléma?

Miért kell néha egyedül lenni?
#egyedül
2023.04.04.

Miért kell néha egyedül lenni?

Neked mi jut az eszedbe az egyedüllétről? A negatív töltetű magány, elszigeteltség, kirekesztettség, vagy éppenséggel a csönd, a feltöltődés, az énidő, a megnyugvás, és a feltöltődés? Remélhetőleg az utóbbi. Nem kell amiatt szégyenkezned, ha szeretsz egyedül lenni, hiszen nem mindenki élvezi a társas programokat, találkozásokat, pörgős hétköznapokat.

Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?
#alkohol
2023.03.01.

Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?

Nem volt egyszerű minden áldott nap ugyanazt látni, hallani, átélni. Nem volt egyszerű a folyamatos kiabálások, veszekedések, fejetlenség elől elmenekülni és megpróbálni “normális” életet élni.