megcsalás
#Lélek

Ha megcsalt a barátod

2019.05.13.
3 perces olvasási idő

Minden szakítás nehéz, de ha a barátod megcsal, és ezzel összetöri a szíved – nos, az még nehezebb. Érzelmileg ez az egyik legijesztőbb dolog, amin átmehetsz egy kapcsolatban. Ha megcsal a barátod, azon nem könnyű túltenni magad. Az árulás tüskéje, a szívfájdalom, az összetört remények, a féltékenység – ezek az érzések mind jelen vannak ebben a nehéz szituációban. Hirtelen az általad szeretett emberről kiderül, hogy van egy másik élete is, és hogy minden, amit róla hittél, valójában egy hazugság.

Íme, néhány tipp, ami segíthet, hogy mit tehetsz ebben a helyzetben, és hogyan léphetsz tovább.

#1 Nem vagy kivétel

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy azok a férfiak a leghajlamosabbak a hűtlenségre, akik már korábban megcsalták a párjukat. Ha már megcsalt egyszer, ne gondold, hogy olyan távol áll tőle, hogy még egyszer megtegye. Persze vannak példák arra is, hogy megbánják bűneiket, és hűségesek lesznek, de ez ritkán esik meg. Szóval ne gondold, hogy más vagy, esetleg megszelídítheted, mert mindig közétek fog állni a hitetlenség.

#2 Nem te vagy az oka

Ne gondold, hogy a te hibád, hogy megcsalt a barátod. Természetesen vannak hiányosságaid, de a barátod felelős a saját cselekedeteiért és döntéseiért. Te csak saját magadért vagy felelős. Te lehetsz a legjobb barátnő a világon, és mégis megeshet, hogy megcsalnak, szóval ne gondold, hogy te vagy az oka!

#3 Hozz döntést!

Hogyha rájöttél, hogy a barátod megcsalt téged, itt az ideje meghozni a döntést: vele maradsz vagy elhagyod? Talán sajnálja, amit tett, de tudj különbséget tenni, hogy megbánta, amit tett vagy sajnálja, hogy lebukott. Az ilyen időkben mindig a legjobb ötlet, ha magadat helyezet az első helyre, és hallgatsz a saját megérzéseidre. Emlékezz: megérdemled, hogy egy egészséges kapcsolatban legyél, ahol szeretve és tisztelve érezheted magad.

#4 Fogadd el!

Fogadd el a tényt, hogy talán csak el kell engedned. Azt is el kell fogadnod, hogy sokkal többet érdemelsz ennél. Őszinteséget érdemelsz, és gondolj bele, hogy valaki olyan vár rád, aki szeret és tisztel, és bátran bízhatsz benne.

#5 Bocsáss meg, de ne felejts!

Talán ez lehetetlenül hangzik, tekintve a jelenlegi állapotodat és érzelmeidet, de meg kell neki bocsátanod. Ne az ő kedvéért, hanem a saját békéd érdekében. A megbocsátás elkergeti a dühöt, a fájdalmat, és a neheztelést. Ez valójában magadnak tett szívesség.

#6 Tisztázd a dolgokat!

Most, hogy megtanultál megbocsátani, válaszokat is kell kapnod. Nem számít, hogy mennyi fájdalmat okozott, beszélned kell vele, és ez a beszélgetés talán segít majd a továbblépésben. Ha kérdéseid vannak, írd le őket, és kérd meg, hogy válaszolja meg őket. Persze nem kell tudnod a mocskos részletekről, de magyarázattal tartozik, hogy miért is tette, amit tett. Innentől kezdve végleges búcsút vehetsz tőle.

#7 Gyász

Rendben van, ha sírsz. Tökéletesen természetes és érthető, ha padlóra küldött a helyzet. Adj magadnak időt a gyászra, és ne nyomd el az érzelmeidet! Néha az a legjobb módja, hogy kikerülj az érzelmi válságból, ha megéled az érzéseidet. Adj magadnak időt!

#8 Ne ragadj benne!

Rendben van, ha elkeseredett és dühös vagy, és sírsz a veszteség, a hűtlenség, a fájdalom miatt, de ez nem marad örökre így. Adj magadnak időt, hogy kiadhasd magadból a negatív érzéseket, de ne rágódj örökké a múlton. Tovább kell lépned. Ezért tesz a megbocsátás csodákat a törött szíveddel.

#9 Tarts vissza a híreket!

Természetes, hogy a nők meg akarják osztani a jó és a rossz történéseket – főleg a borzalmas híreket. Akárhogy is, válaszd meg jól, hogy kiben bízol meg. Nem kell kiteregetned a szörnyű híreket, mert rosszabbul üthet vissza. Gondolj csak bele, hogy mennyire elítélik majd a (volt) barátodat, és ha mégis úgy döntenél, hogy újra összejöttök, folyamatosan védened kellene majd őt a barátaiddal és a családoddal szemben egyaránt.

#10 Tereld el a figyelmed!

Járj el a barátaiddal, kezdj el edzeni, folytass egy hobbit, amit régen abbahagytál, vagy találj egy új dolgot, amibe energiát és időt fektetsz! A titok az, hogy elfoglald magad, és így az agyad nem lesz tele összezavarodott és negatív gondolatokkal.

#11 Ne forralj bosszút!

Ha megpróbálod ugyanazt a fájdalmat visszaadni a barátodnak, akár újra összejöttök, akár nem, az leginkább elfecsérelt idő és energia. Ha pletykákat terjesztesz az exedről, vagy a lányról, akivel félrelépett, az talán egy ideig jó érzés, de a nap végén még mindig te vagy az, aki vesztésre áll. Az sem jó megoldás, ha az egyik barátjával, vagy bárki mással akarsz randizni, csak azért, hogy bosszút állj az exeden.

#12 Ne ugorj bele valamibe, csak hogy továbblépj!

Figyelem elterelésre vágysz, és elkezdesz randizgatni az első adandó sráccal? Nem, nem és nem! Még ha elképesztően nehéz is a továbblépés, nem megoldás az, ha beleveted magad egy új kapcsolatba. Az új barátod talán kicsit visszaadja az önbizalmadat, de igazából nem erre van szükséged. Akármilyen űrt is akarsz betölteni, egy új kapcsolat sosem segít ebben, hiszen csak te magad oldhatod meg ezt.

#13 Ne menj bele a „Te vagy a hibás”- játékba!

Még ha téged is hibáztat a döntéséért, vagy a kapcsolatotokban bekövetkezett hullámvölgyért, ne add be a derekad! Nem kell mások rossz döntéseinek terhét magadra venned – és a hűtlenség egy olyan döntés, amit csakis ő választott. Ne hibáztasd magad azért, ami történt! Ez nem a te felelősséged, és nem is a te hibád, ami történt.

#14 Tanulj az előző kapcsolatodból!

Most, hogy megégetted magad, ne olyan kapcsolatot keress, amely hasonló az előzőhöz! Ne keress komoly kapcsolatokat bárokban, és ne kövesd el ugyanazokat a hibákat egy új kapcsolatban! Ha már egyszer találkoztál a hűtlenség vörös zászlajával, ismerd fel az árulkodó jeleket!

#15 Koncentrálj saját magadra!

A szingliség azután, hogy szakítottál hűtlen pároddal, egy remek lehetőség, hogy végre magaddal foglalkozhass. Élvezd a szingli életet, és koncentrálj arra, hogy fejlődhess akár a karrieredben, akár az egészséges életmód terén, vagy az életstílusodban. Add ezt az időt magadnak, és csak élvezd az életet!

Ha rájössz, hogy a párod megcsalt téged, az teljesen pusztító hatással lehet rád. Bárhogy is, ha igazán szeret téged, a bűnbánata meg fog mutatkozni, és nem fogsz kételkedni az őszinteségében. Biztosan mindent meg fog tenni, hogy rövidre zárja a dolgot a másik lánnyal, és hogy visszanyerje a bizalmadat – és a szerelmedet.

(KamaszPanasz - R. P., lovepanky.com)