depresszió
#Lélek

Depresszió: ha a szülőkkel való beszélgetés nem segít

2014.04.01.
2 perces olvasási idő

Nemrég beszélgettél a szüleiddel a depresszióról, részletesen elmesélted nekik, hogy mit érzel, mi bánt, mi okoz problémát, mégsem érzed, hogy javulna az állapotod? Mit kell tenned, ha a szüleid nem tudnak segíteni a gyógyulásban?

Mi történik, ha terapeuta segítségét kell kérnem?

Ha a depresszió erősödik, vagy folytatódik, lehet, hogy szükséged van szakember segítségére, még akkor is, ha a szüleiddel már alaposan kibeszélted a problémát. Tudasd a szüleiddel, ha a depresszió még mindig tart, és mondd el nekik, ha gondjaid vannak a motivációval, a koncentrációval vagy hangulati problémáid lennének. A szüleid időpontot fognak kérni egy pszichológustól, és támogatni fognak mindvégig.

Ha a szüleid nem biztosak benne, hogy szükséged lenne egy terapeutára, viszont te így gondolod, próbáld meg nekik elmagyarázni miért (jelen esetben is a higgadtság a fontos).

Mi van, ha nem segít a szülőkkel való beszélgetés?

Alkalmanként a szülőknek sok magánéleti problémájuk van és más konfliktusuk is akadhat. Ha tőlük kérsz segítséget és kiderül, hogy anyukád vagy apukád nem tud segíteni, fordulj egy másik felnőtthöz, például egy tanárhoz, tanácsadóhoz, edzőhöz vagy rokonhoz. Ne add fel, amíg nem találsz valakit, aki segíteni tud. Ez a legfontosabb.

Mit tehetnek a szülők?

Mindegy, hogy jársz-e terapeutához vagy nem, a szüleid több módon is segíthetnek megbirkózni a depresszióval. Például:

  • segítenek relaxálni, pozitív hatású időtöltést szerveznek
  • kritika, veszekedés, fenyegetőzés és lehangolás nélkül beszélgetnek veled
  • emlékeztetnek rá, hogy szeretnek és hisznek benned
  • kimutatják a szeretetüket
  • kijavítanak (kedvesen, de komolyan), ha valamiben tévedsz
  • segítenek a házi feladatban, ha nehezen megy, vagy szereznek egy tanárt
  • látják benned a jót
  • felelősségre vonnak (kedvesen, de komolyan) az iskolai és otthoni kötelességeidet illetőleg
  • átbeszélik a problémákat veled
  • figyelik, hogy eleget mozogsz-e, elég tápanyagot veszel-e magadhoz, és alszol-e eleget (ez nem bosszantás, hanem szeretet)

Lehet, hogy meg kell kérned anyukádat vagy apukádat, hogy tegyék meg ezeket érted. Megmutathatod nekik a fenti listát is, de saját ötleteidet is közölheted, hiszen te tudod a legjobban, hogy mi segítene neked.

Beszélgessetek olyan dolgokról, amiket tehetnétek, hogy enyhüljön a depressziód. Készíts listát arról, hogy mit tervezel. Ezek a tervek tartalmazzák, hogy milyen formában fogsz mozogni, hogyan pihensz és alszok, egészséges ételeket eszel, a napod egy részét a szabadban töltöd, jól érzed magad a szeretteiddel, és relaxáló, élvezhető dolgokat fogsz csinálni. Ezek mind alapok ahhoz, hogy legyőzd a depressziót.

Nézd meg minden nap a listát, hogy emlékezz rá, hogy miket terveztél el és emlékeztesd magad, hogy képes vagy rá, hogy túljuss ezen. A depresszió után fényes jövő áll előtted.

(KamaszPansz - H. I., forrás teenshealth.org)

Kapcsolódó cikkek