#Betegségek #vizelet

32 db cikk a témában

#vese-transzplantáció
2013.03.14.

Mi történik a vese-transzplantáció során és után?

Miután bekerülsz a kórházba, valószínűleg vérmintát kell adnod, amellyel egy antitestre vonatkozó tesztet futtatnak le. Ez azért szükséges, mert a teszt során kiderül, hogy az immunrendszered be fogja-e fogadni az új vesét. Ha a teszt eredménye megfelelő, és megvan a megfelelő vese, kezdődhet az átültetés. Ma van a Vese Világnapja.

#húgyúti kövesség
2012.08.22.

A húgyúti kövesség kezelése

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.

#limfóma
2011.07.18.

Gyermekkori húgy-ivarszervi daganatok

A gyermekkorban ritkán alakul ki rosszindulatú daganat, a gyermekkori daganatok döntő többsége leukémia, ezt követi a limfóma, a központi idegrendszeri tumorok, a szimpatikus idegrendszer tumorai, a veserákok, a csontok rosszindulatú daganatai, a retinoblasztóma, illetve egyéb daganattípusok.

#nászutas betegség
2011.06.06.

Nászutasok betegsége: te is elkaphatod!

A honeymoon cystitis a húgyhólyag akut gyulladását jelenti olyan esetekben, ha egy nőnél szexuális aktust követően alakul ki húgyúti fertőzés. Nevét a nászutasok hólyaghurutjának is fordíthatjuk.

#herevízsérv
2011.05.30.

Herevízsérv

A herevízsérv (hydrocele) nem más, mint a herét körülvevő burkok közötti rés szövetközi folyadékkal történő feltöltődése. Keletkezése után lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat.

#vese
2011.03.30.

A vese elhelyezkedési rendellenességei

A vese és a húgy-ivarszervek fejlődési rendellenességei nem mindig okoznak jellegzetes tüneteket. Felismerésük sokszor idősebb gyermekkorban, esetleg felnőttkorban történik. Sok esetben húgyúti fertőzések, vesemedence-gyulladás, húgyúti kövesség kialakulására hajlamosítanak, az ilyenkor elvégzett diagnosztikus vizsgálatok során derül fény a vese és a húgyutak fejlődési rendellenességeire.

#terhes
2011.03.03.

Terhességi vesemedence-gyulladás

A terhesség alatt a húgyúti fertőzések a gyakori bakteriális infekciók közé tartoznak. A húgyúti fertőzések kihatással lehetnek mind az anyára, mind a magzat állapotára, ezért korai felismerésük, megfelelő kezelésük alapvető fontosságú. A vesemedence-gyulladás szövődményeként kialakulhat koraszülés, alacsony születési súly, fatális magzati szövődmények.

#hepatitisz
2011.02.09.

Mi is az a Hepatitis B?

Biztosan sokan hallottatok már a Hepatitis B nevű vírusról, de tényleg mindegyikőtök tudja, hogy valójában mi is ez a betegség? Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk magunkat megvédeni ettől a betegségtől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg róla.

#vizelet
2010.11.20.

Színtelen vizelet - Mi okozza?

"Miért van az, hogy a vizeletem sokszor színtelen? Főleg akkor fordul ez elő, amikor a barátommal szexelünk, és elmegyek utána pisilni."

#here
2010.09.28.

A herecsavarodás (heretorsio) tünetei, kezelése

A herecsavarodás ritkán látható, főleg serdülőkorban előforduló kórkép, melynek során a herét és mellékherét ellátó erek megcsavarodnak, a herék keringése emiatt károsodik.

#vese
2010.09.17.

A vese fejlődési rendellenességei

A vese fejlődési rendellenességei között találunk olyat, ami az élettel összeegyeztethetetlen, ilyen például a vese agenesia, ha ki sem fejlődik a vese. Ha a vese kisebb, mint a normál esetben, akkor a vese hypoplasiájáról beszélünk.

#vizelet
2010.08.26.

Véres vizelet - mire utalhat?

A véres vizelet nagyon sok betegség kísérő tünete lehet, ezért a diagnózis felállítása során nagyon fontos, hogy milyen tünetek kísérik a panaszt, illetve, hogy a vizeletben friss vér, rózsaszínes elszíneződés, esetleg barnás, cola-színű elszíneződés van.

#bevizelés
2010.08.24.

Éjszakai bevizelés - Nem szégyen, fordulj szakemberhez!

Az éjszakai bevizelés az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük, és ne is tekintsük egyből súlyos lelki zavar tünetének.

#pénisz
2010.06.08.

A görbe pénisz

A görbe pénisz a férfiak egy – szerencsére ritka – kórképe, mely a hímvessző merevedési képességében okozhat súlyos károsodást. Hátterében leggyakrabban a pénisz háti részében megjelenő kisebb-nagyobb kötegek vagy csomók állnak.

#pisilés
2009.11.19.

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag

Bármely fiú/férfi, aki tett már meg hosszabb autóutat lányokkal/nőkkel, egyetért abban, hogy a lányok pisisebbek, azaz sokkal többször pisilnek, mint a fiúk. Akármelyik benzinkútnál, vagy útszéli pihenőnél is állsz meg, szemmel láthatóan sokkal hosszabb a sor a női WC előtt. Mi lehet ennek az oka?