Betegségek, vizelet

#Betegségek #vizelet

31 db cikk a témában

#húgyúti fertőzés
2015.09.30.

Felfázás: házi praktikák vagy orvosi kezelés?

Nagyon sok lány ismerheti már a felfázás kellemetlen tüneteit, amelyek az első alkalmat követően igen könnyen visszatérhetnek. A veszély azonban nem csak a lányokat fenyegeti, fiúknál is kialakulhat, csupán anatómiai oka van annak, hogy a nők sűrűbben megbetegszenek. Miért van az, hogy olyan nehéz ettől a látszólag komolytalan betegségtől megszabadulni?

#felfázás
2015.01.07.

A felfázás kezelése

A felfázás réme a lányokat mintegy 50-szer nagyobb eséllyel fenyegeti, mint a fiúkat. Mi ennek az oka?

#vese-dialízis
2014.03.13.

A vese-transzplantáció

A vesével mindaddig nem sokat foglalkozunk, amíg nem okoz semmilyen problémát. Szükségesek az életben maradáshoz, mivel kiszűrik a káros és felesleges anyagokat a testben, például a plusz folyadékot vagy sót. Ha nem működnek jól (ezt nevezzük veseelégtelenségnek), az embernek vese-dialízisre kell járnia, vagy át kell esnie egy veseátültetésen.

#vese
2013.12.17.

Akut veseelégtelenség

Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

#vese-transzplantáció
2013.03.14.

Mi történik a vese-transzplantáció során és után?

Miután bekerülsz a kórházba, valószínűleg vérmintát kell adnod, amellyel egy antitestre vonatkozó tesztet futtatnak le. Ez azért szükséges, mert a teszt során kiderül, hogy az immunrendszered be fogja-e fogadni az új vesét. Ha a teszt eredménye megfelelő, és megvan a megfelelő vese, kezdődhet az átültetés. Ma van a Vese Világnapja.

#húgyúti kövesség
2012.08.22.

A húgyúti kövesség kezelése

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.

#limfóma
2011.07.18.

Gyermekkori húgy-ivarszervi daganatok

A gyermekkorban ritkán alakul ki rosszindulatú daganat, a gyermekkori daganatok döntő többsége leukémia, ezt követi a limfóma, a központi idegrendszeri tumorok, a szimpatikus idegrendszer tumorai, a veserákok, a csontok rosszindulatú daganatai, a retinoblasztóma, illetve egyéb daganattípusok.

#nászutas betegség
2011.06.06.

Nászutasok betegsége: te is elkaphatod!

A honeymoon cystitis a húgyhólyag akut gyulladását jelenti olyan esetekben, ha egy nőnél szexuális aktust követően alakul ki húgyúti fertőzés. Nevét a nászutasok hólyaghurutjának is fordíthatjuk.

#herevízsérv
2011.05.30.

Herevízsérv

A herevízsérv (hydrocele) nem más, mint a herét körülvevő burkok közötti rés szövetközi folyadékkal történő feltöltődése. Keletkezése után lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat.

#vese
2011.03.30.

A vese elhelyezkedési rendellenességei

A vese és a húgy-ivarszervek fejlődési rendellenességei nem mindig okoznak jellegzetes tüneteket. Felismerésük sokszor idősebb gyermekkorban, esetleg felnőttkorban történik. Sok esetben húgyúti fertőzések, vesemedence-gyulladás, húgyúti kövesség kialakulására hajlamosítanak, az ilyenkor elvégzett diagnosztikus vizsgálatok során derül fény a vese és a húgyutak fejlődési rendellenességeire.

#terhes
2011.03.03.

Terhességi vesemedence-gyulladás

A terhesség alatt a húgyúti fertőzések a gyakori bakteriális infekciók közé tartoznak. A húgyúti fertőzések kihatással lehetnek mind az anyára, mind a magzat állapotára, ezért korai felismerésük, megfelelő kezelésük alapvető fontosságú. A vesemedence-gyulladás szövődményeként kialakulhat koraszülés, alacsony születési súly, fatális magzati szövődmények.

#hepatitisz
2011.02.09.

Mi is az a Hepatitis B?

Biztosan sokan hallottatok már a Hepatitis B nevű vírusról, de tényleg mindegyikőtök tudja, hogy valójában mi is ez a betegség? Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk magunkat megvédeni ettől a betegségtől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg róla.

#vizelet
2010.11.20.

Színtelen vizelet - Mi okozza?

"Miért van az, hogy a vizeletem sokszor színtelen? Főleg akkor fordul ez elő, amikor a barátommal szexelünk, és elmegyek utána pisilni."

#here
2010.09.28.

A herecsavarodás (heretorsio) tünetei, kezelése

A herecsavarodás ritkán látható, főleg serdülőkorban előforduló kórkép, melynek során a herét és mellékherét ellátó erek megcsavarodnak, a herék keringése emiatt károsodik.

#vese
2010.09.17.

A vese fejlődési rendellenességei

A vese fejlődési rendellenességei között találunk olyat, ami az élettel összeegyeztethetetlen, ilyen például a vese agenesia, ha ki sem fejlődik a vese. Ha a vese kisebb, mint a normál esetben, akkor a vese hypoplasiájáról beszélünk.