Betegségek

#Betegségek

1307 db cikk a témában

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén
#glutén
2023.07.23.

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén

Ha lisztérzékeny vagy, nagyon figyelned kell arra, hogy mit eszel. Gluténmentes diéta esetén semmi olyat nem fogyaszthatsz, amiben glutén van. Egyes ételeknél - mint például a kenyér vagy a keksz - egyértelmű, hogy nem eheted, vannak azonban olyanok is, amelyek csak rejtett módon tartalmaznak glutént. Mely ételeket érdemes elkerülnöd?

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei
#dehidratáció
2023.07.20.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei

A nyári melegben fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Betegség vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén felmerülhet a kiszáradás veszélye, de ezen eleinte könnyű segíteni. Előfordulhat viszont, hogy a folyadékhiánynak tragikus kimenetele lesz.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése
#ajakherpesz
2023.07.17.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése

Az ajakherpeszt a Herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagocskák megjelenését idézi elő az ajkakon, a fogínyen, a nyelven, szájpadláson. A hólyagokon kívül más tünetek, például láz és izomfájdalom is előfordulhatnak.

Utazók hasmenése
#hasmenés
2023.07.14.

Utazók hasmenése

Kevés olyan kellemetlen dolog létezik a világon, ami tönkre tehet egy tökéletesnek indult utazást, mint valamelyik kiránduló betegsége. Csoportos utazásnál akár egy ember megbetegedése is rányomhatja elemi bélyegét az utastársak hangulatára, és a jókedv, a kellemes kiruccanás máris odalesz.

Győzd le a szorongást!
#szorongás
2023.07.11.

Győzd le a szorongást!

Korábban már szó volt róla, hogy milyen hatással van a szorongás a testre és az érzelmekre. Éppen ezért a szorongás leküzdéséhez legalább annyira meg kell mozgatni a testet, mint a lelket.

Az epilepszia és tünetei
#epilepszia
2023.07.09.

Az epilepszia és tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Azonban az enyhe tünetek ellenére is igen komolyan kell venni a betegséget!

Mi az az ondóallergia?
#szex
2023.07.07.

Mi az az ondóallergia?

Egy párkapcsolat során mindenkivel előfordul, hogy bizonyos helyzetekben érzékenyen reagál partnere valamely megnyilvánulására. Vannak azonban olyan emberek, akik a szó szoros értelmében allergiásak partnerükre – azaz partnerük ondójára.

Éld túl a vakációt!
#nyár
2023.07.05.

Éld túl a vakációt!

Itt a nyár, elkezdődtek a szabadságolások, indulhat a vakáció! Ám ennek a szezonnak is megvannak a hátrányai. Akár itthon töltjük a nyaralásunkat, akár külföldön, fel kell készülnünk a megbetegedésekre is.

Hólyaghurut
#hólyaghurut
2023.07.03.

Hólyaghurut

A hólyaghurut tünetei a következők: állandó vizelési inger, gyakori vizelés, és esetleg erős, görcsös fájdalom a vizeléskor vagy véres vizelet. Ezek a tünetek elég egyértelműek, így hamar orvoshoz kell fordulni.

Ételallergiád van? Utazz bátran!
#ételallergia
2023.07.02.

Ételallergiád van? Utazz bátran!

Akár hosszú hétvégékre, külföldi nyaralásokra vagy egzotikus vidékeken töltendő vakációkra is vállalkozhat a ételallergiában szenvedő ember is - csupán körültekintő tervezésre és felkészülésre van szükség.

A rák általános jelei és tünetei
#rák
2023.07.01.

A rák általános jelei és tünetei

A rák olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, valamint a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan ráktípus, amielyiknél már a legkisebb tumor is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (pl. hasnyálmirigy rák).

A makuladegeneráció a fiatalokat is érinti
#makuladegeneráció
2023.06.29.

A makuladegeneráció a fiatalokat is érinti

Ha abból indulnánk ki, hogy makuladegeneráció a 70 év feletti amerikai lakosságnak több mint 15 százalékát érinti és a fejlett országokban a vakság gyakori oka, azt hihetnénk, hogy ezzel egyáltalán nem kell foglalkozniuk a fiataloknak. Sajnos nem így van.

Emésztési zavar: mit tehetsz ellene?
#emésztési zavar
2023.06.27.

Emésztési zavar: mit tehetsz ellene?

Gyakran fel vagy puffadva? Kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz? Evés után sokat kell böfögnöd? Az ilyen panaszok arra utalnak, hogy emésztési zavarral küzdesz.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés
#nyár
2023.06.25.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

A nyaralás a pihenés és a szórakozás mellett veszélyekkel is járhat, főleg ha külföldre, esetleg tengerpart mellé utazol. Ezért nem árt felkészülni még időben. Ismerd meg a leggyakrabban előforduló veszélyforrásokat!