ételallergia
#Táplálkozás

Ételallergiád van? Utazz bátran!

2023.07.02.
2 perces olvasási idő

Akár hosszú hétvégékre, külföldi nyaralásokra vagy egzotikus vidékeken töltendő vakációkra is vállalkozhat a ételallergiában szenvedő ember is - csupán körültekintő tervezésre és felkészülésre van szükség.

Az utazási előkészületek mindenki számára stresszel járnak. Okkal izgulnak az átlagnál is jobban az allergiás emberek: különös figyelmet kell fordítaniuk szálláshelyükre, az ellátásra, kerülniük kell bizonyos, helyi szokásrend szerves részét képező ételeket. A problémában érintett emberek többsége még hazai környezetben a barátok előtt is szégyelli betegségét. Az idegen közeg számukra még frusztrálóbb lehet.

Beszélj róla társaidnak

Hogy elkerüld a kellemetlenséget okozó szituációkat, jó előre készülj az útra. Próbáld félretenni az aggodalmaidat, s igyekezz nyugodtan végiggondolni, milyen helyzetek adódhatnak. Az aggályaid amúgy teljesen természetesek, teljességgel érthetőek. Beszélj leendő útitársaiddal felmerülő aggodalmadról!

Ha beavatod őket, akár segítségedre is lehetnek a veszélyt jelentő helyzetek elkerülésében. Amennyiben szervezett útra készülsz valamelyik tanároddal vagy ismerősökkel, mindenképpen tájékoztasd őket a szükségleteidről, az allergiád mibenlétéről.

Tervezz előre

Ha előre tervezel, kevésbé lesz stresszes az utad. Akár több hetet is igénybe vehet a készülődésed. Készíts részletes listát a teendőidről.

  • Válaszd ki, hová mégy. Az ételallergiával küszködő emberek számára különös körültekintést igényel az úti cél helyes megválasztása.
  • Írasd fel a háziorvossal a szükség esetén fontos gyógyszereket. Ne számíts arra, hogy majd külföldön a helyi patikában beszerzed őket. Legokosabb, ha magaddal viszed a gyógyszereket. Amennyiben repülővel utazol, kérd meg az orvosodat, hogy írjon egy hivatalos levelet, amelyben igazolja, hogy a nálad lévő készítmények az egészséged szempontjából nagyon fontosak.
  • Tájékozódj a helyi orvosi ellátásról!
  • Nézz utána, vannak-e a nyaralásod helyszínén ételallergiás embereket is kiszolgáló-ellátó („allergy-aware” megkülönböztető jelzéssel ellátott) üzletek, éttermek. Az interneten ezzel kapcsolatban is találhatsz tájékoztatókat.
  • Tájékozódj az utazásról. A repülőn felszolgálnak-e allergiás reakciókat kiváltó ételeket? Ha szükséges, készíts magadnak előre kis elemózsiás csomagot.
  • A kézipoggyászodban legyen kéznél a fontos gyógyszerek mindegyike.
  • Vigyél magaddal kéztörlő kendőt. Ezáltal megakadályozhatod, hogy allergén anyagok jussanak a szervezetedbe.
  • Csomagolj elég allergiamentes ennivalót – az útra és a nyaralásra is! Lehet, hogy nem fogsz allergénektől mentes termékeket árusító üzletet találni, ezért jobb, ha jól bespájzolsz.
  • Tudasd másokkal, hogy ételallergiád van. No persze nem kell ilyen feliratú pólót viselned, de nem árt, ha az irataid közé berakod az orvosi papírokat, vagy esetleg csuklón viselhető, tájékoztató felirattal ellátott karszalagot viselsz. Ha külföldön étterembe készülsz, itthon akár az interneten keresztül is beszerezheted a több nyelven hozzáférhető ún. ’chef card’-ot. Ezen tájékoztathatod az étterem dolgozóit a betegségedről, a számodra veszélyes összetevőkről.

Mindenesetre nem árt az elővigyázatosság. Ügyes, előrelátó tervezéssel neked is felszabadult, örömteli lehet a nyaralásod.

(KamaszPanasz - O.K.T.)