szex
#Betegségek

Mi az az ondóallergia?

2023.07.07.
3 perces olvasási idő

Egy párkapcsolat során mindenkivel előfordul, hogy bizonyos helyzetekben érzékenyen reagál partnere valamely megnyilvánulására. Vannak azonban olyan emberek, akik a szó szoros értelmében allergiásak partnerükre – azaz partnerük ondójára.

Az allergia e típusa meglehetősen ritka, de igen gyakran félrediagnosztizált jelenség. Nem csoda, hogy az allergiás reakcióként fellépő fájdalom, kivörösödés, égő érzés, duzzanat komolyan próbára teszi két ember kapcsolatát, különösen, ha a nő teherbe szeretne esni. Szerencsére a felismert, pontosan diagnosztizált ondóallergia megelőzhető.

Az ondóallergia tünetei

A spermával való érintkezést követően szinte azonnal helyi problémák lépnek fel. Az égő érzés, a fájdalom, a duzzanat akár hosszabb ideig is eltarthat. A tünetek elsősorban a hüvely külső boltozatát érintik. Éles fájdalom, égető érzés, mintha ezernyi tűvel szurkálnák a genitális részeket – panaszolják az érintettek.

Légzési nehézségek, bőrkiütés, enyhébb szövetduzzanat szintén az allergiás reakció kísérőtünete lehet. Ritka esetben összeomolhat a keringés, ájulással együttjáró anafilaxiás állapot is felléphet. Ondóallergia miatt bekövetkező haláleset eddig még nem fordult elő.

A tünetek órákig vagy akár napokig is fennállhatnak. Az esetek nagy százalékában a tünetek 20-30 perc elteltével jelentkeznek, de az allergia már akár 5 perc múlva is kiütközhet.

Feltételezett kiváltó ok

Az ondóallergia okaként a spermában található fehérjék tehetők felelőssé. A szóban forgó allergén protein feltehetően minden férfi spermájában megtalálható, de lehetséges, hogy az allergiás egyének csak egy meghatározott fehérje iránt érzékenyek. A szervezet akut reakciója a fehérjére adott, egy specifikus IgE antitest által kiváltott hatással állhat összefüggésben. Az antitest immunválasza a szezonális allergiákhoz hasonló állapotot idéz elő a szervezetben.

Diagnosztizálása körültekintést igényel

Problémájukkal a jelenséget tapasztaló nők rendszerint urológushoz vagy nőgyógyászhoz fordulnak. Ha az orvos nem eléggé körültekintő, előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyja az ondóallergia lehetőségét. Többnyire a krónikusan visszatérő hüvelyi gombafertőzéssel vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel, például a herpesszel szokták téveszteni.

Előfordult, hogy a hüvelyboltozat nem megfelelő méretével magyarázták a problémát, s ezért műtéti beavatkozást javasoltak a páciensnek – persze a tünetek továbbra sem szűntek meg. A hüvelyi szárazságot szintén a jelenség okaként említették, ezért síkosító használatát ajánlották.

Sokan elkeserednek, mivel úgy érzik, sehol sem veszik őket elég komolyan, ezért az interneten próbálnak utánaolvasni a lehetséges magyarázatoknak, s itt hallanak először az allergia e típusáról.

Partnerváltás?

Az ondóallergia egyéb allergiákkal való összefüggése eddig nem kimutatható. Egyes feltevések szerint az egyén ételallergiája vagy a családi kórelőzményekben előforduló ételallergia kapcsolatban lehet a jelenséggel.
Az arcbőrrel érintkező sperma aknés bőrelváltozásokat idézhet elő az érintett nők esetében. Az ondó szájnyálkahártyával való érintkezésekor a páciensek nem tapasztaltak anafilaxiás reakciókat. A magyarázat az emésztőrendszerben termelődő, az adott proteint semlegesítő anyag lehet.

Az ondóallergia elsősorban a nőket érinti, noha az Öböl-háborúból visszatérő férfiak egynémelyike az ejakulációt követően, saját ondójával érintkezve szintén tapasztalt allergiás tüneteket.

Az ondóallergia és a terméketlenség összefüggése nem bizonyítható, mivel az allergiás tüneteket produkáló nők is képesek voltak teherbe esni, jóllehet esetükben az óvszerrel való védekezésnek köszönhetően sokkal kisebb volt a véletlenszerű teherbeesések aránya.

Haláleset szerencsére mindeddig nem fordult elő, noha az anaphylaxiás állapot életveszélyes állapotot is eredményezhet. Az allergia leginkább a párkapcsolatok vonatkozásában bizonyult végzetesnek: az érintett nők inkább egy másik partnert kerestek.

Kezelési lehetőségek

Az allergia kezelésében az óvszerhasználatnak jut a fő szerep. A Cincinatti Egyetemen deszenzitizációs eljárással igyekeznek kiküszöbölni a kellemetlen tüneteket: a partner ondójából készült spermafehérje-injekciót fecskendeznek az érintett nő bőrébe. Előtte „szétválogatják” a spermában található fehérjéket, s a nő bőrén tesztelve nyomon követik, hogy a bőr melyik esetben mutat fokozott reakciót. 10-15 percenként egyre növekvő koncentrációban fecskendezik be ezt az ondófehérjét a női szervezetbe. A deszenzitizációs folyamat végén az ondót a hüvelybe juttatják, hogy a tünetmentesség garantált legyen. Másutt a vaginába növekvő mennyiségben juttatott ondóval igyekeznek közömbösíteni a szervezet heves reakciót.

Amennyiben a fentiekhez hasonló problémát tapasztalsz partnereddel, mindenképpen utána kell járni a jelenségnek. Ki kell zárni a szexuális úton terjedő betegségek lehetőségét. A férfi szexuális aktus során lehetőleg ne kerüljön dehidratált állapotba, mivel ilyenkor megnő az ondósejtek koncentrációja és a sperma savassága, és fontos az óvszer használata. A vissza-visszatérő tünetek feltétlenül indokolják egy allergológus szakember felkeresését.

(KamaszPanasz - OKT)