Betegségek

#Betegségek

1307 db cikk a témában

Medencefájdalom nőknél
#medence
2023.08.07.

Medencefájdalom nőknél

Medencefájdalomnak a has alsó részében kialakuló, illetve a medencetájékra kisugárzó fájdalmat nevezzük. Krónikus medencefájdalomról akkor beszélünk, ha a medence területén (a köldök és a csípő közötti rész) fellépő fájdalom több mint 6 hónapig tart.

Szálka ment az ujjadba? Veszélyes lehet!
#szálka
2023.08.05.

Szálka ment az ujjadba? Veszélyes lehet!

Valószínűleg a nyári szünetben találkozol a legtöbb szálkával, hiszen a szabadtéri játékok és sportok miatt többször kerülsz fából készült tárgyak közelébe. Ezekre az apró, kellemetlen fadarabokra érdemes odafigyelni, hiszen sokszor nagyobb galibát okozhatnak, mint hinnéd!

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!
#nyár
2023.08.03.

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!

Kétségtelenül az úszás a nyár legvonzóbb, legfelfrissítőbb sportja. Mielőtt csobbansz egyet a közeli tóban vagy a strand medencéjében, fogadd meg az alábbi biztonsági tanácsokat!

Mi az a Klinefelter-szindróma?
#Klinefelte-szindróma
2023.08.02.

Mi az a Klinefelter-szindróma?

A Klinefelter-szindróma egy genetikai rendellenesség, ami fiúknál tanulási nehézségeket és a szexuális fejlődés zavarát okozhatja. A tünetek erőssége széles skálán mozog.

Bőrrák kialakulása kamaszoknál
#bőrrák
2023.07.29.

Bőrrák kialakulása kamaszoknál

A bőrrák a rák egy fajtája, amely a bőr sejtjeiben alakul ki, de átterjedhet a test más részeire is. A bőrrák nagyon ritka tiniknél, azonban kialakulásának esélye az életkorral nő, így nem árt minél korábban elkezdeni védekezni a betegség ellen.

Torokgyulladás a légkonditól?
#légkondi
2023.07.28.

Torokgyulladás a légkonditól?

A torokfájás- és gyulladás nem csak a hideg évszakban jelentkezhet, nyáron is sokan szenvednek a fájdalomtól, kaparó érzéstől. Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész szakorvos a tüneteket, az okokat és a kezelés jelentőségét összegezte.

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén
#glutén
2023.07.23.

10 étel, amit jobb elkerülnöd gluténmentes diéta esetén

Ha lisztérzékeny vagy, nagyon figyelned kell arra, hogy mit eszel. Gluténmentes diéta esetén semmi olyat nem fogyaszthatsz, amiben glutén van. Egyes ételeknél - mint például a kenyér vagy a keksz - egyértelmű, hogy nem eheted, vannak azonban olyanok is, amelyek csak rejtett módon tartalmaznak glutént. Mely ételeket érdemes elkerülnöd?

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei
#dehidratáció
2023.07.20.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei

A nyári melegben fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Betegség vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén felmerülhet a kiszáradás veszélye, de ezen eleinte könnyű segíteni. Előfordulhat viszont, hogy a folyadékhiánynak tragikus kimenetele lesz.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése
#ajakherpesz
2023.07.17.

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése

Az ajakherpeszt a Herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagocskák megjelenését idézi elő az ajkakon, a fogínyen, a nyelven, szájpadláson. A hólyagokon kívül más tünetek, például láz és izomfájdalom is előfordulhatnak.

Utazók hasmenése
#hasmenés
2023.07.14.

Utazók hasmenése

Kevés olyan kellemetlen dolog létezik a világon, ami tönkre tehet egy tökéletesnek indult utazást, mint valamelyik kiránduló betegsége. Csoportos utazásnál akár egy ember megbetegedése is rányomhatja elemi bélyegét az utastársak hangulatára, és a jókedv, a kellemes kiruccanás máris odalesz.

Győzd le a szorongást!
#szorongás
2023.07.11.

Győzd le a szorongást!

Korábban már szó volt róla, hogy milyen hatással van a szorongás a testre és az érzelmekre. Éppen ezért a szorongás leküzdéséhez legalább annyira meg kell mozgatni a testet, mint a lelket.