#Betegségek #elsősegély

107 db cikk a témában

#szédülés
2019.02.04.

Szédülékenység, egyensúlyvesztés - Mire utalhat?

Ismerős az érzés? Hányinger, szédülés, sápadtság, gyengeségérzet stb. Mindez az ájulás előtti állapotot jelzi. De vajon mi az oka az egyensúlyvesztésnek, szédülékenységnek vagy ájulásnak?

#fulladás
2018.09.09.

A fulladás okai

A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

#számítógép
2018.04.14.

Az egér talán nem is olyan ártalmatlan?

A számítógép áldás is és átok is egyben. Rengeteget hallunk a számítógép lehetőségeiről és arról, hogy mire tudjuk használni. Azonban a káros hatásairól sokkal kevesebb szó esik. Pedig sajnos van, nem is egy. A legártalmatlanabbnak tűnő részének az egérnek is. Lássuk, mit is okozhat helytelen használata.

#hideg időjárás
2016.01.06.

A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás esetén

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok mellett a fejlődésben lévő a tinédzserek is.

#elsősegély
2015.09.11.

Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!

Te mit tennél, ha egy másik embernek életmentő segítségre lenne szüksége? Sokan kétségbeesnek, megtorpannak, úgy gondolják, hogy ha közbeavatkoznak, azzal esetleg árthatnak a sérült vagy eszméletlen embernek. Pedig az esetek többségében eszközök nélkül, a legalapvetőbb ismeretek birtokában is képesek lehetünk új esélyt adni valakinek az életre. Szeptember 12. az Elsősegélynyújtás Világnapja.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?
#nyelv
2015.08.16.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?

Nos, néha megtörténik. Akár autóbalesetben, akár a lépcsőn megcsúszva, akár egymásnak ütközéskor sport közben. Súlyossá is válhat az eset, mire észreveszed, hogy nagyon fáj a szád vagy a nyelved. Cikkünk segít, hogy megtudd, mi a teendő ilyen esetekben. Azt azért jobb, ha észben tartod, hogy semmi sem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

#fesztivál
2015.07.08.

Elsősegélydoboz fesztiválozóknak

Sose indulj el elsősegélydoboz nélkül, ami szinte az egész fesztivál alatt hű társad lehet majd! Fel kell készülnöd minden lehetséges helyzetre, hiszen sosem tudhatod, hogy mi fog történni.

#napozás
2015.05.31.

Jó-e a jég az égett bőrre?

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

#elsősegély
2015.04.26.

Elsősegély kisokos: mi a teendő balesetkor?

Az életben bármi történhet veled, a szeretteiddel vagy a körülötted élő emberekkel. Mit teszel ilyen esetben? Kétségbeesetten rohangálsz fel-alá, vagy megpróbálsz segíteni? Ha valóban segíteni szeretnél, akkor nem árt, ha felkészült vagy a dologra.

#seb
2015.04.12.

Sebek és vérzések ellátása

Egy horzsolás ellátásához természetesen nem kell mentőt hívnod, de artériás vagy vénás sérülés esetén ez legyen az első dolgod!

#epilepszia
2015.03.13.

Híres epilepsziás művészek, tudósok

Bár általánosan az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár, a betegség ennél változatosabb tünetekkel jelentkezhet. A történelmi feljegyzések szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában. A betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév tekintetében.

#Ájulás
2015.03.08.

Az ájulás okai

Az ájulás rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Ez a jelenség gyakran megesik a fiataloknál és időseknél egyaránt.

#szén-monoxid
2015.02.05.

A szén-monoxid veszélyei: alattomos gázmérgezés

Bár minden fűtési szezonban felhívják a szakemberek a figyelmünket a szén-monoxid mérgezés veszélyére, a híradókban mégis rendszeresen beszámolnak olyan halálesetekről, amelyek egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán miatt következtek be.