Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

106 db cikk a témában

7 tanács, ha epilepsziás a barátod
#epilepszia
2021.10.14.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod

Ez az útmutató különösen fontos a rohamok esetén, amikor valaki remeg vagy rángat. Bár a rohamok ijesztőek lehetnek, általában nem orvosi vészhelyzetről van szó. Általában, amint a roham megszűnik, a személy felépül, és a légzése visszatér a normális szintre.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!
#diabulémia
2021.09.16.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

#kánikula
2021.07.03.

Jön a hőség! Mire érdemes odafigyelni?

Nyáron nem árt odafigyelni magunkra! Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#hideg
2020.11.13.

Óvintézkedések hideg idő esetére

A természet újból megmutatja könyörtelen erejét, ugyanis egyre hidegebb van odakint. Nyakunkon a mínuszok, ezért nem árt felkészülni, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket a hideg okozta veszélyektől. Akár komoly egészségügyi kockázattal is számolhat az, aki nem veszi komolyan a téli öltözködés szabályait.

#metilalkohol
2020.08.27.

A mérgező metilalkohol

A metilalkohol fontos tulajdonsága, hogy a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a metanol lenyelésén kívül a bőrre cseppenése és párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodást okoz!

#sebkezelés
2020.08.11.

Sebkezelési igaz-hamis

Mindannyiunknak tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal, amelyek a nyílt sebek gyors, szakszerű kezelését lehetővé teszik. Íme, néhány kérdés-állítás, hogy tájékozottabbak legyünk.

#szédülés
2019.02.04.

Szédülékenység, egyensúlyvesztés - Mire utalhat?

Ismerős az érzés? Hányinger, szédülés, sápadtság, gyengeségérzet stb. Mindez az ájulás előtti állapotot jelzi. De vajon mi az oka az egyensúlyvesztésnek, szédülékenységnek vagy ájulásnak?

#fulladás
2018.09.09.

A fulladás okai

A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

#számítógép
2018.04.14.

Az egér talán nem is olyan ártalmatlan?

A számítógép áldás is és átok is egyben. Rengeteget hallunk a számítógép lehetőségeiről és arról, hogy mire tudjuk használni. Azonban a káros hatásairól sokkal kevesebb szó esik. Pedig sajnos van, nem is egy. A legártalmatlanabbnak tűnő részének az egérnek is. Lássuk, mit is okozhat helytelen használata.

#hideg időjárás
2016.01.06.

A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás esetén

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok mellett a fejlődésben lévő a tinédzserek is.

#elsősegély
2015.09.11.

Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!

Te mit tennél, ha egy másik embernek életmentő segítségre lenne szüksége? Sokan kétségbeesnek, megtorpannak, úgy gondolják, hogy ha közbeavatkoznak, azzal esetleg árthatnak a sérült vagy eszméletlen embernek. Pedig az esetek többségében eszközök nélkül, a legalapvetőbb ismeretek birtokában is képesek lehetünk új esélyt adni valakinek az életre. Szeptember 12. az Elsősegélynyújtás Világnapja.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?
#nyelv
2015.08.16.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?

Nos, néha megtörténik. Akár autóbalesetben, akár a lépcsőn megcsúszva, akár egymásnak ütközéskor sport közben. Súlyossá is válhat az eset, mire észreveszed, hogy nagyon fáj a szád vagy a nyelved. Cikkünk segít, hogy megtudd, mi a teendő ilyen esetekben. Azt azért jobb, ha észben tartod, hogy semmi sem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

#fesztivál
2015.07.08.

Elsősegélydoboz fesztiválozóknak

Sose indulj el elsősegélydoboz nélkül, ami szinte az egész fesztivál alatt hű társad lehet majd! Fel kell készülnöd minden lehetséges helyzetre, hiszen sosem tudhatod, hogy mi fog történni.