szédülés
#Betegségek

Szédülékenység, egyensúlyvesztés - Mire utalhat?

2019.02.04.
1 perces olvasási idő

Ismerős az érzés? Hányinger, szédülés, sápadtság, gyengeségérzet stb. Mindez az ájulás előtti állapotot jelzi. De vajon mi az oka az egyensúlyvesztésnek, szédülékenységnek vagy ájulásnak?

A hirtelen szédülés leggyakoribb oka a vérnyomás leesése, drámai csökkenése. Ez kialakulhat túl gyors felüléskor, illetve a túl gyors felálláskor (ez az úgynevezett ortosztatikus hipotónia).

Egyensúlyvesztés

Egyensúlyvesztésről beszélünk akkor, ha bizonytalanság érzés, illetve egyensúlyzavar jelentkezik járás közben. Ennek okai az alábbiak lehetnek:

Belső fül betegségek. A belső fül betegségei miatt olyan érzésed lehet, mintha lebegnél, vagy túl nehéz lenne a fejed.

Érzőrendszeri betegségek. A rossz látás, és az alsó végtagok idegkárosodása gyakran okoz egyensúlyi bizonytalanságot.

Ízületi és izombetegségek. Az izomgyengeség, az ízületek kopásos, fájdalmas megbetegedése egyensúlyvesztéshez vezethet, ha a teherhordó ízületeket érinti.

Gyógyszerek. Az egyensúlyvesztés bizonyos gyógyszerek szedésnek mellékhatása lehet, így például az epilepszia elleni gyógyszerek, a nyugtatók és az altatók rendelkeznek ilyen mellékhatással.

Bizonytalanság érzés

Más a bizonytalanság érzés és más a szédülékenység.

A bizonytalanság érzés olyan furcsa érzés, mintha valami "forogna" az ember fejében. Úgy érezheti az ember, hogy azonnal elájulna, ha ez a bizonytalanság érzés fokozódik. Az okok az alábbiak lehetnek.

A belső fül betegsége. A belső fül rendellenességei különböző mozgás illúziókat, illetve lebegésérzést hozhatnak létre.

Szorongásos betegség. Bizonytalanság érzést okozhatnak egyes szorongásos rendellenességek, például a pánikrohamok és a lakás elhagyásának félelme, vagy tág, nyitott terektől való rettegés (agorafóbia).

Hiperventilláció. A szorongásos betegségeket gyakran kísérő rendellenes gyors lélegzés, a bizonytalanság érzés kialakulásához, szédülékenységhez vezethet.

(WEBBeteg)