higiénia
#Testi problémák

Neked milyen a személyes higiéniád? Minden pontot betartasz?

2023.11.22.
2 perces olvasási idő

Fontos, hogy a tested tiszta és egészséges maradjon, főleg a pubertás alatt. Ezalatt a tested fokozottabban izzadni kezd, a bőröd és a hajad zsírosabbá válhat, valamint a szőrszálak új helyeken kezdenek nőni. Te mindent tudsz a megfelelő higiéniáról?

Íme, egy ellenőrző lista a személyes higiéniád betartásához.

1. Fogtisztítás – egyszer reggel és egyszer este lefekvés előtt

Ne csak azért mosunk fogat, hogy friss leheletünk legyen. A jó szájhigiénia megakadályozza a fogszuvasodás vagy a lepedék kialakulását, és egészséges mosolyt eredményez.

Érdemes fogköztisztító kefét, illetve fogselymet használni a fogak közötti lepedék eltávolítására, továbbá a szájzuhany is indokolt lehet.

2. Nemi szervek tisztítása

Lányoknak:

A pubertás alatt a lányok időközönként folyást észlelhetnek erről a területről, ami normális, de ha megváltozik a színe, szaga vagy viszket, fordulj háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz, mivel ez fertőzés jele is lehet.

Kerüld az illatosított termékek használatát a hüvely tisztítására. Az illatosított termékek befolyásolhatják a PH-szintet és irritációt okozhatnak.

Kerüld a zuhanyfejes öblítést is. Igaz, sokan úgy gondolják, hogy ez „megtisztítja” a hüvelyt, miközben valójában megzavarhatja a természetes PH-szintet.

Fiúknak:

Gyengéden tisztítsd meg a fityma alatt minden nap, amikor zuhanyzol. Rendszeres tisztítás nélkül ugyanis a fityma alatt egy fehéres-sárga anyag, az úgynevezett „smegma” felhalmozódhat.

A smegma a gyakorlatlan szem számára gennynek tűnhet. Ha bármilyen aggályod van, fordulj háziorvoshoz.

3. Naponta zuhanyozz vagy fürödj

A mindennapi tisztálkodás megszünteti a testszagot, illetve mindig tiszta és illatos maradsz.

Hajmosáskor ügyelj arra, hogy a sampont a fejbőrbe masszírozd. Ha kondicionálót is használsz, akkor leginkább a hajvégekre összpontosíts, mivel a túl sok kondicionáló azt eredményezheti, hogy a haj zsíros marad. Hajmosáskor kétszer ajánlott a sampont felvinni a fejbőrre (gyakorlatilag érdemes kétszer hajat mosni a tiszta és szép haj érdekében).

Ha nem öblíted le alaposan a hajat, a hajápolási termékek lerakódhatnak a hajon vagy a fejbőrön. Ez később korpásodást vagy viszketést okozhat.

4. Az arc borotválása

A fiúk a serdülőkorban általában elkezdenek borotválkozni. A „borotvakiütés” vagy a bőrirritáció elkerülése érdekében mindig használj borotvahabot, illetve megfelelő borotvát.

Ha pár naponként kicseréled a borotvapengét, az segít megakadályozni a bőrfertőzések előfordulását.

Ne felejts el segítséget kérni, ha szükséged van rá. Előfordulhat, hogy eleinte egy szülő vagy nagyobb testvér felügyeletére van szükséged némi támogatásért.

5. Dezodor felvitele

Használj izzadásgátlót a hónaljad alá zuhanyzás, sport után vagy fokozott stressz közben. Ez korlátozza az izzadást és segít csökkenteni a testszagot.

Mindig ügyelj a termék összetevőire, hiszen bizonyos komponensek irritációt okozhatnak, illetve ami a legjobb barátodnak működik, neked nem biztos, hogy megfelelő.

6. Egészséges körmök megőrzése

Figyelj rá, hogy körmeid kezelhető hosszúságúak legyenek. A túl hosszú körmök lehet, hogy divatosak, azonban könnyen alá kerülhetnek különféle bacilusok, amelyet fertőzést okozhatnak.

Semmiképp ne rágd a körmöd, mert az esztétikán túl ez szintén betegségekhez vezethet.

7. Úti fertőtlenítő szerek

Érdemes a táskádban tartani egy úti kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt. A tömegközlekedés után vagy a suliban jól jöhet egy-egy ilyen termék, ha nincs lehetőséged azonnal kezet mosni.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)