köröm
#Testi problémák

20 dolog, amit nem tudtál a körmödről

2023.08.06.
4 perces olvasási idő

Azt leszámítva, hogy időnként ellátogatunk a manikűröshöz, és néha letörik a körmünk, nem sokat gondolunk a körmeinkre. Pedig akár hiszed, akár nem, a körmeid sok mindent elárulnak rólad. Összeszedtünk 20 dolgot, amit valószínűleg nem tudtál a körmeidről.

A körmeid havonta átlagosan 3,5 mm-t nőnek

Ráadásul az ügyesebbik kezeden valamivel gyorsabban nőnek, mint a másikon, míg a lábaidon átlagosan csak 1,6 mm-t nőnek havonta.

A fehér foltok nem kalciumhiányt jeleznek

Ez az állítás a leggyakoribb tévhitek egyike. Az igazság az, hogy a körmökön jelentkező fehér foltok meglehetősen gyakoriak, teljesen ártalmatlanok, és nem jeleznek semmiféle vitaminhiányt. Legvalószínűbb az, hogy valamilyen korábbi sérülést jelöl a körmeid felszíne. A külső behatás, „nyomódás”, ütődés a körmön karcolást vagy fehér foltokat okoz.

A köröm ugyanabból az anyagból épül fel, mint a haj

Mind a haj és a köröm keratinból (egyfajta protein) épül fel, csak más a szerkezetük. Ez azt jelenti, hogy azok az ételek, amik jó hatással vannak a hajadra, azok egyben jók a körmeidnek is. Egy olyan étrend, ami vitaminokban, antioxidánsokban, proteinben és ásványi anyagokban gazdag, segíthet az egészséges köröm és haj megőrzésében. Az egészséges olajok és zsírok szintén szükségesek ahhoz, hogy a bőröd, a hajad és a körmöd erős maradjon.

Festett körmök

A férfiak körme gyorsabban nő, mint a nőké

A lehetséges kivétel a terhesség időszaka, amikor a nők testében zajló hormonális változások a haj és a köröm növekedésére is kihatnak.

A köröm különbözteti meg a főemlősöket az emlősöktől

Amíg a legtöbb emlősnek karmai segítenek a mindennapi dolgaik elvégzésében, addig a főemlősöknek (beleértve az embereket is) körmeik. A tudósok úgy gondolják, hogy a főemlősök a könnyebb mozgás érdekében veszítették el a karmaikat. Bár a karmok megkönnyítik a fára mászást, megnehezítik a gyümölcsgyűjtést, és a kisebb dolgok megragadását.

A körömrágást onychophagiának hívják

Ez a hajcsavargatás és a fogcsikorgatás, valamint az arcgyűrögetés mellett a leggyakoribb, szorongásoldó szokás. Sok fiatal 10 és 18 éves kora között rágja a körmét, erről azonban a legtöbben teljesen leszoknak 30 éves koruk előtt. Bár legtöbbször a körömrágás csupán egy ártalmatlan, rossz szokás, extrém esetekben bőr- és körömágy-fertőzésekhez vezethet.

Lakkozások között pihentetni kell a körmöket

Ahhoz, hogy a körmeid egészségesek maradjanak, időnként pihentetned kell a körmeidet a lakkozások között. Akár hiszed, akár nem, a körmöd is élő szövet és szüksége van oxigénre, ami a körömágyig bejut. Amikor a körmeid nem kapnak levegőt, nehezebben küzdenek meg a vírusokkal és a gombákkal. A körömlakk ezenkívül ki is száríthatja a körmeidet, így vesztenek a rugalmasságukból és az erősségükből.

A köröm árulkodik az egészségedről

Egy szakértő nagyon sok mindent meg tud állapítani az egészségügyi állapotodról a körmeid vagy a körömágy színe és egyéb elváltozásai alapján. A kékes elszíneződésű körömágy pl. tüdőbetegségre utalhat, de a sárga, fehér vagy repedezett köröm is komoly betegségekre utalhatnak. Tehát, ha bármi szokatlan elszíneződést vagy elváltozást veszel észre a körmeiden, keresd fel az orvosodat.

Olvasd el ezt is! Miről árulkodnak a körmeid?

A körmök gyorsabban nőnek nyáron, mint télen

A körmeid növekedési sebességét az évszakok, az életkorod és még nagyon sok minden más befolyásolja. Ezért is lehetséges, hogy például a hideg, téli időszakban sokkal lassabban nőnek a körmök, mint tavasszal és nyáron.

A köröm növekedését több tényező is befolyásolja

A normál növekedést befolyásolja:

  • a szívtől való távolság: emiatt a kézen kétszer olyan gyorsan nő, mint lábon
  • az életkor: gyermekkorban gyorsabban, időskorban lassabban növekszik
  • az évszakok: tavasztól őszig gyorsabban növekszik a körmünk, mint télen
  • az éghajlat: a mediterrán, forró égövi országokban gyorsabban nő
  • a mechanikai ingerek: hatásukra (például a reszelés) a köröm növekedési sebessége megnő,
  • a táplálkozás: a fehérje és ásványi anyagok hiánya lassítja a növekedést (éhezés, anyagcsere-betegség)
  • a körömlemez vastagsága: minél vastagabb, a növekedési sebesség annál lassabb

A bőrgyógyászati gondok 10%-a a körmöket érinti

A körömbetegségek több, mint felét gomba okozza. Gondot okozhat még bakteriális fertőzés, a befelé növő körmök és a fehér foltok. Az idősebbeknek több problémájuk lehet a körmeikkel, mint a fiatalabbaknak.

A stressz rossz hatással van a körmeidre

A stressz nemcsak a körömrágás révén, de más módon is befolyásolhatja a körmök állapotát. Fontos, hogy tudjuk jól kezelni a stresszt, és aludjunk eleget a körmök egészsége érdekében. A krónikus stressz és kimerültség hatására csökken a test energiaszintje és tápanyagai, ami a körmeiden és a hajadon is megmutatkorhat.

Ezért kellemetlen, amikor a körmeinket végighúzzuk a táblán

Már csak a gondolata is elég ahhoz, hogy kirázzon a hideg? Vajon miért? A válasz: a generált zaj olyan frekvencián rezeg, ami számunkra természetellenes.

A körömágybőr okkal van

Ezért ajánlják a szakértők, hogy ne távolítsuk el azt. A körömágybőr feladata, hogy megakadályozza, hogy a baktériumok bejussanak a bőrfelszín alá, ezért nagyon fontos, hogy a helyén hagyjuk azt.

A körmöd keménysége főleg genetikai okoktól függ

Sokat nem lehet tenni a körmöd alakja vagy növési sebességét illetően, de a gyakran töredező köröm a kiszáradásának egyik jele is lehet. A kézmosás, a gumikesztyű nélküli mosogatás, az erős vegyszerek használata, a gyakori manikűröztetés vagy a sok kézápoló használata mind okozhatja a fent említett töredezést.

A körmeidnek vérre van szükségük a túléléshez

Gondolkoztál már azon, hogy az ujjadat ért erős ütés miatt miért esik le a körmöd? Mivel a körmödnek szüksége van vérellátásra, oxigénre és a tápanyagokra, egy sérüléstől (pl. a körömre záródó ajtó) megzavarodhat a kifinomult kapcsolat, emiatt megszűnhet a köröm vérellátása, ennek hiányában pedig nem képes meggyógyulni, és végső esetben le is eshet. A helyére egy teljesen egészséges, új köröm nő vissza. Ha a sérülés a körömágyhoz közel történik, lehetséges, hogy csak deformálódott köröm visszanövesztésére lesz képes a szervezeted.

Magzati korban “előkörmünk” van

Körmeink a magzati kor 3. hónapjában kezdenek fejlődni. Ezek még nem teljesen elszarusodott lemezek, ezért is nevezik előkörmöknek őket.
Nagyon sok baba születik hosszú körmökkel, ezeket mielőbb le kell vágni, mert ki tudja karmolni velük magát.

Nem mindenkinek van holdacskája

A körmök körömágy felöli részén megfigyelhető egy félhold alakú fehér rész, az úgynevezett lunula, azaz holdacska. Nem mindegyik körmön nő és nem is alakul ki mindenkinél, ám elég általános jelenség. Azért fehér, mert a szarulemez vastagsága itt nagyobb mértékű, mint a körömlemez más részein, ezért nem látszik át a körömágy hajszálerekkel beszőtt rózsaszínes felülete. Lényeges, hogy a körömápolás során ezt a területet nagyon óvatosan kezeljük, mert sérülékenyebb.

A körömágy nem barnul le

A körömágyad és a holdacska rész semmilyen körülmények között nem tud lebarnulni, mert nincsenek benne pigmentsejteket, azaz melanocyták. A körömlemezek is az UVA sugarak alig 10%-át engedik át.

Az egészséges körömlemez tulajdonságai

Az egészséges köröm felülete fényes, sima, anyagát tekintve kemény, de mégis rugalmas szerkezetű. Színe rózsaszín, formája egyénenként változó, genetikailag meghatározott.

(KamaszPanasz - Gy. Z., huffingtonpost)