köröm
#Testi problémák

Körömrágás: 8 egyszerű lépés, hogy leszokj róla?

2015.08.06.
2 perces olvasási idő

A fiatal felnőttek több mint fele rágja a körmét. Ám a körömrágás nem szép szokás, és tönkreteszi a körmeidet. Ráadásul rengeteg fertőzést elkaphatsz általa. Gondolj csak bele, hogy a buszon hányan fogták meg előtted a kapaszkodót, és mi történik, ha az utazás után a szádhoz veszed a körmödet!

A cikkünk bemutatja, hogy mi módon szokhatsz le erről a rossz szokásodról.

Csak akarni kell

Lehet, hogy felszínesen hangzik, de mindent akarni kell. Tehát, ha tényleg le akarsz szokni a körömrágásról, akkor minden porcikáddal kell ezt kívánnod, utána pedig cselekedned kell. Kutatások bizonyították, hogy bizony nem is olyan könnyű ebből az ördögi kör(öm)ből kilépni.

Rakj rendet a fejedben! Képzeld el a szép, ápolt körmeidet. A körömrágást pedig állítsd be valami borzalmas szokásnak. Ha nem csinálsz belőle nagy ügyet, akkor a leszokás sem fog könnyen menni.

Ne erőltesd!

Ez pont olyan, mint amikor egy gyereknek nemet mondunk. Csak még jobban akarja azt a dolgot, vagy még nagyobb rosszaságokat csinál. Ne erőltesd magadra a leszokást, inkább lépésenként készítsd fel magad a kilépésre, és gondolj a leszokás pozitív oldalára.

Helyettesítsd!

A körömrágás helyett csinálhatsz rengeteg hasznos és jó dolgot. Ha a jó dolgok nem mennek, akkor legalább a rossz szokást helyettesítsd egy semlegessel. A rágcsálás helyett próbáld ki a rágózást, rakd a kezed a zsebedbe, fesd ki a körmeid, vagy akár reszelgetheted is őket.

Használj látható emlékeztetőket!

Ha mindig rövidre vágod a körmöd, akkor nincs mit rágni, így ismét egy lépéssel közelebb kerültél a leszokáshoz. Elmehetsz egy manikűröshöz is, hiszen a szép új körmök könnyen elfeledtetik veled a rossza szokásod. Fesd színesre a körmöd, vagy viselj egy karkötőt a kezeden, ami emlékeztet a céljaidra!

Vedd észre, ha rágod a körmöd!

Mikor rágod a körmöd? Ez a folyamat általában egyáltalán nem tudatos, és szinte észre sem veszed, de máris rágcsálod őket. TV nézés közben? Vagy egy stresszes helyzetben?

Vedd észre, hogy milyen helyzetekben tör rád a körömrágási vágy! Akár be is kenheted egy speciális, nagyon kellemetlen ízű körömlakkal a körmeid, így ha automatikusan rágcsálod őket, a rossz íz máris emlékeztetni fog arra, hogy hibáztál. Kérd meg a barátaidat, hogy szóljanak rád, és figyelmeztessenek. Ez lehet, hogy idegesítő lesz, de mindenképpen hasznos.

Az érzések

Nem csak bizonyos helyzetek, hanem érzések is társulhatnak a körömrágáshoz. Félsz, vagy esetleg valaki feldühített? Gondolkozz el a kiváltó okokon, és a legközelebbi szituáció alkalmával próbáld elterelni a figyelmed, vagy valami mást csinálni (például játssz a telefonoddal, hívj fel valakit, írj vagy firkálgass egy papírra)!

Ne büntesd magad

Ha netalán bűnbe estél, és elkezdted rágcsálni a körmeid, ne szidd magad, és legfőképpen ne add fel. Néhány kis kilengés mindig megengedett, és hidd el, az új szokásod vagy hobbik hamar elterelik a gondolataidat.

Hajrá!

Tarts ki, és folytasd, amit elkezdtél! Emlékezz arra, hogy a régi szokások nem halnak ki egyik napról a másikra, sokáig ott lesznek veled. Így fontos, hogy mindig odafigyelj magadra, a lelkedre is. Akár minden nap vagy héten készíthetsz néhány képet a telefonoddal, hogy lásd, milyen eredményeket értél el. Ez még jobban motiválhat.

A körömrágásról nem könnyű leszokni, viszont semmi sem lehetetlen. Érdemes azonban megnézni, hogy mi állhat a rossz szokás mögött. Sok lelki eredetű probléma “mellékhatása “ is lehet a körömrágás. Próbáld meg felfedezni a dolgok hátterében álló okokat, így könnyebben megy a leszokás.

Ha próbálkoztál, de nem sikerült, ne add fel. Próbáld újra és újra, találj ki új szokásokat!

(Gy.R. - spring.org.uk)