fog
#Testi problémák

Az ínygyulladás komoly következményekkel járhat

2014.01.30.
2 perces olvasási idő

Fogmosás, szájápolás és rendszeres fogorvosi vizit – kutatások szerint a fogak és az íny egészségének megőrzése az ereknek is jót tesz. Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa az összefüggésekről beszélt.

Hivatalos bizonyíték az összefüggésekről

A Kolumbia Egyetemen végzett kutatás eredménye szerint a javuló szájhigiénia – különös tekintettel a fogíny egészségére – lassítja az érelmeszesedés tüneteinek megjelenését. A Journal of the American Heart Association című lapban megjelent cikk szerint azért igazán fontos ez az megállapítás, mert az érelmeszesedés állapota párhuzamos mind a periodontális betegségekkel, mind az íny bakteriális állapotával. A kutatás vezetői szerint most született meg az első hivatalos eredmény, amely ezt bizonyítja.

A tudósok 420 felnőttet vizsgáltak, akik valamennyien az Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology nevű kutatás részesei voltak. Valamennyiüknél - összesen 5008 mintán - feltérképezték a periodontális fertőzések helyzetét.

Az alapos fogtisztítás

Tizenegy, valóban fogágy-betegségeket okozó baktériumtörzset, és másik hét baktériumtörzset vizsgáltak kontrollként. Az érelmeszesedés és az artériák állapotáról speciális ultrahang segítségével kaptak képet. A hároméves utánkövetéses időszakban bebizonyosodott, hogy ha sikerült javítani a fogágy, az íny egészségét, és csökkenteni a fogágy betegségeit okozó baktériumok számát, az lassította az érelmeszesedés folyamatát. Az összefüggés pedig fordítva is megfigyelhető: a rosszabb szájhigiénia felgyorsította az erek szűkülésének folyamatát.

Az ínygyulladás veszélyes következményei

A fogínygyulladás legvalószínűbb, ismert következménye a fogvesztés. Ugyanakkor már az is bizonyított, hogy a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak.

Az ínygyulladás és szív-érrendszer állapota közti összefüggés már régóta vizsgálják. Az már korábban kiderült, hogy a gyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladásmajdnem megduplázza az érbetegségek, a strokekockázatát is.

A romlás megelőzhető

Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa szerint bár az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosás, valamint a speciális eszközök, így például a fogköztisztító kefe, a fogselyem használata. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. A szakember akár orvosi megoldásokkal is visszafordíthatja a már kialakult gyulladást.

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu