Főoldal / TEST / Hogyan helyezzem fel a tampont?
  2015-12-08

Hogyan helyezzem fel a tampont?

Eleinte ugyan bonyolultnak tűnhet, sőt, akár rémisztőnek is, de némi gyakorlattal csupán pár percbe kerül majd, amíg egy tampont egy újra cserélsz. Mire figyelj, ha most próbálod ki először?

A felhelyezés előtt

Ha első alkalommal próbálkozol, mindenképpen a mini tampon ideális számodra. Ez sokkal keskenyebb, mint normál, illetve szuper társai, így jóval könnyebben fel tudod majd helyezni. Ennél a méretnél azonban gyakrabban szükséges a csere, hiszen kisebb a nedvszívó képessége a mérete miatt.

Az is hasznos, ha a tampont a menstruációd első napjaiban próbálod ki, ugyanis ekkor több vér távozik a szervezetedből, a hüvelyed így sokkal puhább és csúszósabb, ami szintén megkönnyíti a felhelyezését.

- hirdetések -

Így láss hozzá

 

Menstruáció
Nagyon összetett folyamat során válunk nővé és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki.

Bővebben a menstruációról

Mielőtt a tampont kibontanád, illetve feltennéd, mindig alaposan mosd meg a kezed, és ezután már ne érints meg semmilyen szennyező felületet! (Hiába a gondos kézmosás a suli WC-jében, ha utána ismét megfogod a kilincseket.)

Ha megvagy a kézmosással, akkor ki kell bontanod a tampont. A legtöbb esetben a csomagoláson van egy nyitócsík, aminek segítségével könnyedén el tudod távolítani a védőfóliát. Ha nem találsz csíkot, akkor nyilak mutatják, hogy ellentétes, csavaró mozdulattal hol tudod felszakítani a fóliát. Ügyelj rá, hogy a tamponon sehol se maradjon védőfólia, minden részt gondosan távolíts el!tampon

Ha ezzel megvagy, érdemes ellenőrizned, hogy jó-e a kihúzószál. Nincs is más dolgod, mint a tampont a kezedbe venni, majd a kihúzószálat egy kicsit meghúzni. Ha nem csomós, vagy nincs elszakadva sehol, akkor minden rendben: a tampon alkalmas a használatra.

A tampon felhelyezése

Fontos, hogy nyugodt körülményeket teremts, mert el kell lazítanod az izmaidat: csak így tudod majd a helyére tenni a tampont. Ha sürget az idő, vagy attól félsz, hogy valaki benyit, akkor nem fog menni.

Meg kell találnod a számodra legideálisabb testhelyzetet. Ehhez a kezdetekben elég sok idő kellhet, ezért is jó, ha nem az egyik szünetben próbálkozol. Érdemes több helyzetben kísérletezni: van, aki egyik lábát a WC-re teszi, van, aki leül, míg más leguggol. Válaszd a legkényelmesebbet!

(csakmiketten.hu)