#Testi problémák

Hogyan helyezzem fel a tampont?

2015.12.08.
1 perces olvasási idő

Eleinte ugyan bonyolultnak tűnhet, sőt, akár rémisztőnek is, de némi gyakorlattal csupán pár percbe kerül majd, amíg egy tampont egy újra cserélsz. Mire figyelj, ha most próbálod ki először?

A felhelyezés előtt

Ha első alkalommal próbálkozol, mindenképpen a mini tampon ideális számodra. Ez sokkal keskenyebb, mint normál, illetve szuper társai, így jóval könnyebben fel tudod majd helyezni. Ennél a méretnél azonban gyakrabban szükséges a csere, hiszen kisebb a nedvszívó képessége a mérete miatt.

Az is hasznos, ha a tampont a menstruációd első napjaiban próbálod ki, ugyanis ekkor több vér távozik a szervezetedből, a hüvelyed így sokkal puhább és csúszósabb, ami szintén megkönnyíti a felhelyezését.

Így láss hozzá

Mielőtt a tampont kibontanád, illetve feltennéd, mindig alaposan mosd meg a kezed, és ezután már ne érints meg semmilyen szennyező felületet! (Hiába a gondos kézmosás a suli WC-jében, ha utána ismét megfogod a kilincseket.)

Ha megvagy a kézmosással, akkor ki kell bontanod a tampont. A legtöbb esetben a csomagoláson van egy nyitócsík, aminek segítségével könnyedén el tudod távolítani a védőfóliát. Ha nem találsz csíkot, akkor nyilak mutatják, hogy ellentétes, csavaró mozdulattal hol tudod felszakítani a fóliát. Ügyelj rá, hogy a tamponon sehol se maradjon védőfólia, minden részt gondosan távolíts el!

Menstruáció
Nagyon összetett folyamat során válunk nővé és ezek a folyamatok leginkább a kamaszkorban bontakoznak ki. Bővebben a menstruációról

Ha ezzel megvagy, érdemes ellenőrizned, hogy jó-e a kihúzószál. Nincs is más dolgod, mint a tampont a kezedbe venni, majd a kihúzószálat egy kicsit meghúzni. Ha nem csomós, vagy nincs elszakadva sehol, akkor minden rendben: a tampon alkalmas a használatra.

A tampon felhelyezése

Fontos, hogy nyugodt körülményeket teremts, mert el kell lazítanod az izmaidat: csak így tudod majd a helyére tenni a tampont. Ha sürget az idő, vagy attól félsz, hogy valaki benyit, akkor nem fog menni.

Meg kell találnod a számodra legideálisabb testhelyzetet. Ehhez a kezdetekben elég sok idő kellhet, ezért is jó, ha nem az egyik szünetben próbálkozol. Érdemes több helyzetben kísérletezni: van, aki egyik lábát a WC-re teszi, van, aki leül, míg más leguggol. Válaszd a legkényelmesebbet!

(KamaszPanasz)