cukorbeteg
#Testi problémák

Cukorbeteg szedhet-e fogamzásgátló tablettát?

2013.10.08.
1 perces olvasási idő

Ez egy nagyon jó kérdés, és a válasz a legtöbb esetben az, hogy igen. Egy orvos, mielőtt felír egy fogamzásgátló tablettát tini számára, mérlegeli a tabletta előnyeit és kockázatait is.

A szájon át bevehető fogamzásgátlók, melyekben ösztrogén van, valóban megváltoztathatja a glükóz tolerancia szintjét és összefüggésbe hozható a fokozott vérrögképződéssel a diabéteszesek körében, különösen a 35 év feletti, dohányzó nők esetében. fogamzásgátló

Szerencsére, a jelenlegi fogamzásgátló tabletták már nagyon alacsony ösztrogén szinttel rendelkeznek, így minimális kockázati tényezőt jelentenek, ha nem dohányzol. Ha dohányzol, akkor szokj le, akkor is, ha nem vagy cukorbeteg!

Vannak más fogamzásgátló módszerek is cukrosok számára, beszélj erről nőgyógyászoddal. Természetesen a legbiztonságosabb védekezési módszer a szexuális úton terjedő betegségek és a terhesség ellen az óvszer használata.

Ha a nőgyógyászod felír neked egy fogamzásgátló tablettát, akkor az orvosoddal együtt szorosan figyelemmel kell kísérned a vércukorszintedet. Természetesen, ha diabéteszben szenvedsz és ha terhességet tervezel a későbbiek folyamán, akkor ezt beszéld meg a nőgyógyászoddal. Terhesség alatt különösön oda kell majd figyelned a vércukor-szintedre és a táplálkozásodra, mert a magas érték árthat a babának.

(M. T.)

Kapcsolódó cikkek