cukorbeteg
#Betegségek

Hogyan szórakozzanak azok, akik cukorbetegek?

2013.09.07.
1 perces olvasási idő

Van néhány olyan követendő tipp, amelyet érdemes figyelembe venni a cukorbetegeknek, ha szórakozni mennek. Ez főleg az alkoholfogyasztásra vonatkozik, hiszen attól jelentősen változhat a vércukorszint.

A vércukorszint emelkedése és csökkenése leggyakrabban az éjszaka folyamán történik, ezért ilyenkor még fontosabb a megfelelő ellenőrzés.

Rendszeres tesztelés

Ha alkoholt iszol, nem feltétlenül fogod észrevenni, ha hipo- vagy hiperglikémiás állapot van kialakulóban nálad. Hogy elkerüld az esetleges kellemetlen helyzeteket, mérd meg a vércukorszintedet rendszeresen, főleg ha sokat is mozogsz az éjszaka során.

A folyamatos ellenőrzés fárasztó és idegesítő lehet, de minél jobbak az eredményeid, annál jobban fogod magad érezni. Fontos, hogy mindig mosd meg a kezed és töröld is meg, mielőtt megmérnéd a vércukorszintedet.

Szórakozás cukorbetegként

Egyél szénhidrátot, mielőtt aludni mennél!

A máj az alkohol hatására kevésbé képes annyi glükózt termelni, amennyire a szervezetnek alapvetően szüksége lenne. Éppen ezért sokszor előfordult már, hogy akik cukorbetegek és nem ettek semmilyen szénhidrátot tartalmazó ételt, mielőtt lefeküdtek volna egy átmulatott éjszaka után, rosszul ébredtek.

A glükóz termelésének lassulása vagy csökkenése egyénenként változik, de érdemes a biztonság kedvéért minden cukorbetegnek valamit enni lefekvés előtt. Emellett nem ajánlatos túl sok alkoholt fogyasztani, mert amiatt a vércukorszint is nagyon alacsony lehet.

Add be az inzulinodat időben!

Ez az egyik legfontosabb dolog, hogy ne felejtsd el egyszer sem beadni az inzulint! Ha mégis kimaradna, akkor a szervezetben nem lesz majd megfelelő mennyiségű inzulin, illetve megkezdődik a testedben a ketontermelés. A keton a vérbe jutva ketoacidózishoz is vezethet.

Piercing és cukorbetegség: mennyire veszélyes együtt?
Attól még, hogy cukorbeteg vagy, nem kell lemondanod a különböző testékszerekről. Nem teljesen veszélytelen, hiszen egy-két dolgot fontos szem előtt tartani: ezek közül a legfontosabb, hogy megfelelően kell kezelned a betegségedet.

Tájékoztass mindenkit!

Mondd el a barátaidnak és azoknak, akikkel együtt fogsz bulizni, hogy cukorbeteg vagy, és tarts magadnál egy olyan dokumentumot is, amely ezt tartalmazza. Ez azért fontos, mert ha valami történne veled, például hipoglikémiás állapotba kerülnél, akkor tudják, hogy mi történik veled, és nehogy azt higgyék, hogy csak a túl sok alkohol miatt vagy rosszul.

Tűk a szórakozóhelyeken

Ha koncertre mész, vagy olyan helyre, ahová csak úgy tudsz bejutni, hogy előtte ellenőrzik a táskádat, gyakran problémákkal nézhetsz szembe. A kellemetlen helyzet elkerülése érdekében, még a koncert vagy az adott este előtt hívd fel a helyet, és kérdezd meg, hogy hogyan tudsz bejutni.

(KamaszPanasz - H.I., diabetes.co.uk)