fogselyem
#Testi problémák

Idő- vagy egészségkímélés?

2014.04.29.
8 perces olvasási idő

Mindannyiunknak vannak olyan időspóroló szokásai, melyeknek valójában az egészségünk látja kárát, ezért bemutatunk néhány egyszerű fogást, melyekkel a legzsúfoltabb időbeosztás mellett is megőrizheted a jó közérzetedet.

Túl elfoglalt vagy, hogy egészséges maradj?

Nem titok: egészségesen élni, ehhez látszólag több idő kellene, mint amennyivel a legtöbbünk rendelkezik.
Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság 34 %-a azt állítja, túl elfoglalt ahhoz, hogy megtegyen bizonyos dolgokat, amelyekről pedig tudja, hogy hasznosak lennének. Ilyen például a helyes táplálkozás, vagy a rendszeres testmozgás.

Tedd a szívedre a kezed, az egész napos lótás-futás közben te is próbálsz időt nyerni ezen-azon: „Túl fáradt vagyok most ahhoz, hogy felhívjam az ismerőseim, majd holnap rájuk csörgök” – mondod ilyenkor. Vagy: „Nem bajlódok most a biztonsági övvel, nem megyek messzire.”

Nem is tudatosítjuk magunkban ilyenkor, hogy bár ezekkel valóban időt és pénzt takarítunk meg, de hosszú távon olykor komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Az alábbi 13 időkímélő trükk valójában nem is az, sőt vannak megbízható alternatíváik, melyeknek még oly zsúfolt napirendünkben is könnyen helyet szoríthatunk.

1. A fogselyem kihagyása

Egy igazán hosszú nap után úgy döntesz, ma kihagyod a fogselymet, pedig ha csak kefével mosod meg a fogad, a fogak felületének 40 százaléka tisztítatlan marad.

A fogselyem segítségével eléred azokat a fogak közötti zugokat és réseket is, melyekhez fogkefével nem férsz hozzá, s amennyiben naponta elvégzed ezt, főképp este, amikor a legtöbb lepedékképző baktérium halmozódik fel, megfelelően védekezhetsz a fogínygyulladás, fogszuvasodás és a kellemetlen lehelet ellen.

Ha a megfelelő szájhigiénia ezen előnyei mégsem győznének meg a fogselyem hasznosságáról, talán a szívbetegségek fokozott kockázata megteszi ezt: a kutatásokból kiderült, hogy összefüggés van a fokozott foglepedék-képződés és az artériák szűkülésével járó érelmeszesedés megnövekedett kockázata között.

A teendő: Fogadd meg, hogy holnap estétől már használsz fogselymet. Az esténkénti fogselyemhasználat az ideális, de másnaponként is elfogadható, amennyiben alaposan csinálod és a családi kórtörténetben nem voltak gondok a foglepedékkel. Azokon a napokon, amikor nem használsz fogselymet, fogmosás után vízzel alaposan öblögesd ki a szád, mert kimutatták, hogy ezzel is csökkenthető a baktériumok száma.

2. Kontaktlencsével aludni

A kontaktlencse gátolja, hogy a szaruhártyába jusson az oxigén, amire pedig nagy szükség van a hártya egészségének megőrzése érdekében. Amikor alvás közben órákon át csukva van a szemed, a helyzet csak tovább romlik. Egy vizsgálat, amely 557 kontaktlencsét viselő egyénre terjedt ki, megállapította: a napközbeni kontaktlencse-viselés esetén (tehát ha éjszakára kivesszük a lencsét) 1:2500 a bakteriális fertőzés veszélye.

A teendő: Térj át az újabb fajta szilikon hidrogél lencsék használatára, melyeken keresztül több oxigén jut a szembe. Egy másik tanulmány szerint ha valaki ilyen lencsével alszik, a hagyományos lágy lencsékhez képest ötször kisebb a fertőzés kockázata. A legbiztonságosabb módszer, ha éjszakára kivesszük a lencsét, de ha valaki tudja magáról, hogy javíthatatlanul feledékeny, annak a legjobb megoldás ez az új technológia.

3. Fent hagyni a sminket

Az arcon hagyott smink alvás közben eltömítheti a pórusokat, ami mitesszerek és pattanások kialakulásához vezethet.
Ennél is komolyabb következmény lehet azonban, hogy miközben alszol, a szempillafesték darabkái a szemedbe kerülnek, és fájdalmasan irritálhatják a szaruhártyát.

A teendő: Mindig legyen kéznél előre megnedvesített sminklemosó kendő. Ezek közül némelyikkel a szemfestéket is el lehet távolítani. Néhány mozdulat, s már kész is vagy!

4. Gyümölcs helyett inkább gyümölcslé

Ha semmiképp sem tudod beilleszteni a diétádba a gyümölcsöt, igyál helyette egy pohár gyümölcslét.
A piacon forgalomban levő legtöbb gyümölcslé, még ha 100 %-osnak hirdetik is, többnyire olyan, mint a cukrozott szódavíz. Gyakran dúsítják ugyanis cukorral (nézd csak meg a címkén, milyen a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, illetve a fehér szőlőből, körtéből vagy almából készült gyümölcslé koncentrátuma), és hiányoznak belőlük a fontos gyümölcsrostok.

A teendő: Ha nincs más lehetőség, mint a gyümölcslé, akkor legalább olyat válassz, amelynek a legnagyobb a tápértéke. A kalciummal és D-vitaminnal dúsított, 100 %-os narancslé a lehető legjobb választás. Amennyiben nem fogyasztasz elegendő zöldséget, ugyancsak jó választás lehet valamilyen alacsony nátrium tartalmú 100%-os zöldséglé, melynek két decilitere kétszeres adag zöldséget tartalmaz.

5. Séta tűsarkú cipőben

Otthon felejtetted az edzőcipőd, de azért az ebédidő alatt mégis elmész sétálni egyet nyolc centis tűsarkú cipődben. Ha az a „séta” csupán egy rövid kirakatnézegetés, talán még rendben is van. Amennyiben azonban vagy húsz háztömbnyi túrára készülsz, abból akár még bajod is lehet. A tűsarkú cipők talpát nem úgy tervezték meg, hogy hosszabb sétára is megfeleljen, s minél magasabb a sarok, annál rosszabb.

A nyári szandálok és lapos talpú papucsok még több bajt okozhatnak. Amikor a cipő sarokrésze nem zárt, járás közben az ember sarka eltávolodik a cipőtalptól, s emiatt nagyobb terhelés jut a lábujjakra. A legrosszabb, ami ilyenkor történhet: bokaficam vagy terheléses csonttörés, melyek közül bármelyik teljesen elronthatja az ebédidőre tervezett kikapcsolódást.

A teendő: Tarts egy pár edzőcipőt az íróasztalod alatt vagy a kocsidban, hogy mindig kéznél legyen, s azt vedd fel, ha pár percesnél hosszabb sétára indulsz. Olyan cipőt keress magadnak, amelyik ott hajlik, ahol a lábujjak is hajlanak, nem pedig középen. Ha egy cipő talpa középen hajlik, a lábat is azon a részen éri terhelés, s ez természetellenes mozgásra kényszerít.

6. Naponta egyszer használj napozókrémet

Strandidőben már reggel vastagon bekened magad a legmagasabb faktorú napozókrémmel, hogy később ne kelljen újra használni. Még ha az egész tested is bekened az ajánlott mennyiségű krémmel (egy fél tubussal vagy akár többel is), két és fél óránként újra be kell kenned magad.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy ötször nagyobb a leégés veszélye, ha nem így teszel. A bőr ráncosodása, barna foltosodása és öregedése mellett a túlzásba vitt napozás akár halálos kimenetellel járó bőrrákot is okozhat, amely a rák legáltalánosabban elterjedt fajtája.

Ráadásul ha valami olyasmit csinálsz, ami közben a napozókrém lemosódik, letörlődik vagy „leizzadod”, még többször be kell kenned magad akkor is, ha tartós, víztaszító napozókrémet használsz.

A teendő: Magas faktorszámú, a védelem szempontjából a legfontosabb összetevőket, cinkoxidot és/vagy avobenzone-t tartalmazó napozókrémet válassz, s lehetőleg olyat, melyet nem kell naponta többször alkalmazni. Ajánlatos, hogy legalább az áprilistól szeptemberig terjedő időszakban használj 30-as vagy annál magasabb faktorszámú napozókrémet.

7. Körömrágás

Letört a körmöd, de nincs kéznél körömcsipesz vagy körömreszelő, ezért lerágod a törött köröm szélét.

Ez több szempontból is rossz ötlet, melyek közül a legkisebb rossz az, hogy a körmeid szörnyen fognak kinézni. Miközben a körmöd rágod azt kockáztatod, hogy valamilyen fertőzést viszel át a szádból az ujjaidra vagy fordítva. Ez a körömágy bakteriális vagy gombás elfertőzéséhez vezethet.

A teendő: Mindig tarts körömcsipeszt vagy körömreszelőt az olyan helyeken, ahol sok időt töltesz: az íróasztalnál, a kocsiban, a pénztárcádban vagy a konyhafiókban. Egy körömreszelő nem drága, tehát nem lehet gond több készletet is beszerezni belőlük.

8. Viseltes edzőcipőt hordasz

No ne, tényleg két éve, hogy utoljára lecserélted az edzőcipőd?

A régi, kitaposott cipők használatának egyik hátránya, hogy csökken a lökéscsillapításuk, amelynek edzés közben a láb és az ízületek védelmét kellene szolgálnia. A csontokra gyakorolt többletnyomás lábfájást okozhat, és esetleg terheléses törést is.

A sérülések elkerülése érdekében tartsd be az alábbi cipőváltási szabályokat: Ötszáz-nyolcszáz kilométer lefutása után (ne felejtsd el beleszámítani azt se, amikor például csak kutyasétáltatásra veszed fel) vegyél új futócipőt; hat-kilenc havonta vegyél új sétacipőt, ha egy nap több mint öt kilométert sétálsz; hat-kilenc havonta cseréld le az aerobik cipőd, amennyiben hetente legalább három órát aerobikozol.

A teendő: Ugorj el egy pár új edzőcipőért, mielőtt még a régi kezdene viseltesnek látszani! Ha találsz egy olyat, amelyik megtetszik, vegyél kettő vagy több párat belőle.

9. Gyorsétterem-függő vagy

Majd éhen halsz. Bekanyarodsz a legközelebbi gyorsétterembe, pedig tudod, hogy alig tíz percnyire van egy jó étkezde.

Nem figyelted még meg, milyen gyorsan megéhezel újra egy tipikus gyorséttermi étkezés után? Mindez azért van, mert az ottani ételekben kevés a rostanyag ahhoz, hogy jóllakj. Amit az ilyen ételek tartalmaznak, az a só, cukor, valamint telített és telítetlen zsírsavak. Mintha zsíros fűrészport tankolnál a kocsidba.

Ráadásul a legtöbb gyorsétkezde ételei valóságos kalóriabombák: a Burger King dupla hamburgere 420 kalóriát tartalmaz, míg hat McDonald's Chicken McNuggets 280-at, miközben tíz dekát sem nyomnak, s ennyivel aligha laksz jól hosszabb időre. Az efféle ételek fogyasztása a leggyorsabb út az elhízáshoz és a vele együtt járó egyéb egészségügyi problémához.

A teendő: Készülj fel előre és kerüld el ezeket a helyzeteket. Annyira elfoglaltak vagyunk, hogy amikor meghalljuk a testünk szavát, gyakran már túl késő. Ha csak egy fél órával is korábban gondolkozunk az ebédünkről, már az is elég lehet, hogy megfontoltabb, kevésbé az érzelmeken alapuló döntést hozzunk.

Segít átvészelni az egyes étkezések közötti időt, ha mindig tartasz magadnál a táskádban, az íróasztalodban vagy a kesztyűtartóban valamilyen egészséges nassolnivalót, például gyümölcsöt és diót. Ha nincs más megoldás, mint a gyorsétterem, grillezett csirkés szendvicset rendelj, ne majonézeset.

10. Telefonos bújócska a barátokkal

Még ahhoz is túl elfoglalt vagy, hogy rendszeresen tartsd a kapcsolatot a legjobb barátaiddal. Amikor valaki teljesen stresszes állapotban van, az első, amit tehet, hogy társaságot keres magának. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a meghitt, támogató kapcsolatok roppant pozitív hatással vannak az egészségünkre.

Egy nagyobb lélegzetvételű tanulmány megállapította, hogy azoknál a kiemelt kockázati csoportba tartozó nőknél, akik mögött erős, támogató kapcsolatrendszer állt, jelentősen csökkent a szívbetegségek kialakulásának a veszélye. Lényegi összefüggést fedeztek fel a szívbetegségek kórtörténetével kapcsolatban azoknál, akik fokozottan ellenséges környezetben éltek, és csekély társadalmi támogatottságot élveztek. Még akkor is így volt ez, ha az egészségtelen életmóddal járó egyéb tényezőket figyelmen kívül hagyták.

Egy másik vizsgálat is ugyanerre a következtetésre jutott az olyan férfiak körében, akiknek nem megfelelőek az emberi kapcsolataik.

A teendő: Ha sehogyan sem tudsz időt szakítani egy hosszabb beszélgetésre, legalább frissítsd az előre megírt SMS-ek szövegét vagy a barátnődnek szánt „Rád gondolok” típusú üzeneteket. Egy rövid bejelentkezés aligha időrabló, ugyanakkor megerősíti benned azt az érzést, hogy nem vagy egyedül.

11. Bemelegítés vagy levezetés nélkül

Mindössze fél órád van a konditeremben, ezért inkább kihagyod a bemelegítést és a levezető gyakorlatokat.

Mellőzd a bemelegítést, ha nagyon muszáj, de ne lógd el a levezetést. Így nemcsak az esetleges szédülést kerülheted el, amely annak következtében lép fel, hogy a fokozott terhelés hirtelen megszűnése után a lábak nagy izmaiban felhalmozódik a vér, de az izmokban felgyülemlett tejsav is gyorsabban kiürül. A tejsav és a besűrűsödött vér újrakeringetése után kevésbé érzed majd magad később fáradtnak.

A teendő: Melegíts be, az aznapi edzésre eltervezett gyakorlatokat körülbelül három percen át először lassabb tempóban hajtsd végre. Levezetéskor néhány percen keresztül fokozatosan csökkentsd az adott gyakorlat intenzitását. Ezt kövesse két perc nyújtózás. A nyújtózást a legjobb akkor végezni, amikor az izmok még melegek. Ez ilyenkor pihentet és gyorsítja a vér visszaáramlását a szívbe.

12. Nem kapcsolod be a biztonsági övet

Minthogy csak a közeli szupermarketbe akarsz elugrani, úgy gondolod: „Pár perc az egész, addig nem kell biztonsági öv”.

Pedig a biztonsági öv bekapcsolása a legfontosabb dolog, amit megtehetsz azért, hogy egy esetleges balesetben megvédd magad. A nyári hónapokban még indokoltabb, hogy becsatoljuk magunkat: egy jelentés megállapítása szerint július 3-án és 4-én több baleset történik, mint az év bármely más napján (július 2. a kilencedik a sorban), s általában több halálos közúti baleset történik nyáron és ősszel.

A teendő: Nem elég, hogy tudod, tedd is meg! Az öv bekapcsolása csupán egy-két másodperc, de megóv attól, hogy ütközés esetén ide-oda csapódj a kocsi belsejében vagy esetleg kirepülj. Ha arra számítasz, hogy a légzsák majd megvéd, arra ne számíts! A légzsák önmagában csak 12 %-kal csökkenti a kockázatát annak, hogy egy karambolban elveszítsd az életed. A légzsákokat úgy tervezték, hogy a biztonsági övvel együtt hatásosak, nem önmagukban.

13. Energiaszeleten és csokin élsz

A nagy terved, hogy néhány hétig mellőzöd az ebédet. Abban bízol, hogy energiaszeletekkel, csokikkal és proteinkoktéllal átvészeled ezt az időszakot.

Kalóriából többet fogsz felvenni, mint amennyire szükséged van, rostanyagokból viszont közel sem jutsz annyihoz, amennyit a szervezeted hosszú távon igényelne. A magas szénhidrát tartalmú csokoládék és a koktélok fogyasztása oda vezethet, hogy megnő a vércukorszinted, majd egy-két óra múlva leesik, amitől aztán éhesnek, idegesnek és ingerlékenynek érzed magad. Gyakran előfordul ez akkor is, amikor az ember chipseket vagy más zsíros, sós, illetve édes nassolnivalót eszik.

A teendő: Tervezz előre! Nézd át azoknak a házhozszállítást vállaló éttermeknek és étkezdéknek az étlapjait, amelyek egészséges ételeket kínálnak, majd jelöld meg a kedvenceid, hogy felkészült legyél, amikor majd az ebédidő közeledtével rendelni akarsz.

Hogy pénzt és időt takaríts meg, vásárolj be a hétvégére egészséges ételeket. Vegyél egy kevés gyümölcsöt, joghurtot vagy zsírmentes tejet, egy egész magvas kenyeret vagy mogyoróvajas sós kekszet. A fehérje, a szénhidrátok és a zsír kombinációja sokkal jobban elveri az éhséget.

Ha kényelemből mégis engedsz az energiacsoki csábításának, olyat válassz, amelyik legalább 8-10 g fehérjét tartalmaz.

(Ő.B.)