mell
#Testi problémák

Ha különböző méretűek a melleid

2022.07.27.
1 perces olvasási idő

A különböző méretű mellek teljesen normálisak. Egészen gyakori a lányoknál a különböző méretű mellek vagy mellbimbók előfordulása, különösen a pubertás alatt. Mindenki más, és nincs két olyan nő, akinek ugyanolyan melle lenne. Sőt, az aszimmetria (amikor az egyik testrészünk például a kezeink egy kicsit különböznek egymástól) meglehetősen gyakori jelenség az embereknél.

Kamaszként normális jelenség

Mellek méreteAmikor a lányok 8 és 13 éves koruk között a pubertáskorba lépnek, a melleik elkezdenek fejlődni. Észreveheted, hogy az egyik melled hamarabb kezd el fejlődni vagy gyorsabban teszi, mint a másik. A méretbéli különbség sok esetben megszűnik, általában 20 éves kor környékén, de az is teljesen normális, amikor ez nem történik meg, és a mellek méretében némi különbség marad.

Természetes, hogy aggódsz, hogy valamilyen egészségügyi probléma jele lehet a mellek különböző mérete, de tinédzserkorban, a legtöbb esetben ez természetes jelenség. Ha komolyan aggódsz melleid mérete, illetve azok különbözősége miatt, felkeresheted az orvosodat, vagy egy nőgyógyászt, aki megállapítja, hogy mi a helyzet, van-e okod aggodalomra.

Mell önvizsgálat

Ha észreveszed, hogy a melleidnek különbözik a mérete, az azt jelenti, hogy törődsz a melleiddel – ami jó hír. Ha figyelsz a melleidre, akkor könnyebben maradhatsz egészséges, mivel tudod, hogy milyen, amikor normális, és egyből észreveheted, amikor valami szokatlant tapasztalsz. Tanuld meg a könnyen elsajátítható mell önvizsgálati technikát, aminek a segítségével azonosíthatod az elváltozásokat, és megelőzheted, időben felismerheted a mell esetleges kóros elváltozásait.

Segít a betétes melltartó

Néhányan kozmetológiai okok miatt aggódnak a különböző méretű melleik vagy mellbimbóik miatt. A többség megérti és elfogadja ezt, ám egyesek elvesztik miatta az önbizalmukat. Valószínű pedig, hogy rajtad kívül senki nem veszi észre a különbséget, még akkor se, ha egy egész kosárméretnyi az eltérés.

Tény az, hogy a különféle testgyakorlatok, étrend-kiegészítők és diéták nem képesek arra, hogy megváltoztassák a mellek méretét vagy alakját. (Erre csak a plasztikai műtét képes, de a legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy mielőtt eljátszanál a műtét gondolatával, várd meg, amíg a melleid teljesen kifejlődnek.) Egyesek különleges, betétes melltartók segítségével próbálják kiegyenlíteni a különbséget. Ha te is így kívánsz tenni, beszélj egy fehérnemű eladóval. Az is segíthet, ha az anyukáddal, nővéreddel, vagy más női családtagoddal beszélsz a problémádról. Valószínűleg ők is ugyanettől a dologtól szenvedtek, mikor annyi idősek voltak, mint most te.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)