cukor
#Táplálkozás

A cukor függőséget okoz!

2012.09.11.
1 perces olvasási idő

Kényszeresen kívánod a csokit, a sütit, a fagyit? Nem tudsz ellenállni a csábításnak? Talán nem is gondoltad, de a cukorfogyasztás függőséget, édes ízének hiánya pedig elvonási tüneteket okozhat!

A cukor többféle hatást fejt ki az agyunkra. Növeli a szerotoninszintet, ami által depresszió-ellenes hatást gyakorol a testünkre. Ugyanakkor fokozza a dopamin nevű anyag termelődését is, amely segíti a testi energiát, felpörget. Serkenti az endorfin hormon termelődését is, amelyek fájdalomcsillapító hatású. Rövidtávon szorongásoldó hatású is.

Hogyan hat?

A cukorfogyasztás hatására jelentősen megemelkedik a vércukorszint. Ennek semlegesítésére a szervezet inzulin kibocsátását kezdi meg. A cukor hatása néhány órán belül elillan, de az inzulin jelenléte marad, és depressziót okozhat. Hangulatunk javítása érdekében ismét a cukor után nyúlunk, s a folyamat kezdődik elölről.

A cukor drog!

Egyes kutatások kimutatták, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás olyan elváltozásokat is okozott az agyban, amelyeket korábban kokain-, morfium-, vagy nikotinfüggők esetében figyelhettek meg. Ráadásul növeli az egyéb függőségek, például alkoholizmus kialakulásának esélyét. A depressziós tüneteken kívül diabéteszt, illetve bipoláris zavart is okozhat.

Mint minden drog esetében, itt is kialakul a hozzászokás jelensége: egyre nagyobb mennyiségre van szükséged belőle, hogy kiváltsa a kívánt hatást, ugyanakkor romlik a hangulatod, ha nem jutsz hozzá. Elvonási tünetként súlyos függőség esetén izzadás, szédülés, remegés jelentkezik, akárcsak a kábítószerfüggőknél.

A cukor-zsír kombináció különösen veszélyes, mert a zsír fokozza a cukor hatását. A zsír rövidtávon szintén megnöveli a szerotonin- és endorfinszintünket. Ezt használja ki az élelmiszer ipar, hiszen szinte minden sütemény, csoki, fagyi főként cukor és zsiradék kombinációjából áll.

Mivel helyettesítsd?

Finomított cukor helyett válaszd a fruktózt, mely a gyümölcsökben természetesen megtalálható cukorfajta. Ennek lebontása hosszú időt igényel, ezért a vércukorszint nem hirtelen emelkedik meg, hanem folyamatos, egyenletes szinten mozog, így csak enyhe hangulatváltozást érzékelhetsz.

Az agyadnak szüksége van cukorra ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni, és a hangulatod is jó legyen. Azonban nem mindegy, milyen formában veszed magadhoz! Vigyázz, nehogy Te is függő legyél!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

cukor