diéta
#Táplálkozás

Csökkentett zsírtartalmú ételek diétában - Ne higgyünk a reklámoknak!

2010.07.07.
1 perces olvasási idő

Egészséges, nem hizlal, mert alacsony zsírtartalmú - halljuk, látjuk, olvassuk a hirdetésekben. Ha egy kicsit utánanézünk, milyen más tápanyagok találhatók meg a termékben, könnyen rájöhetünk, hogy a figyelmünkbe ajánlott élelmiszer ettől még korántsem biztos, hogy megfelel egy szigorú, diétás étrend követelményeinek.

A magyarázat egyszerű: a termék szénhidrát (legtöbbször egyszerű cukor) tartalmáról mélyen hallgat a gyártó. Jobb esetben a címkén feltüntetik a tápanyagtartalmat, olvassuk hát el minden esetben, ha ilyen kegyben részesülünk.

Legtöbbször három adatot találunk: fehérje, szénhidrát, zsír - grammban kifejezve. Vigyázat, ezek 100 g termékre vonatkoznak. Ha például csökkentett zsírtartalmú joghurtot vásárolunk, érdemes megnézni a termék szénhidrát tartalmát. Ez a mennyiség szinte mindig ugyanannyi lesz, mint az átlagos zsírtartalmú joghurtban, tehát 3-5 g szénhidráttal kell kalkulálnunk 100 grammonként, ez tejtermékeknél minden esetben cukrot (tejcukrot-más néven laktózt, valamint szacharózt) jelent.

Chipseknél, édességeknél is megfigyelhető ez az ügyes reklámfogás. Mivel az eredményes diéta étrend alapja a cukrok mellőzése, minden egyszerű szénhidrátot tartalmazó termék tiltólistás ilyenkor. Legyünk óvatosak a gyümölcsökkel is, itt egy kis könnyítés azért van: 24 óra alatt 50g gyümölcscukrot képes raktározni a májunk, ha nem lépjük túl ezt a mennyiséget, nem kell tartanunk zsírosodástól. Ha jelentős súlyfölösleged van, inkább hanyagold a gyümölcsfogyasztást.

Ha az első lépés megvan - kigyomláltuk étrendünkből a cukros ételeket, tökéletesíthetjük a táplálkozási tervet. Mellőzzük a telített zsírokat is, ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, változó mennyiségben. A marha- és sertéshúsnál a zsírtartalom 8-30% között mozog, attól függően, hogy az állat melyik részét fogyasztjuk. A szárnyasok közül a kacsa és liba húsa tekinthető zsírosnak, a csirke, pulyka soványabb. A csirkemell zsírtartalam mindössze 1, a pulykáé átlagosan 3% körüli.

A tengeri halak fogyasztás szintén remek ötlet, mert az ezekben található zsír telítetlen, élettanilag nagyon kedvező hatású (omega-3 zsírsav).

Ha fogyni szeretnél, a telített zsírokat cseréld telítetlenre, ezeket a tengeri halak mellett megtalálod az olajos magvakban is: dió, mogyoró, napraforgó, tökmag. Szénhidrát igényedet pedig összetett szénhidrátokból fedezd: rizs, zab, hüvelyesek, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségek.

A nap folyamán elfogyasztandó ételmennyiséget oszd fel 5-6 kisebb étkezésre, este már ne fogyassz sok szénhidrátot, a sovány hús (csirkemell, hal) mellé egyél egy nagy adag zöldséget.

Sok sikert!

(Sz. Sz.)