fog
#Testi problémák

A fogköztisztítás fontossága

2015.04.04.
2 perces olvasási idő

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolat tiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

Fogainknak öt oldala van a szájüregben, ebből két oldal a szomszédos fogak felé néz. A szomszédos fogak között azonban olyan szűk a hely - adott esetben pár tized milliméter -, hogy ezeket az oldalakat fogkefével lehetetlen tisztítani. Ezért ezen a területen fogköztisztítást kell alkalmazni.

Így használjuk a fogselymet

A fogköztisztításnak speciális eszközei vannak, attól függően, hogy milyen szűk, vagy tág a fogköz. Legismertebb eszköz a fogselyem. A fogselymet a szűk fogközök, szorosan egymás mellett álló fogak, zárt fogsor esetén használunk.
A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy fogselyemkönnyebben csússzon a szűk résekben.

Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb 20-30 centiméteres szakaszt tépjünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk középső ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt mindkét kezünk mutató és hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe.

Vezessük tehát két fog közé, finoman át a fogak találkozásánál lévő kontaktponton, majd óvatosan a találkozó fogak egymás felé néző mindkét oldalát fel-le irányú mozdulatokkal tisztítsuk meg. Ismételjük ezt meg minden fogközben.

Amennyiben nincs megfelelő gyakorlatod a fogselyem használatában, akkor vehetsz a drogériákban egy műanyag villába előre befűzött fogselymet, mely jelentősen megkönnyíti annak használatát.
Ennek annyi a hátránya, hogy a kifeszített fogselyem nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, tehát nem tisztít olyan alaposan.

Superfloss

Speciális fogselyem az úgynevezett Superfloss, amely egy körülbelül 30-40 centiméter hosszúságú fogselyem, amelyik három részből áll: az első rész egy keményített fogselyem, melyet leginkább a cipőfűző végéhez tudnék hasonlítani. Ez azt a célt szolgálja, hogy bizonyos helyekre, pótlások alá, vagy közé könnyen bevezethető legyen.
A második rész egy vastagabb tisztító rész. Ez az, amely a lepedéket távolítja el. A harmadik rész pedig hagyományos fogselyem.
Az első kemény részt könnyen be tudjuk vezetni a nagyobb fogközökbe, hídtestek alá, pótlások vagy fogszabályozó készülékek alá, mellé, a középső szakasz pedig alaposan tisztítja ezeket a területeket.

Fogköztisztító kefe

Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez a sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak.

Tehát ezeket az úgynevezett interdentális, vagy másképpen fogköztisztító keféket a tágabb fogközökbe finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk.
Ekkor a sörteszálak szétterülnek és a fogközöket, a fogak egymás felé néző oldalát kitűnően tisztítják. Számos formája, fajtája van ezeknek a keféknek, ezért ajánlatos kikérni a fogorvosunk tanácsát, hogy milyet válasszunk.

Azoknak a betegeknek, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, és nagyobbak a fogközeik, különösen ajánlott a fogköztisztító kefék használata. Ezeket a keféket, mint a fogkefét is, 2-3 havonta, vagy esetleg gyakrabban – használattól függően – cserélni kell, hogy a megfelelő hatékonysággal tisztítsanak.

Nagyon nagy fogközök esetében használható az egycsomós fogkefe is a fogköztisztításra. Ez egy olyan fogkefe, mely csak egy csomó sörtét tartalmaz, így könnyen befér a megnyílt fogközökbe.

Van tehát választék a fogköztisztító eszközök palettáján, a választásnál azonban kérjük ki fogorvosuk tanácsát.
A fogközök tisztítása legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki, és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

Fogpiszkáló csak végszükség esetén

A fogpiszkáló alakja, anyaga miatt alkalmatlan a fogak megfelelő lepedékmentesítésére. Nagy az átmérője, nem fér be ezekbe a szűk résekbe, ráadásul a fa darabkái beszorulhatnak az ínyszél alá, megszúrhatják az ínyt, ezáltal akár tályogot is okozva. A fa fogpiszkálótól talán a műanyag biztonságosabb abból a szempontból, hogy az nem forgácsolódik szét.

Kapcsolódó címkék

fog