Szülőknek, apa

#Szülőknek #apa

342 db cikk a témában

Szülő legyen, ne a gyermeke barátja!
#szülő
2014.05.13.

Szülő legyen, ne a gyermeke barátja!

Nagyon könnyű eltévedni a nevelés útvesztőjében. Főleg, ha tini gyerekről van szó, az út telis-tele van buktatókkal. Az egyik ilyen lehetséges buktató a szülői lét és a barátság között húzódik. Sokszor csak annyit szeretnének a felnőttek, hogy feltétel nélkül szerethessék a gyerekeiket, és azok viszontszeressék őket.

#gyerek
2014.05.12.

Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?

Mi a helyzet azokkal a tinikkel, akik nem hajlandóak szót fogadni szüleiknek? Vajon ők képezik a kivételt, a szélsőséget, vagy ez is csak a „normális” tinédzserlét velejárója? Miért van, hogy a kamasz nemcsak figyelmen kívül hagyja azt, amit a szülő mond neki, hanem egyenesen kerüli az olyan helyzeteket, ahol esetleg hallgatnia kellene rá?

#elszökik
2014.05.08.

Mit tehet a szülő, ha gyermeke elszökik otthonról?

A tinik számára nem mindig könnyű megbirkózni az élet mindennapi nehézségeivel. Előfordulhat, hogy olyan kilátástalannak gondolják a helyzetüket, amivel nem tudnak szembenézni, ezért a könnyebbiknek vélt utat választják: elszöknek.

#gyermek
2014.05.06.

Hogyan vegye rá gyermekét, hogy befejezze középiskolai tanulmányait?

A középiskolai bizonyítvány és az érettségi gyakorlatilag elengedhetetlen, ma már alapkövetelménynek számít az életben. Sokszor azonban nem könnyű odáig eljutni, és teljesíteni az összes feltételt. Időre, kitartásra és nem kevés szorgalomra van szüksége a mai fiataloknak ahhoz, hogy sikeresen vegyék az akadályokat, és egy olyan jövő várjon rájuk, amely sokkal inkább lehetőségeket, mintsem korlátokat tartogat a számukra.

#alváshiány
2014.04.26.

Az alvás utólag nem pótolható

A pihenéshez és a regenerációhoz – hogy a következő napo(ko)n mind közérzetünk, mind teljesítőképességünk a topon legyen – elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. Aki hosszú távon kevesebbet alszik a kelleténél, és úgy gondolja, hogy majd alkalomadtán bepótolja az elmaradt alvást, óriásit téved – olvasható a bostoni Brigham and Women’s Klinika tanulmányában.

#szülő
2014.04.25.

Egyedülálló szülők és a kamaszok

Nehéz egyedülálló szülőnek lenni. Amikor a gyerekek még kicsik, szülőként könnyebb irányítani őket. Kamaszkorban már jobban nyitogatják a szárnyaikat, és nagyobb függetlenségre vágynak. Ez különösen kemény időszak lehet egy egyedülálló szülő számára, aki a tekintély egyedüli képviselője otthon.

Rossz gyerek-szindróma: Hiperaktív vagy csak túl élénk?
#hiperaktív
2014.04.24.

Rossz gyerek-szindróma: Hiperaktív vagy csak túl élénk?

Pörög, pattog, mint akit felhúztak, akár egy nagy sebességgel száguldó autó, amelynek elromlott a kormánya és irányíthatatlanná vált. Általában ezeket a megállapításokat teszik a nehezen kezelhető gyerekről, és azonnal kész a következtetés: hiperaktív. Az így "elkönyvelt" gyerek aztán viseli magán a bélyeget, hogy antiszociális, nem való közösségbe, hátráltatja a többiek játékát, tanulását. "Pedig a dolog nem ilyen egyértelmű" - állítja Hajdú Ágnes fejlesztőpedagógus, aki sok hiperaktív gyerekkel foglalkozik munkája során.

#folyadék
2014.04.23.

Mit igyon a gyerek?

Ha a gyerek szervezet hidratálásáról van szó, főleg akik sportolnak, egy egész sor szénsavas üdítőital, gyümölcslé, jeges tea, és ásványvíz áll rendelkezésünkre. Valamint van egy másik kategória is: a sport- és energiaitalok.

#banda
2014.04.21.

Bandázik a gyerek?

Míg a fiatalokból álló bandák száma csökkenő tendenciát mutat a városokon belül, a külvárosokban és a vidéki területeken növekszik. A drogdílerek terjesztik a drogot, új területeket akarnak a piacuk alá vonni új fogyasztókkal, amire kitűnően alkalmasak a bandák.

#szülő
2014.04.17.

A kamasz önállóságra nevelése

Az élet velejárója, hogy nem tudjuk megállítani gyermekeink növekedését. Ahogy múlnak az évek, a felnőtté válás részeként elszakadnak tőlünk, ez elkerülhetetlen. Fájdalmas lehet ezt látni, miután olyan sokáig neveltük és tápláltuk őket, de szükségük van arra, hogy felfedezzék önmagukat, ezért el kell engednünk őket.

#siker
2014.04.14.

A sikeres tini 7 jellemzője

A legtöbb tini számára az élet nem egy játszótér, hanem inkább egy labirintushoz hasonlítható, amelyben könnyű eltévedni. Ugyanakkor egy kamasz gyermeket nevelő szülőnek lenni sem egyszerű dolog. Ez a cikk arra hivatott, hogy némi segítséget, iránymutatást adjon a szülőknek és a fiataloknak, hogy képesek legyenek megbirkózni a felmerülő problémákkal, és hogy el tudjanak igazodni a mindennapi élet útvesztőiben.

#internet
2014.04.07.

Hogyan felügyelheti tini gyermeke netes működését?

A tinik szabad kezet szeretnének kapni szinte mindenben. Így ha ön elég rugalmas szülő, akkor tudja, hogy megfelelő keretek között, idővel a független gondolkodáshoz, és felelősségteljes cselekedetekhez vezető útról van szó az esetek nagy részében.

#tini terhesség
2014.04.03.

Hogyan beszélgessen gyermekével a terhességről?

Egy tini gyerekkel a szexről, terhességről, védekezésről beszélgetni nem épp a könnyű témák közé tartozik. Sőt, talán épp a legnehezebb, leghosszabb beszélgetést jelenti a gyerek felvilágosítása. Ezt azonban egyetlen szülő sem kerülheti el, mert nagy baj lehet abból, ha elkerüli a beszélgetést.

#gyerek
2014.04.01.

Hogyan maradhat kapcsolatban tini gyermekével?

A tini gyereket nevelő szülők tisztában vannak azzal, milyen fontos, hogy gyermekük életének részesei legyenek. Így biztosíthatják ugyanis, hogy gyermekük boldog és önálló felnőtté váljon a megfelelő nevelésük által.

#lop
2014.03.19.

Segítség, lop tőlem a gyerekem!

Rajtakapta gyermekét, hogy engedély nélkül pénzt vett el Öntől, esetleg az Ön bankkártyáját használja online rendelésekhez? Sajnos a düh, a csalódottság, és mindazok a vegyes érzések, melyeket ezek után a leleplezett akciók után érez, könnyen elronthatják a kapcsolatát a gyermekével. Íme néhány tipp szakértőinktől, hogyan kezelje a fennálló problémát.