folyadék
#Szülőknek

Mit igyon a gyerek?

2014.04.23.
4 perces olvasási idő

Ha a gyerek szervezet hidratálásáról van szó, főleg akik sportolnak, egy egész sor szénsavas üdítőital, gyümölcslé, jeges tea, és ásványvíz áll rendelkezésünkre. Valamint van egy másik kategória is: a sport- és energiaitalok.

Sokféle folyadék tartozhat ebbe a kategóriába, a sportkészítményektől kezdve, a vitaminos vizeken át egészen a magas energiatartalmú frissítőkig. Ami mindegyikben megvan, az az az extra összetevő, ami valami plusz tulajdonságot ad az italnak: növeli az energiát és az éberséget, plusz tápanyagot tartalmaz, vagy fokozza a teljesítőképességet. De biztos, hogy ezek megfelelőek egy gyereknek?

Mérlegeljük a lehetőségeket!

A hidratáltság fontos, hogy megőrizzük egészségünket, és biztos, hogy azzal nem követ el hibát, ha a gyereknek sima vizet ad. De mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik sportolnak? Szükségük van bármilyen plusz dologra, hogy elkerüljék a dehidratáltságot?

Nem igazán. Egy átlagos fiatal sportoló hozzájuthat minden szükséges tápanyaghoz és megfelelően hidratált lehet, csupán azzal, hogy egészségesen táplálkozik, és elegendő vizet iszik mozgás előtt közben és után. Játékok és versenyek alatt a frissítőnek mindig rendelkezésre kellene állnia és szüneteket kellene tartani 15-20 percenként. A szükséges vízmennyiség függ a gyerek korától, súlyától, a végzett tevékenység intenzitásától, és az időjárási körülményektől is.

Ha a gyereked nem kedveli a sima vizet, próbáljon meg hozzáadni egy kis citrom- vagy narancslevet. Így készíthet a boltban kaphatóakhoz hasonló ízesített vizet olcsón.

A szénsavas üdítők nem ajánlottak hidratálásra, és kerülendőek, mert sok bennük a felesleges cukor, ami elhízáshoz vezethet. Ráadásul a szénsav felboríthatja a gyomor egyensúlyát. A szénsavas üdítők gyakran tartalmaznak koffeint is, ami káros lehet a gyerekek szervezetére.

Sokféle egyéb lehetőségünk is van. Itt egy részletesebb áttekintés, hogy milyen összetevőket tartalmaznak és ezeknek milyen hatásaik vannak a szervezetre nézve.

Sportitalok

A sportitalok azok számára lehetnek előnyösek, akik hosszú, intenzív fizikai igénybevétellel járó sportot űznek, ami tovább tart, mint egy óra (pl. hosszútávfutók, kerékpárosok, vagy nagy intenzitással végezhető sportok, mint a foci, a kosárlabda vagy a hoki).

Ezek az italok tartalmaznak szénhidrátokat (cukrot), így azonnali energiaforrást jelentenek, ha a szervezet raktárai kezdenek kiürülni. A sportitalok olyan elektrolitokat is tartalmaznak, mint a nátrium és a kálium, amik az izzadás során kiürülnek a testünkből, de nélkülözhetetlenek a test folyadékszintjének egyensúlyban tartásához, és az izmok kifogástalan működéséhez.

A sportitalok édesek, ami segítheti azon kisgyerekek hidratálásában, akik egyébként nem innának sportolás közben. Természetesen ezek az italok plusz kalóriákat is tartalmaznak, és növelik az elhízás kockázatát. Ha a gyerek aktív és ezeket mérsékelten fogyasztja, nem jelenthet problémát.

Azonban a sportitalok nem szükségesek egy amatőr sportolónak, és nem ajánlatos a rendszeres fogyasztásuk. Ha a mozgásszegény életmódot folytató gyermeke imádja a sportitalokat, fontolja meg ezeknek az italoknak a mellőzését, helyette inkább részesítse előnyben a sima vizet.

Vitaminos vizek

Fitness vagy serkentő italoknak is nevezik őket. Sok féle ízben kaphatóak, és többféle kombinációban tartalmazzák a kiegészítő vitaminokat és ásványi anyagokat. Elég gyakran tartalmaznak még extra kalóriákat és mesterséges édesítőket, koffeint vagy növényi összetevőket, amelyek hatása még nem lett kivizsgálva a gyermek szervezetre (mint a ginseng vagy az orbáncfű).

A vitaminos vizek gyors módszernek tűnnek, hogy pótoljuk gyermekünk tápanyag- és vitaminszükségletét, de ezt akár egészséges táplálkozással is megtehetjük. És még túl sokat is bevihetünk ezekből a tápanyagokból a gyermekünk szervezetébe, főleg azoknál, akik még multivitamint is szednek minden nap. Ha többet kap bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból, mint a napi megengedett mennyiség, akkor azok akár káros hatással is lehetnek a gyerek egészségére. Tartsa fejben, hogy a csomagoláson feltüntetett napi megengedett mennyiség felnőttekre, és nem gyerekekre vonatkozik.

A legjobb forrást, ahonnan a gyerekek kielégíthetik napi tápanyagszükségletüket, a kiegyensúlyozott étkezések jelentik. Ha attól tart, hogy a gyerek nem jut elég tápanyaghoz, akkor forduljon orvoshoz, aki majd ajánl egy multivitamint, kifejezetten gyerekek részére.

Energiaitalok

Egyre népszerűbbé válnak az energiaitalok a középiskolások körében, akik így próbálnak versenyelőnybe jutni társaikkal szemben. És míg néhány energiaitalon világosan fel van tűntetve, hogy gyerekeknek nem ajánlják a fogyasztását, addig vannak olyanok, amelyeket kifejezetten fiataloknak értékesítenek, akár 4 éveseknek is. Energiát, lendületet, sok tápanyagot és kicsattanó erőnlétet ígérnek.

A legtöbb energiaitallal óriási dózis cukrot és koffeint viszünk be a szervezetünkbe. Néha annyi koffeint, ami 3 kávéban van. A túl sok cukor miatt előfordulhat, hogy a gyerek hamarosan a fogorvosnál találja magát, illetve súlyfeleslege lesz. A túl sok koffein káros hatásai közé tartoznak a gyerekeknél, a figyelem- illetve koncentrációzavar.

Néhány tanulmány vizsgálta a koffein hatásait a gyermek szervezetre. A koffein valóban élénkítő hatású (bár egy széles körben használt és elfogadott fajta), és mivel a gyerekek kisebbek, mint a felnőttek, a hatása rájuk nézve jóval erősebb.

Ahogy a felnőttekben is, a túl sok kávé okozhat:

  • nyugtalanságot és idegességet
  • rossz gyomorműködést
  • fejfájást
  • koncentrációs nehézésgeket
  • alvási nehézségeket
  • gyakori vizelési ingert

A hatalmas mennyiségű kávénak lehetnek még súlyosabb tünetei is (beleértve a gyors és szabálytalan szívverést, magas vérnyomást, hallucinációt és rohamokat), főleg bizonyos egészségi állapotban lévő gyerekeknél és azoknál, akik valamilyen gyógyszeres kezelés alatt állnak.

Ezeknek az italoknak a nagy része tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek hatása még nem volt tesztelve gyerekekre nézve. Ilyenek a növényi összetevők, a guarana (a koffein forrása) és a taurin (egy aminosav, ami felerősíti a koffein hatását).

Mindent összevetve, az energiaitalok igazi egészségügyi kockázatot jelentenek a gyerekekre nézve, és nem szabadna fogyasztaniuk. Azok a gyerekeknek, akik valamilyen sportot űznek meg kellene tanulniuk, hogy kemény munkával és sok gyakorlással képesek javítani a teljesítményüket. Ezzel olyan értékekre tesznek szert, amit pályán belül és kívül és tudnak majd használni.

Ha túl sokat várunk el gyermekünktől, akkor elindulhatnak egy lejtőn, és végül egyéb teljesítményfokozó szerekhez is nyúlhatnak.

Tartsuk észben, hogy ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valójában nem az. Legyünk kritikusak, amikor a címkéket olvassuk, és forduljunk orvoshoz, ha valami kérdésünk vagy kételyünk lenne. És tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy ne higgyenek el minden szemfényvesztő reklámot, ami a sport- és energiaitalokra vonatkozik.

Sportolóknak és nem-sportolóknak egyaránt semmi sem jobb, mint egy kiegyensúlyozott diéta. A legtöbb gyerek, aki megfelelően táplálkozik, hidratált lesz, valamint aki elegendőt mozog és pihen, tele lesz energiával. Csak természetesen.

(KamaszPanasz - P. K., kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

anyaapa