elszökik
#Szülőknek

Mit tehet a szülő, ha gyermeke elszökik otthonról?

2014.05.08.
2 perces olvasási idő

A tinik számára nem mindig könnyű megbirkózni az élet mindennapi nehézségeivel. Előfordulhat, hogy olyan kilátástalannak gondolják a helyzetüket, amivel nem tudnak szembenézni, ezért a könnyebbiknek vélt utat választják: elszöknek.

Hogyan lehet segíteni az eltévelyedett gyerekeken, mit tehetnek a szülők? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre próbál választ találni az alábbi cikk.

Gyakori, hogy otthoni vagy iskolai problémák vagy ezek együttes hatása, társaik zaklatása, vagy más gondok olyan szintre emelkednek, hogy a fiatalok úgy érik, nem tudják megoldani azt, és az egyetlen lehetőségnek a menekülést tartják.

Ez azonban semmit sem old meg, a problémák tovVigyázzon gyermekére!ábbra is fenn fognak állni, sőt, csak gyarapodni fognak. Csak annyit érhet el vele a gyerek, hogy felkelti a szülei és közvetlen környezete figyelmét arra, hogy valami nem stimmel vele kapcsolatban. Amennyiben a szülők, a barátok, az ismerősök időben észreveszik a figyelmeztető jeleket, és tesznek is valamit a megoldás érdekében, akkor elkerülhető a nagyobb baj.

Mi a teendő, ha a gyermek elszökik otthonról?

A felismerés, hogy a gyermek eltűnt, komoly aggodalommal és stresszel tölti el a szülőket, különösen, ha fogalmuk sincs arról, hogy miért és hova mehetett. Bár nehéz megérteni és elfogadni a történteket - különösen, ha a szülő nem is sejtette, hogy gyermekének ilyen mértékű problémái vannak - fontos, hogy próbáljon meg minél higgadtabb maradni!

Gondolja át, hová mehetett a kamasz, hívja fel a barátait, ismerőseit, beszéljen a rokonokkal, hátha tudnak valamit! Keresse azokat a személyeket, akik utoljára láthatták, hátha értékes információkkal tudnak szolgálni a hollétével kapcsolatban.

Ha van valamilyen sejtése, hogy hol lehet gyermeke, vagy nyom, amin el tud indulni, akkor ne habozzon ellenőrizni azokat! Amennyiben megbizonyosodott róla, hogy gyermeke nem valamelyik barátjánál lóg, és nem csak „elugrott” valamerre, minél hamarabb értesítse a rendőrséget, valamint vonja be a keresésbe az ismerősöket, a rokonokat, a barátokat is!

Lehetséges kiindulási pontként nézze át gyermeke szobáját, hátha olyasmire bukkan, ami segítheti a keresés sikerességét. Normális esetben a gyerek szobája magánterület, de ebben az esetben mindent meg kell tennie a megtalálásának érdekében. Főleg akkor fontos a szoba átvizsgálása, ha sejtelme sincs arról, hogy hová és miért mehetett el gyermeke. Érdemes minden apró dologra odafigyelnie: nem hagyott-e üzenetet, utal-e naplóbejegyzés, elküldött vagy fogadott e-mailt arról, hogy hol lehet. Ha a telefonját otthon hagyta, nézze meg, kit hívott utoljára.

Amíg a gyermek keresése folyik

Mint szülő, valószínűleg kétségbeesetten aggódik és önmagát okolja gyermeke eltűnéséért, azon gondolkodva, hol hibázhatta el a gyereknevelést. Bármi legyen az ok vagy a probléma, amiért elszökött, ennél a pontnál már nincs értelme ezen gondolkodni. Minden erejével arra kell koncentrálnia, hogy gyermekét mielőbb megtalálhassa és épségben hazavihesse.

Ha sikerül megtalálni

Az esetek nagy többségében, azok a tinik, akik elszöktek otthonról, előbb-utóbb hazatalálnak. Megnyugvás tölti el a szülőt, hogy gyermeke épségben előkerült. Az is előfordulhat, hogy dühöt, haragot, és főként csalódást érez gyermeke miatt. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehet az, hogy a gyereken próbálja meg levezetni a saját feszültségét!

Tegye félre az indulatait és összpontosítson arra, hogy gyermeke újból Önnel van, valamint már akkor azon gondolkodjon, hogyan segíthet neki megoldani a problémáit, hogyan előzheti meg azt, hogy újból idáig fajuljanak a dolgok.

Segíthet, ha hagyja gyermekét is lenyugodni, teret hagy neki, amíg helyre nem jön, fel nem épül a rossz élmények után. Ne gondolja azt, hogy őt nem viselik meg az események, legalább annyira rossz neki, mint Önnek. Miután lenyugodtak a kedélyek, érdemes elbeszélgetni a gyermekkel, hogy miért szökött el, mi az, ami olyan mértékű problémát okozott neki, hogy ezt tette? Nem szabad átsiklani a problémák felett, mert megismétlődhet a rémálom.

Ha gyermeke nem hajlandó vagy nem tud, nem akar beszélni Önnel a problémáiról, akkor vigye el egy megfelelő szakemberhez, terapeutához, hátha ott jobban megnyílik, de segíthet a család barátja vagy más olyan felnőtt is, akiben a kamasz megbízik. A problémától függően kell megtalálni azt a megoldást, ami pozitív változást hozhat gyermeke életében.

Legyen türelmes, és tudassa, éreztesse gyermekével, hogy szereti őt és azt szeretné, hogy biztonságban legyen, boldog életet éljen!

(M.T. - forrás: NSPCC)