szülő
#Szülőknek

Hogyan beszélgessen gyermekével?

2014.01.17.
1 perces olvasási idő

Ha a kamaszgyermeke nem hajlandó szót fogadni, és nem hallgat Önre, akkor se csüggedjen! Számos olyan dolog van, amit megtehet annak érdekében, hogy kettejük kommunikációja érdemben fejlődjön és eredményesebb legyen. A következő három alapelv segíthet abban, hogy közeledhessen gyermekéhez, és megtalálhassák a közös hangot.

Felkészülés

A tinik is beszélgetnek időnként a szüleikkel és más felnőttekkel az élet fontos dolgairól és sok minden másról is, de gyakran időre van szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek ezekre a beszélgetésekre. Olyankor próbáljon meg közeledni gyermekéhez, ha fontos dolgokról szeretne beszélgetni, ha tudja, hogy semmi más, számára fontos dolog nem foglalja le az elméjét. Így éreztetheti vele, hogy tiszteletben tartja az ő kis magánszféráját, megérti, hogy elfoglalt, és nem kényszeríti olyasmire, amit nem akar.

beszélgetésElőre jelezze gyermekének, hogy komolyan szeretne beszélgetni, és tudassa vele, hogy van lehetősége a beszélgetés helyét és idejét meghatározni úgy, hogy az mindkettejük számára megfelelő legyen. Nagyon fontos, hogy hagyjon elég időt a beszélgetés kibontakozására. A tiniknek időre van szükségük, hogy összeszedjék a gondolataikat, vagy épp bátorságukat, hogy egy-egy fontos dolgot képesek legyenek megbeszélni. Próbáljon meg türelmes lenni, és elfogadni azt, hogy a gyermek mit, hogyan mond Önnek. Még akkor is, ha nem ért egyet a dologgal, legyen feltétel nélküli, kötetlen a beszélgetés. Ilyenkor finoman irányítgathatja gyermekét, hogy jobb döntéseket hozzon az életében.

Türelem

Az egyik sarkalatos pontja a gyereknevelésnek a türelem. A rendíthetetlen türelem és a magas szintű kommunikációs készségek sokszor kisegíthetik a szülőt a nehéz és problémás helyzetekből. Ha így próbál meg gyermeke felé nyitni, viszonylag hamar elérheti, hogy elnyerje a bizalmát és a figyelmét. Az aktív meghallgatás, a helyes kérdésfeltevés, a türelmes kivárás és más, hasonló kommunikációs technikák alkalmazása teszi lehetővé a szülő számára, hogy gyermeke megnyíljon Ön előtt és megossza Önnel a legbensőbb gondolatait.

Részvétel

A tinik gyakorta panaszkodnak amiatt, hogy nem kezelik őket a felnőttekkel egyenrangúan, például egy beszélgetés során rendszerint övék az alárendelt szerep. Éppen ezért figyeljen oda gyermekére, tartsa fontosnak és értékesnek a mondanivalóját, a véleményét. Nem árt észben tartani, hogy ők még csak most alakítják ki a saját értékrendjüket, de egyre inkább képesek lesznek különbséget tenni „jó és rossz” között.

(M.T. - stumbleupon.com)

Kapcsolódó címkék

anya