gyerek
#Szülőknek

Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?

2014.05.12.
2 perces olvasási idő

Mi a helyzet azokkal a tinikkel, akik nem hajlandóak szót fogadni szüleiknek? Vajon ők képezik a kivételt, a szélsőséget, vagy ez is csak a „normális” tinédzserlét velejárója? Miért van, hogy a kamasz nemcsak figyelmen kívül hagyja azt, amit a szülő mond neki, hanem egyenesen kerüli az olyan helyzeteket, ahol esetleg hallgatnia kellene rá?


Ha Önnek is olyan kamaszgyermeke van, aki nem hajlandó szót fogadni, jó, ha tudja, hogy egy sor olyan dolog van, amit megtehet annak érdekében, hogy a kettejük közötti kommunikáció fejlődjön és eredményesebb legyen. A következő három alapelv segíthet abban, hogy közeledni tudjon kamasz gyermeke felé, valamint megtalálhassák a közös hangot.

Fontos az időzítés!

A tinik ugyan kicsit körülményesebben, de időnként beszélgetnek a szüleikkel és más felnőttekkel is az élet fontos dolgairól. Azonban időre és felkészülésre van szükségük! Egy olyan tini esetében, akinek a gondolatait még az öt perccel korábbi zenehallgatás/letöltés élménye, vagy a videojáték, chat, telefon stb. tölti ki, nem lesz olyan hangulatban, hogy érdemi beszélgetést folytasson bárkivel is, nemhogy a szüleivel. Kivétel ez alól az a társa, aki szintén ugyanazt a zenét hallgatta, játékot játszotta, mint ő.

Olyankor próbáljon meg közeledni feléje a fontos beszélgetésekkel, mondandóval, ha biztos abban, hogy éppen semmi olyan dologban nem zavarja meg a tinit, ami számára fontos. Ezzel kifejezi, hogy tiszteletben tartja a magánszféráját, megérti, ha elfoglalt, és nem kényszeríti olyasmire, amit nem akar. Ellenkező esetben kiadós vitatkozásra, konfliktushelyzetre számíthat: gyakorlatilag a tini a személye elleni támadásnak véli az ön tapintatlan közeledését.

Előre figyelmeztesse gyermekét, hogy komolyan szeretne beszélgetni vele, valamint adjon lehetőséget a beszélgetés helyének és idejének meghatározására úgy, hogy az mindkettejük számára megfelelő legyen. Ez a fajta megközelítés gyakorta vezet eredményre, a kamasz nagyobb hajlandóságot mutat a kommunikációra, jobban odafigyel a szülőre, válaszol a kérdéseire, ellentétben azzal, amikor úgy érzi, megzavarják valamilyen, számára fontos és halaszthatatlan tevékenységben.

Nagyon fontos, hogy hagyjon elég időt a beszélgetés kibontakozására: a tiniknek időre van szükségük, hogy összeszedjék a gondolataikat, vagy épp bátorságukat, hogy egy-egy fontos dolgot képesek legyenek megbeszélni Önnel. Próbáljon meg türelmes lenni, és elfogadni azt, amit a tini mond Önnek, még akkor is, ha nem feltétlenül ért egyet a dologgal. Csakis vitába bonyolódás nélkül vezetheti rá gyermekét finoman arra, hogy jobb döntéseket hozzon meg.

Legyen türelmes!

Az egyik sarkalatos pontja a gyereknevelésnek a türelem. A rendíthetetlen türelem és a magas szintű kommunikációs készségek sokszor kisegíthetik a szülőt még a nehéz és problémás helyzetekből is. Ha így próbál meg gyermeke felé nyitni, akkor viszonylag hamar elérheti, hogy elnyerje a bizalmát és figyelmét.

Az aktív meghallgatás eszköze, a helyes kérdésfeltevés, a türelmes kivárás. Ezek a kommunikációs technikák teszik lehetővé a szülő számára, hogy a kamasz megnyíljon és megossza a legbensőbb gondolatait.

szófogadatlan kamasz lányKezelje egyenrangú félként!

A tinik gyakorta panaszkodnak amiatt, hogy nem kezelik őket a felnőttekkel egyenrangúan, például egy beszélgetés során rendszerint övék az alárendelt szerep. Nem árt észben tartani, hogy a kamaszok még csak most alakítják ki saját értékrendjüket, de már egyre jobban képesek különbséget tenni a „jó és rossz” között. A tinik ösztönből elutasítanak minden olyan dolgot, ami arra késztetné őket, hogy viselkedésüket megváltoztassák, ha nem látják azt, hogy az a személy, aki a változást javasolja, betartaná azt, amit mond.

Azok a tinik, akik nem hallgatnak a szüleikre, még nem rossz gyerekek. Egyszerűen arról van szó, hogy először azt szeretnék, hogy hallgassák meg őket, figyeljenek oda rájuk. Még a legkezelhetetlenebb tinit is megszelídítheti, ha követi a fent ismertetett lépéseket, és megpróbál jó kapcsolatot kialakítani gyermekével. Ne feledje, mindig figyeljen oda gyermekére, foglalkozzon vele eleget és akkor a problémák többsége elkerülhető lesz.

(M.T. - stumbleupon.com)