tini terhesség
#Szülőknek

Hogyan beszélgessen gyermekével a terhességről?

2014.04.03.
2 perces olvasási idő

Egy tini gyerekkel a szexről, terhességről, védekezésről beszélgetni nem épp a könnyű témák közé tartozik. Sőt, talán épp a legnehezebb, leghosszabb beszélgetést jelenti a gyerek felvilágosítása. Ezt azonban egyetlen szülő sem kerülheti el, mert nagy baj lehet abból, ha elkerüli a beszélgetést.

A probléma az, hogy a felvilágosító beszélgetést a legtöbb szülő letudja egy rövid, tömör, száraz ismertetővel, vagy épp ködösítve, a lényeget nem említve beszélnek, és így a gyerek semmire sem megy az egész beszélgetéssel. A szülők egy része szerint szinte mindenre az a megoldás, ha azt mondják, hogy „ne tedd, mert bajod lesz belőle”, „ne menj bele védekezés nélküli szexbe, mert terhes leszel”. Azonban a tininek ennél azért jóval bővebb felvilágosítás, részletes magyarázat kell. Először is át kell adni a gyereknek a családi értékrendet, hogy mi helyes és mi nem az Ön családjában, emlékeztesse, hogy mennyire fontos az ő egészsége a szülei számára. Magyarázza el neki, hogy az Ön helyzete sem könnyű, és hogy a legjobbat szeretné neki.

TerhesMindenképp emelje ki a szexszel és a terhességgel kapcsolatos álláspontját, tisztázza, hogy mit tart elfogadhatónak és mit nem. Legyen tiszta és érthető, mondja el véleményét, gondolatait a dologról. Kérdezze meg gyermekét, hogy ő hogyan látja ezt a témát, mit gondol, érez ezzel kapcsolatban? Válaszoljon a tini kérdéseire legjobb tudása szerint. Magyarázza el az egészségügyi, társadalmi vonzatát is a tini terhességnek, hogy milyen hátrányba kerülhet, ha lányanya lesz belőle. Beszéljék meg az érzelmi részét is.

Azonban ne akarja ráerőszakolni gyerekére az Ön látásmódját. Ahelyett, hogy belekényszerítené bizonyos szabályokba, inkább járjon elöl jó példával, mert a tinik hamarabb követik a szüleik tetteit, mint szavait. Ebben a korban alakul még csak ki a személyiségük, döntőképességük, értékrendjük. Ilyenkor még nagyban függenek az őket körülvevő szűk világtól, vagyis családjuktól, az ott látott mintákat fogják kipróbálni, követni. Ezért segítsen neki, hogy a jó példát lássa, a helyes utat kövesse.

Igen nehéz egy tininek még előre terveznie, elképzelnie a saját életútját részleteiben (többnyire ilyenkor még álmodozások sora jelenti a jövőt számukra). Még nincsenek tisztában azzal, hogy milyen is a szülői szerepkör, még nem tudják, hogy erre a feladatra fel kell nőni (még a fiatal felnőtteknek sem megy könnyen, nemhogy a tiniknek), sok megpróbáltatással, küzdelemmel, lemondással jár, de sok örömet is hozhat. Egy terhesség, szülés, gyerek nevelése nem olyan dolog, amit egyszerűen meg lehetne tanulni, vagy a látott minták után könnyen el lehetne sajátítani. A szülők felelőssége, hogy megértessék gyerekeikkel, hogy nem játék egy új élet sorsáról dönteni. Amennyiben mégis megtörténne a baleset, akkor pedig támogassák gyereküket a lehető legjobb tudásuk szerint, valamint szeressék az elkövetett hiba ellenére is.

A terhességről beszélni gyerekével nem jelent más, mint a jövőről beszélgetni vele. A nyílt és őszinte kommunikáció mindkét fél részéről gyakorlatilag elengedhetetlen. Biztosítsa gyermekét a szeretetéről és támogatásáról, arról, hogy Ön mindig ott lesz mellette, és segíti, ha nehézségei adódnának, vagy hibázna. A felelősséget ugyan nem veheti le a válláról, de segíthet neki túljutni a megpróbáltatásokon. Mondja el neki, hogy mennyire bízik benne, és hiszi, hogy jó döntéseket fog hozni az életben, valamint azt, hogy mindig fordulhat Önhöz bizalommal, ha kérése, kérdése lenne.

(N.L. - parentingteens.about.com)