szülő
#Szülőknek

Egyedülálló szülők és a kamaszok

2014.04.25.
2 perces olvasási idő

Nehéz egyedülálló szülőnek lenni. Amikor a gyerekek még kicsik, szülőként könnyebb irányítani őket. Kamaszkorban már jobban nyitogatják a szárnyaikat, és nagyobb függetlenségre vágynak. Ez különösen kemény időszak lehet egy egyedülálló szülő számára, aki a tekintély egyedüli képviselője otthon.

Egyes tanulmányok szerint az egyszülős háztartásokban élő tizenévesek között nagyobb arányú a bűnözés, és nem teljesítenek túl jól az iskolában sem. Mindez azonban attól függ, hogy milyenek a családon bEgyedülálló szülők és a kamaszokelüli kapcsolatok. Ez a statisztika azonban csak egy általánosítás. Hogyan tudnak megbirkózni az egyedülálló szülők a kamaszokkal?

A kötelék

Az egyedülálló szülőség egyik előnye, hogy többnyire igen szoros kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel. A gyermek kénytelen csak egy szülőre támaszkodni, ezért gyakran nyitottabb felé, mint azok a gyerekek, akik mellett mindkét szülő jelen van.

Ez segíthet a kamaszévek alatt, így könnyebb megbeszélni a kényesebb témákat, és megoldani a felmerülő problémákat. Természetesen a gondok felismerése egyre nehezebb. Egy egyedülálló szülő valószínűleg egész nap dolgozik, jobban eltávolodik a tizenéves gyermekétől, mint egy kisgyerektől, kevesebbet érintkeznek. Előfordulhat, hogy a szülő nem is tudja pontosan, mi történik a gyermekével.

Beszélgessenek annyit, amennyit csak lehetséges. Ha tudja, őrizze meg ezt a szoros kapcsolatot. Természetes jelenség, hogy a kamaszok kevesebbet beszélnek az életükről, ahogy egyre idősebbek lesznek, de azért bátorítsa erre.

Az Ex

Sok esetben az ex közel akar maradni a gyermekükhöz, annak ellenére, hogy Ön erről máshogy vélekedik. Ahol jó a kapcsolat a volt párral, nem félnek felhívni egymást, és közösen megbeszélni a gyermeket érintő kérdéseket. Dolgozzanak ki egy olyan szabályrendszert, amely biztosan megakadályozza, hogy a kamasz kijátssza az egyik szülőt a másik ellen, hogy egységes erőt képviseljenek. Hiszen mindketten szeretik a gyermeküket, és a legjobbat akarják neki.

Problémás viselkedés

A kamaszok lázadnak a szüleik ellen, ez így van a világon mindenhol. Egyedülálló szülőként azonban Ön az állandó célpontja ennek a lázadásnak, és ez mindkettejüknek fárasztóvá és megterhelővé válhat. Nincs megállás úgy, mint ahol az egyik szülő át tudja venni ezt a szerepet a másiktól.

Amennyire csak lehet, állandóan ébernek kell lennie, hogy még az elején észrevegye, ha problémája akad az alkohollal, a drogokkal, illetve egyéb dolgokkal. Ehhez nem szükségszerű kémkednie, kivéve, ha komoly a gyanúja, hogy valami baj van. Tárgyilagosnak kell azonban maradnia, hogy elfogultság nélkül lássa a gyermekét, amennyire csak lehetséges.

Dicsérje meg a jó dolgokért, és próbáljon beszélni vele az őt érintő kérdésekről, de anélkül, hogy nyíltan kritizálná. Ez alól kivételt képez, ha a viselkedése elfogadhatatlan, illetve nagyon aggasztja Önt. Amennyire csak tud, legyen megértő (talán emlékszik még arra, amikor Ön volt kamasz…), és igyekezzen az ő szempontjából látni a dolgokat.

Beszélgessen más szülőkkel, gyűjtsön be más véleményeket is. A probléma megosztásával úgy tűnhet, annak súlya is csökken, illetve mások kiváló tanácsokkal szolgálhatnak. Ha van a másik nem képviselői között barátja, akiben a gyermeke megbízik, kérje meg, hogy beszéljen vele. Használja a rendelkezésére álló erőforrásokat, mert ezzel egyszerre segít saját magán és a gyermekén is.

(H.P. - www.yourteenager.co.uk)