szülő
#Szülőknek

A kamasz önállóságra nevelése

2014.04.17.
2 perces olvasási idő

Az élet velejárója, hogy nem tudjuk megállítani gyermekeink növekedését. Ahogy múlnak az évek, a felnőtté válás részeként elszakadnak tőlünk, ez elkerülhetetlen. Fájdalmas lehet ezt látni, miután olyan sokáig neveltük és tápláltuk őket, de szükségük van arra, hogy felfedezzék önmagukat, ezért el kell engednünk őket.

Nyilvánvaló, hogy ez nem egyik napról a másikra történik. De a 13. életéve körül el kell kezdeni kis lépésekben segíteni a gyermeket, hogy fokozatosan egyre önállóbbá váljon. Így, amikor végleg elköltözik, kevésbé fog fájni Önnek - és neki -, és olyan gyermekké válik, aki egyre jobban bízik önmagában és az életében.

Gyakorlati tennivalók

A kamasz önállóságra neveléseGondolja végig, hogy a 14 éves gyermekének van-e bármilyen indoka arra, hogy nem tudja kimosni a saját ruháit? Természetesen nincs, bár ezt ő másképp gondolja. Az is majdnem biztos, hogy nem fogja vasaláson kapni, különösen, ha fiú. Szívességet tesz azonban azzal neki, ha önállóvá neveli.

Hasonlóképpen, ahelyett, hogy elmegy vele ruhát vásárolni, adjon neki pénzt, hogy intézze el maga. Lehet, hogy néhány dolog nem fog tetszeni a vásároltak közül, de ez is a folyamat része, és Ön tudni fogja, hogy minden kizárólag a gyermeke választása.

Ugyanez vonatkozik a hajvágásra, illetve annak hiányára is. Ha már elég idős, hagyja, hogy ez is az ő döntése legyen. Hagyja, hogy ezzel kifejezze az egyéniségét.

18 ées kora környékén ösztönözze gyermekét arra, hogy megtanuljon vezetni. A jogosítvány megszerzésétől még felnőttebbnek fogja magát érezni. Ez óriási mérföldkő a gyermekkor lezárásának és a függetlenség megszerzésének folyamatában. Végső soron pedig segítheti a munkába állását is, illetve biztosíhatja a szabadságát.

Mindenekelőtt adjon neki több teret. Tekintse a szobáját az ő szentélyének. Ne menjen be kopogás és az engedélye nélkül. Hagyja, hogy azt érezhesse, van egy hely, ahová elvonulhat mindenkitől távol, beleértve Önt is. Engedje meg neki, hogy a vágyai szerint kidekorálhassa, akkor is, ha az nem felel meg az Ön ízlésének. Ez az ő birodalma, érezze, hogy a sajátja.

Érzelmi fejlődés

Bár a személyisége legtöbb vonása már a kamaszkor előtt megmutatkozik, a serdülőkori évek alatt bontakozik ki igazán az egyénisége. Hirtelen felnőtté válik, ezért így is kell kezelni. Például vonja bele a felnőtt beszélgetésekbe, mint például az üzemanyag árfolyamának alakulása, és hallgassa meg a gondolatait. Ne becsülje le a véleményét.

Nehéz időszak lesz számára a felnőtté válás, és Önnek ott kell állnia mellette, ha szükség van a támogatására. Amikor gyermeke meg akar beszélni Önnel valamit, szakítson rá időt, és valóban figyeljen rá. Sokáig eltarthat, amíg megnyílik, ezért becsülje meg azokat az alkalmakat, amikor ez bekövetkezik.

Hagyja gyermekét, hogy kipróbáljon mindenféle viselkedési és magatartási formákat, mindaddig, amíg az Ön által kijelölt határokon belül marad. Adjon neki teret a kalandozáshoz. Úgy érezheti, hogy elveszíti őt, de ha hagyja, hogy menjen a saját feje után, vissza fog jönni Önhöz, amikor végzett a felfedezéssel.

Éreztesse a gyermekével, hogy az otthona egy olyan biztos pont, ahová mindig hazatérhet, ahol biztonságban van, Ön pedig szereti és támogatja.

(H.P.- yourteenager.co.uk)