tanulás
#Szülőknek

5 dolog, ami miatt a friss egyetemisták szülei aggódnak

2023.08.18.
2 perces olvasási idő

Szülőként nehéz elengedni a gyermekünket, főleg ha egyetemre megy. Nem egyszerű szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kisgyermekből felnőtt lesz, aki felelős a saját döntéseiért. Bizonyára benned is felmerültek aggodalmak az egyetem vagy a főiskola rossz hatásairól. Rengeteg buli, új környezet, új barátok.

Ne aggódj, gondolj bele, hogy te miken mentél keresztül, amikor egyetemista voltál, vagy önállósodtál! Az első cigaretta, vagy az első pohár alkohol természetes része a felnőtté válásnak, és a "felnőtt" élet megtapasztalásának - ám ezekből a hibákból és próbákból tanul az ember. Meglátod, hogy a gyermeked képes lesz helyes döntéseket hozni, és felelősségteljesen kezelni a helyzetet. Próbálj meg nem idegesíteni sem magad, sem a gyermeked, hiszen ez nemcsak neked, hanem neki is nehéz, új időszak.

Íme, 5 olyan dolog, ami miatt nem érdemes aggódni. Az összeállításunk egyetemisták tapasztalatainak felhasználásával készült.

Rossz jegyet kapott

Friss egyetemista szülőkÁltalánosságban az első évesek rosszabbul teljesítenek, mint a középiskolában. Ez persze érthető, hiszen új a környezet, újak a tanárok, és a rendszer is más. Minden diáknak szüksége van egy kis időre, amíg megszokja a professzorokat és az egyetemi tanárokat, és kitapasztalja, hogy melyik tanárnál hogyan kell teljesítenie. Ez a folyamat nem rövid, és ez idő alatt a középiskolai jegyekhez képest rosszabb jegyeket kap. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem teljesít megfelelően. Nem érdemes őket a jegyekkel nyaggatni, hiszen a legtöbben ilyen esetben csak még többet idegeskednek, ami tovább ronthat a teljesítményen. Az első pár hónap után mindenkinek könnyebben megy majd a tanulás.

Drogok

Alkohol, cigaretta, különböző tabletták, és még sorolhatnánk a rengeteg veszélyforrást, ami az egyetemi bulikban "megtalálhatja" a gyermeked. A kíváncsiság természetes velejárója a fiatal felnőttkornak, és bár lehet, hogy a fiatal kipróbál olyan dolgokat, amelyeket korábban nem, a legfontosabb dolog továbbra is a bizalom.

“Nem mindenki füvezik, meg iszik egész nap “- mondja az egyik egyetemi diák.“ A legtöbben visszautasítják a drogokat, és anélkül is jól érzik magukat.” Ne aggódj túlzottan, és gondolj olyan dolgokra, amelyek nagy valószínűséggel be sem következnek, az egyetemi élet elsősorban nem a bulikról szól.

Randevúzás

Az egyetem vagy a főiskola új környezete minden diáknak új barátokat, és szerelmeket hozhat. A komolyabb kapcsolatoknak pedig természetes velejárója a szexuális élet. Pánik helyett azonban gondolj arra, hogy gyermeked már a gimnáziumi felvilágosító órákon is választ kapott a felmerülő kérdéseire, illetve hallott a fogamzásgátlásról - tehát vélhetően nem felkészületlen. Ráadásul a legtöbb intézmény baj esetére ingyenes szűrést is felajánl.

Új barátok?

Bizonyára te is aggódsz, hogy az új barátok rossz hatással lehetnek a gyermekedre. Minden ember más, és mindenki másképp készül az életre. A rengeteg új barát között akadhatnak olyanok, akik csak a buliknak élnek. Ám ne feledkezzünk meg azokról az emberekről sem, akik pozitív hatást gyakorolnak a fiatalokra. Az olyan idősebb diákok, akik sporteseményre, vagy önképző körbe invitálják a gyerekünket, nemcsak pozitívan hathatnak rájuk, hanem akár példaképpé is válhatnak. Bízz gyermekedben, és gondolj arra, hogy milyennek is nevelted őt! Valószínűleg már elég érett ahhoz, hogy eldöntse, kiben bízhat meg, kit tekint példaképének, és ki az, aki negatív példa lesz a szemében. Végül mégiscsak a gyermeked dönti el, hogy bulizni megy, vagy inkább a vizsgákra tanul. És nagy valószínűséggel jól fog dönteni!

Inni vagy vezetni?

Egy nemrég megjelent újságcikk szerint az ittas vezetés által okozott balesetek száma csökkent az elmúlt években, főleg a fiatal felnőttek körében. A legtöbb diák tisztában van az ivás veszélyeivel.

“Sok ismerősömnek eszébe sem jut kocsival elindulni egy buliba.“- hangoztatja egy tanuló. “A taxisok megbízhatóak, és nem túl drága hazajutni velük, ha többen megyünk egy irányba. “

Gyermeked új életet kezd az egyetemen, és nap mint nap meghozza immár felnőtt élete első fontos döntéseit. Szülőként próbáld meg nem befolyásolni minden döntésben, bízz az ítélőképességében, ám ha úgy érzed, hogy szükség van a te tanácsodra, vagy segítségedre, ne habozz segíteni! Elvégre a szülő a mindenkori példakép, még akkor is, ha egy tinédzser ezt nem szereti hangoztatni.

(KamaszPanasz - Gy. R.)