olvasás
#Szülőknek

Hogyan vegye rá tini gyermekét az olvasásra?

2016.09.24.
2 perces olvasási idő

Sok kiskamasz nehezen birkózik meg az iskolai kötelező olvasmányokkal, saját kedvtelésből pedig alig-alig ülnek le egy könyvet elolvasni, pedig számtalan olyan írás született, amit biztosan élveznének és tanulnának belőle. Íme néhány tipp, hogyan segíthet gyermekének az olvasás élményének megismerésében.

Mutasson példát!

Éreztesse kamasz gyermekével, hogy Ön élvezetből olvas, és hogy a mindennapokban is időt szakít újságok, magazinok, e-mailek, levelek és receptek böngészésére.

Biztosítson elegendő anyagot az olvasáshoz otthonában!

Ezeknek az olvasmányoknak nem muszáj újnak vagy drágának lenniük. - Jó könyveket és magazinokat antikváriumban, zsibvásárokon és könyvtári kiárusításokon is lehet találni. Ezenkívül kérje meg a családtagokat és barátokat, hogy tinédzserkorú gyermeke születésnapjára vagy más különleges alkalomra ajándékozzanak könyveket vagy újság előfizetést.

Adjon lehetőségeket az olvasásra!

Ha vannak kisgyermekei vagy idős rokonai, akik nem tudnak olvasni, kérje meg kamasz gyerekét, hogy hangosan olvasson fel nekik – ez biztosan kellemes időtöltés lesz mindenkinek! Gyermeke önkéntesként akár helyi közösségi szolgálatot is végezhet: ott lehetőségük lehet gyerekeknek, időseknek, látáskárosultaknak vagy kórházi betegeknek is felolvasni.

Vigye el őt könyvtárba!

olvasás

Az olvasójeggyel a tinédzserek megismerkedhetnek a könyvtár fiatal felnőtteknek szóló részlegével – ha megjön a kedvük hozzá, később maguktól is visszatérnek majd olvasni.

Engedje, hogy gyermeke maga válassza ki az olvasmányait!

A fiatalok nagy valószínűséggel olyan könyvet vagy újságot fognak olvasni, ami érdekli őket. Ön segíthet gyermekének, hogy megtalálja a hozzá közel álló témákat vagy hobbikat, illetve ha ad neki egy kis időt, ő maga is elmehet felfedezni a könyvesboltokat és könyvtárakat. Támogassa az újságokra való előfizetés ötletét is.

Keressen a családjukkal kapcsolatos olvasnivalók után!

A kamaszok, ahogy egyre idősebbek lesznek, gyakran gondolkoznak el a hovatartozásukról és származásukról, így egyre érdeklődőbbé válnak a családi hátterük iránt is. Ez az érdeklődés hozzájárulhat egy egészséges büszkeség kialakulásához a család öröksége és története iránt, valamint az olvasáshoz is kedvet csinál. Gyermeke keresgélhet a könyvtárban, az interneten, de az otthoni könyvespolcokon is!

Vegye rá, hogy olvasson idegen nyelven!

Ha tinédzser gyermeke szeret nyelveket tanulni, érdemes idegen nyelvű olvasmányokat is olvasnia - főleg, ha komolyabb tervei vannak az adott nyelvvel. A lényeg, hogy olvasson, mindegy, hogy milyen nyelven. Például abban az esetben, ha angolt tanul, keresgéljen angol könyveket és magazinokat a könyvtárban. Gyermeke ezzel az angol nyelvtudását és az olvasókedvét is növelni fogja!

Beszélgessen el a tanárokkal!

A tanárok valószínűleg örömmel fogják fogadni az Ön érdeklődését gyermeke szellemi fejlődésével kapcsolatban. Kérjen egy listát is a tanárok által ajánlott könyvekről, amit otthon is nyugodtan olvasgathatnak a fiatalok.

Beszéljen gyermeke olvasási nehézségeiről a tanárokkal!

Kérje meg, hogy értékeljék a teljesítményét. Esetleges probléma esetén kérdezze meg, hogy mi okozhatja a bajt és hallgassa meg az egyes tanárok tanácsait a megoldásról. Kérdezze meg, hogy miben tudna Ön segíteni, miben támogathatja gyermekét. Amikor ilyen nehézségekről van szó, fontos, hogy a szülők és tanárok együttműködjenek és közösen próbálják megoldani a problémát.

Ne aggódjon, ha kamasz gyermeke nem mindig élvezi az olvasást!

Néha előfordul, hogy a tinédzsereknek egyszerűen nincs kedvük az olvasáshoz. Lehet, hogy a barátaikra, iskolai feladatokra vagy más tevékenységekre koncentrálnak. Ez normális dolog – adjon neki időt és közben továbbra is biztosítson elég olvasmányt a háznál. Amikor készen állnak rá, el fognak kezdeni olvasni!

(KamaszPanasz)