házi feladat
#Szülőknek

A házi feladat letagadása

2017.10.04.
2 perces olvasási idő

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a tíz éves lányom rendszeresen és sokat hazudik nekem. Leginkább az iskolai feladatokkal, dolgozatokkal és a házi feladattal kapcsolatban. A dolgozatírásról csak napokkal később értesülök, ráadásul rendszerint gyenge eredménnyel teljesíti azokat a gyermekem, mivel szinte alig tanul valamit. - A szakértő válaszol.

Már beszéltem a tanáraival és az igazgatóval is, szerintük a lányom felelőssége, hogy megfelelően tájékoztassa a szülőt, vagyis engem, részletesen le kellene jegyeznie a kiszabott házi feladatokat és a tesztírások dátumát, hogy mindezekről időben tudjak. Azonban a lányom semmit se ír le, egyáltalán nem mond nekem semmit az iskolai dolgokról, ennek az az eredménye (miután rájövök a csalásra) hogy szobafogságot kap büntetésként, de nem tudom mitévő legyek, mivel, vagy hogyan kéne büntetnem, hogy valamiféle hatást érjek el nála? Kérem, segítsen!

Egy kétségbeesett szülő.”

Kedves Szülő!

Amit említ, az egy igen nehéz és kényes probléma, és úgy hangzik, Ön mindent megtett, hogy segítsen gyermekének kilábalni a rossz helyzetből. Természetes, hogy változtatni szeretne a helyzeten, és ha már a szép szó nem segít, akkor a megfelelő és hatásos büntetés jelenti a következő lépést. Azonban nem a büntetés jelenti a legjobb megoldást az adott problémára. Helyette inkább jutalmazzon, az sokkal célravezetőbb és előremutatóbb megoldást jelent a problémákra nézve. Az iskola, vagy épp az Ön büntetési módszere láthatóan nem vezetett eredményre, ezért felesleges tovább erőltetni a különféle büntetési módszereket. Sőt, a büntetés inkább csak a deviáns magatartást erősíti, aminek eredményeképp többet fog hazudni.

Azért hazudik, hogy megússza a tanulást, elkerülje az Ön vele szembeni elégedetlenségét, még ha csak rövid távon is. Sajnos a hosszú távú hatásokba nem gondol bele, nem számol a következményekkel és ebből lesz a baj: rosszul teljesít az iskolában, csak gondot okoz ezzel saját magának és Önnek is. Amikor pedig rajta kapják, akkor nem tud magyarázatot adni tettére.

Megoldási lehetőségek

Ugyan létezik többféle megoldás a problémára nézve, de a megfelelőt már Önnek kell megtalálnia, és alkalmaznia ezeket. A következőket érdemes lesz kipróbálnia:

  • Próbáljon meg pozitívan közeledni felé, segítsen neki, emlékeztesse a fontos dolgokra, mutasson neki jó példát! Vegyenek közösen egy naptárat, amibe leírhatja a fontos teendőket, dátumokat. Szabja meg, hogy majd azt minden nap mutassa be Önnek, hogy naprakész legyen. Dicsérje meg, ha betartja a kötelezettségeit (ha teheti, beszélje meg a tanárral, hogy ő hagyja jóvá a bejegyzéseket). Ez némi kitartást és szervezőkészséget is megkövetel a szülőtől, de megéri.
  • Segítsen neki eszébe juttatni a fontos eseményeket, dátumokat. Amennyiben a házi feladatát csinálja, akkor legyen mellette és segítsen neki. Ne büntesse olyasmiért, amit nem szándékosan hagyott ki a feljegyzésből. Bátorítsa, hogy próbáljon meg összeszedettebb lenni.
  • Tegye rendszeressé a házi feladat elkészítését, álljon mellette, és ellenőrizze, hogy tényleg azt teszi-e. Ha nincs feladata, akkor szabjon ki számára valamit. Amíg nincs kész a házi, addig nincs játék, tv vagy barátok. Legyen határozott és kedves vele!
  • Vegye észre a jó dolgokat! Ha valami jót tesz, akkor azt jegyezze meg, dicsérje meg gyerekét. Biztosítsa a támogatásáról, adjon neki pozitív visszajelzéseket.
  • Ne legyen érzelem a büntetésben, ha mégis arra kerülne a sor, ne kiabáljon vele. Ne becsmérelje gyermekét, ne mondjon rá rossz dolgokat, mert azok nemhogy nem segítenek, ellenkezőleg, csak rontanak a helyzeten. Legyen racionális és következetes a lánya tetteinek értékelése, és a kiszabandó büntetés eldöntése során!
  • Ne vigye túlzásba a büntetést és ne tegye rendszeressé. A büntetés olyan legyen, ami nem vált ki újabb ellenállást, legyen például tv, számítógép megvonás aznapra, vagy nem kap desszertet. Az egyhetes szobafogság azonban nem vezet semmire.

(N. L. - aboutkidshealth.ca)