felvételi
#Szülőknek

Hogyan készítse fel kezdő egyetemista gyermekét az új életre?

2016.08.03.
2 perces olvasási idő

A gyermeke minden bizonnyal a gimnázium elvégzése után közvetlenül, esetleg egy év kihagyás után (pl. külföldi tanulmányok vagy munka miatt) az egyetemre készül. A beiratkozást és a gólyatábort követően egy teljesen másfajta élet veszi kezdetét, amely nem csak a kamasz számára lesz új, hanem Önnek is. A más városba költözés és a kollégiumi élet még nem jelenti azt, hogy a gyerek teljesen kirepült, hiszen valószínűleg hétvégente, és a szünetekben is otthon lesz.

Ám ennek a folyamatnak a vége a felnőtt élet, Ön pedig rengeteg tehet annak érdekében, hogy a gyermeke sikeresen kezdje az egyetemet.

Gyakorlati segítség

Minden bizonnyal szívesen segít a költözködésben, és a lakás vagy a kollégiumi szoba berendezésében. Akár Ön is elmehet felfedezni a környéket a fiatalokkal.

egyetemA pénzkérdés sem utolsó szempont az egyetemi évek alatt. A tanév elején üljenek le és beszéljék meg a lehetőségeket. Általában az egyetemek, főiskolák hallgatói önkormányzatában rengeteg álláslehetőséget ajánlanak a fiataloknak, illetve különböző diákszövetkezetek ajánlatai is várják az érdeklődőket. Szinte minden jó eredménnyel tanuló diák pályázhat különböző segélyekre, ösztöndíjakra az első félév elvégzés után, illetve a diákhitel is sokak számára lehetőség. Beszéljék át mindezt alaposan, hiszen a pénzügyi döntések a jövőt is befolyásolhatják.

Az idő pénz, szokták mondani, és általában az újonnan jött szabadsággal és sok szabadidővel nem tudnak mit kezdeni a fiatalok. Ön is hasznos tanácsokkal láthatja el őket az időbeosztás terén.

Érzelmi támogatás

A legtöbb fiatalnak rengeteg kérdés kering a fejében az egyetem megkezdése előtt, illetve közben. Elég jó leszek? Vajon le tudok majd diplomázni? Sikerül majd munkát találni?

Mielőtt elköltözne otthonról, adjon a gyermekének egy hatalmas adag önbizalmat. Hiába egyensúlyoznak a felnőtté válás határán, még mindig egy kicsit bizonytalanok önmagukban, és maximálisan szükségük van a megerősítésre. Biztassa a gyermekét, és oszlassa el a kételyeit. Mesélhet a saját főiskolai, egyetemi életéről, vagy az első munkahelyéről.

Az előadások, órák

Sokszor a diákok olyan órákat is felvesznek, vagy olyan tárgyakat is tanulnak, amiről nem igazán tudják, hogy miből áll, vagy mi is az. Lehet, hogy hamar le is akarják majd adni az adott órát. Ha amiatt aggódik a gyermeke, hogy nem tud cserélni vagy változtatni, nyugtassa meg. A tanárokkal, professzorokkal mindig beszélhet, illetve tanácsot kérhet.

Mindenesetre beszéljék meg a családon belül is, hiszen lehet, hogy elsőre nem tetszik valami, ám ha megpróbálja és ad egy esélyt az adott tantárgynak, lehet, hogy a végén tetszeni fog. Ha mégis úgy dönt a gyermeke, hogy mást tanulna, próbálja minél jobban megérteni és támogatni őt a döntését.

A szoros kapcsolat

Ne várja el, hogy az első pár hétben minden nap tudnak majd beszélni. Az új környezet, rendszer és a rengeteg élmény elég jelentős időt és figyelmet von el. Ne terhelje a gyerekét mindennapos telefonbeszélgetésekkel. E-mail, skype, sms, és még rengeteg más technikai újdonsággal lehet áthidalni a távolságot.

Tudta? 5 dolog, ami miatt a friss egyetemisták szülei aggódnak

Ne feledje, az őszi szünidőben már otthon is lesz!

(Gy. R. - yourteenager)

Kapcsolódó címkék

anya