gyermek
#Szülőknek

Hogyan tanítsa meg gyermekének, hogy mi az a felelősség?

2017.07.15.
2 perces olvasási idő

Felelősség. Gyakorlatilag mindenkinek megvan a saját maga elképzelése arról, hogy mit is jelent a szó. A felelősség az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyet jó eséllyel fejleszthet gyermekében, hogy azt már most (de még inkább később) később hasznosítani tudja.

Olyannak kell nevelnie a gyermekét, hogy el tudja fogadni a saját hibáit, hiányosságait, vállalja tetteinek következményeit, és hajlandó legyen javítani a már felismert hibáin. Ha ezek megvalósulnak, akkor mondhatja, hogy felelősségteljesen nevelte gyermekét.

Öt módszer a felelősségtudat erősítésére

1. Mutasson pozitív példát a saját viselkedésével!

felelősségA legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módszer a felelősstudat kialakítására, ha Ön jó példát mutat a gyermeke számára a saját tettein, megnyilvánulásain keresztül, odafigyel önmagára és környezetére. Mint szülő és egyben felnőtt, az Ön tettei nagyobb súllyal hatnak, mint bárki más cselekedetei. Ha nem figyel oda arra, hogy következetes legyen, esetleg tettei és szavai nem fedik egymást, könnyen hiteltelenné válhat gyermeke szemében. Vigyázzon, nehogy a gyermeke rossz példát sajátítson el Öntől! Ha nem hajlandó észrevenni és javítani a saját hibáin, vagy másokat okol a saját problémáiért, akkor gyermeke sohasem fogja megtanulni, hogy mit is jelent felelősségteljesen viselkedni.

2. Engedje, hogy gyermeke kipróbálhassa önmagát!

Az egyik legjobb módja a felelősségteljes viselkedés kialakításának, ha hagyunk lehetőséget gyermekünknek a felelősségteljes viselkedés kialakítására. Épp ezért kiemelten fontos az, hogy elég alkalmat, lehetőséget biztosítson gyermeke számára, hogy kipróbálhassa önmagát különböző helyzetekben. Lehetőséget kell adnia a fiataloknak, hogy bizonyíthassanak, hibázzanak, és hogy felelősséggel kijavíthassák az elkövetett hibáikat. Gyermeke jellemének fejlődését nagyban előmozdíthatja azzal, ha engedi, hogy hibázzon, tévesszen. Ezzel ugyanis arra is lehetőséget biztosít gyermeke számára, hogy éljen a képességeivel, és helyrehozza a dolgokat, melyekből sokat tanulhat.

3. Gyermekének vállalnia kell tetteiért a felelősséget!

Bármilyen hibát is követ el gyermeke, biztosítson számára lehetőséget arra, hogy kijavíthassa azt, érezhesse a saját felelősségét, és a döntése súlyát. Legyen meg benne a tenni akarás érzése. Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy tini gyermeke helyett vállalják a felelősséget, kiimenti őt a bajból. Nos, ennél rosszabbat nehezen tudna elkövetni gyermekével szemben. Ha ugyanis így nő fel a gyermeke, akkor felnőtt korában igen könnyelműen fog élni, mindig mást fog okolni saját hibáiért, és önmagától nem lesz képes javítani a dolgokon. Meg kell tanulnia a gyermekének, hogy teljesen rendjén van az, ha időnként hibázik, de vállalnia kell az azzal járó felelősséget is, és törekednie kell annak kijavítására.

4. Bízzon gyermeke képességeiben!

Tanítson meg gyermeke számára többféle problémamegoldó, konfliktuskezelő stratégiát azért, hogy képes legyen felvállalni az adott hibát és mindent megtegyen annak javításáért. Nem árt, ha megtanítja gyermekét helyesen kérdezni, a megfelelő kommunikációval ugyanis már önmagában egy sor probléma megelőzhető vagy épp helyrehozható. Jó, ha például a gyermeke tudja, hogy hogyan kérdezze meg valakitől, hogy mire van szüksége, mi bántja, vagy hogyan tud segíteni neki. Amint a tini képessé válik megérteni azt, hogy mi a helyes út, hogyan cselekedjen a dolgok jobbra fordulásának érdekében, akkor érzi majd a saját felelősségét, és képes lesz helyrehozni az elkövetett hibáit.

5. Az elkövetett hibák jó lehetőséget biztosítanak a pozitív fejlődésre

Jó, ha segít gyermekének abban is, hogy felismerje, minden hibában ott van egy távolabbra mutató lehetőség is. Ha gyermeke megtanulja, hogy hogyan kezelje a problémákat, jelleme is fejlődni fog, az Ön segítségével pedig még inkább pozitív irányba fog változni, és egyre inkább felelősségteljes, önmagát és saját hibáit is vállaló egyedi személyiséggé fejlődik. Ne féljen attól, hogy gyermeke olykor-olykor hibázik, inkább segítse, hogy megoldást találjon a problémáira, képes legyen megoldani akár nehéz helyzeteket is. Bátorítsa arra, hogy elfogadja önmagát a hibáival együtt!

(M.T. - imom.com)