serdülő
#Szülőknek

Nevelje sikeresen tini gyermekét! (1. rész)

2012.02.12.
4 perces olvasási idő

Az első lépéshez némi erőbefektetésre és időre lesz szüksége, de ne csüggedjen, jusson eszébe, hogy minden kezdet nehéz. Segítségként némi iránymutatást adunk ehhez.

Mit is jelent a serdülőkori változás, és miért olyan fontos azzal tisztában lenni?

Ez egy olyan összetett folyamat, amely során a gyerek testi-lelki változások során megy át. Kialakulnak a különböző képességei (szociális beilleszkedés, értelmi, érzelmi), melyek helyes elsajátításával válhat egészséges felnőtté, valamint ezek a képességek segíthetik át az élet rögös útvesztőin.

A felnőtté válás folyamata nem rövid, ugyanis kicsi gyermekkortól kezdve egészen a húszas évekig kitart. Az, hogy az ön tini gyermeke ennek a fejlődési folyamatnak pontosan melyik szakaszban tart, függ az életkortól, vérmérséklettől, környezettől és sok mástól. A tini viselkedése mutatja meg, hogy hol áll ebben a fejlődési folyamatban. Sokkal hatásosabban végezheti szülői feladatát, ha valamennyire képbe kerül ezzel a fejlődési folyamattal.

Növekedési és fejlődési faktorok

A tiniknek egy sor fejlődésen kell keresztülmenniük:
• Társadalmi
• Értelmi
• Fizikai
• Szexuális
• Érzelmi

Amiről a szülőknek gyakran fogalmuk sincs az, hogy ez az öt fejlődési terület szinte soha nincs szinkronban egymással. Van olyan, amiben előrébb lesz a tini, és van, amiben hátrébb a saját fejlődési útvonalán. Ez pedig egy olyan viselkedést eredményez az esetükben, amely összezavarja a szülőket, és szinte lehetetlenné teszi számukra, hogy megértsék saját gyermekük viselkedését. Ezen területek majd csak a középiskola éveiben kezdenek szinkronba kerülni egymással. Az, hogy a gyerek hogy néz ki fizikailag, annak semmi köze a belső (értelmi/érzelmi) fejlettségi szintjéhez. („Ne ítélje meg a könyvet a borítójáról.”)

Mit tehet a gyereke érdekében?

A szociális fejlődéséért: Biztosítsa támogatásáról, hallgassa meg és vezesse, ha a szükség úgy kívánja.

Az értelmi fejlődéséért: Adja meg a lehetőséget neki, hogy bizonyos helyzetekben dönthessen, válasszon a lehetőségek közül, így megtanulja, hogyan hozhat helyes döntéseket. Azonban mindig álljon a háta mögött és legyen felkészült, mert nem lehet elvárni a gyerektől, hogy egyből (és minden esetben) a jó utat válassza.

A fizikai fejlődéséért: A tinik igen érzékenyek az őket (saját testüket) érintő fizikai változásokra. Ne hasonlítgassa őt másokhoz, mert az rosszul esik neki. A „normális” kategória igen széles a tinik esetében. Csak időre és sok szeretetre van szükségük ahhoz, hogy jó irányba haladjanak a dolgok.

A szexuális fejlődéséért: A szülő feladatai közé tartozik az is, hogy felvilágosítsa gyermekét a szexualitásról, és az ezzel kapcsolatos helyesnek vélt értékrend átadása. Ne felejtse el megbeszélni vele a szex és a párkapcsolatok érzelmi vonzatát sem, mert erről a lényeges momentumról még az iskolai felvilágosítás során is gyakorta megfeledkeznek.

Az érzelmi fejlődéséért: A tinik az érzelmeket kétszeres intenzitással élik meg a felnőttekhez képest. Ugyan ön sem akarja, hogy az érzelmek vezéreljék a gyerekét és minden attól függjön, hogyan érzi épp magát. Ezért nem árt némi empátiát gyakorolni vele szemben, ha elszabadulnak az érzelmek, és egy kicsit hagyni, had tombolja ki magát, de csak módjával.

Jó anya-lánya kapcsolat

Serdülőkori fejlődés: végszó

Bármennyire is szeretné, nem siettetheti a természetet, a gyerek fejlődése a saját időbeosztása szerint működik. Minden egyes gyereknél ez egyedi keretek között és módon megy végbe. Gondoljon egy gyümölcs érésére, tudja, hogy egyszer be fog következni, de nem tudja érdemben befolyásolni a folyamat időzítését, csak kitartóan reménykedhet, hogy minden a terv szerint alakul.

A saját gyerekével szembeni elvárásai legyenek arányosak az ő életkora, fejlettségi szintje, temperamentuma függvényével. A gyerekek nem direkt akarják a szüleiket az őrületbe kergetni, csak még szétszórtak és nincsenek tisztában tetteik következményeivel, gyakorlatilag nem gondolnak a jövőre, a mának élnek.

Arra összpontosítson, hogy milyen belső értékei vannak gyerekének. Az, hogy a külsejét folyton változtatja, akár extrém módon is, (addig, amíg ezzel nem okoz kárt önmagának vagy másnak) hagyja, hogy megismerhesse saját magát, és a határaival tisztában legyen, még ha ez olykor nem is tetszik önnek.

Biztosítsa számára az otthon melegét, egy biztos pontot, ahová mindig visszatérhet, ahol védelmet és szeretetet kaphat. Egy olyan helyet, ahol nyugodtan feltöltődhet, relaxálhat. Próbáljon meg mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerek otthon érezze magát a családi fészekben.

Három olyan dolog, amire a tiniknek a leginkább szükségük van

Szeretet: A feltétel nélküli szeretetet (életkorának megfelelően kifejezve) minden mennyiségben és körülmény között biztosítani kell, még a legrakoncátlanabb gyerek esetében is elengedhetetlen (sőt számukra a legfontosabb).

Határok: Tiszta és világos szabályrendszer és elvárások felállítása nélkül nem várható el, hogy a tini megtanulja a helyes viselkedés szabályait. Az, hogy behatárolja gyermeke cselekedeteit, az számára védelmet jelent, (még ha nem is érti meg akkor, csak sokkal később) és egyben az ön szeretetének kifejezőeszköze is.

Erő: A tiniknek képeseknek kell lenniük kifejezni önmagukat, hangot adni meglátásaiknak, véleményeiknek. Szeretnék meghozni a saját döntéseiket, ezt idővel, gyakorlattal és az ön vezetésével fogják megtanulni, hogy hogyan hozzanak felelősségteljes, és lehetőleg helyes döntéseket.

Alkalmazzon újfajta kommunikációs technikákat

Észrevette vajon, hogy az ön és tini gyereke között folyó kommunikáció egyszer csak megváltozott? A tinik gyakran úgy érzik, hogy az érzéseiket, gondolataikat, problémáikat jobban meg tudják osztani a társaikkal, mint a szüleikkel (és előfordul, hogy így is tesznek, ez a meg nem értés problémaköre). Ez egyfajta kifejezőeszköz is egyben, hogy ők függetlenedni szeretnének a szüleiktől, meg akarják mutatni, hogy mire képesek a saját erejükből. Tehát nem feltétlenül azt jelenti, hogy ön valamit rosszul csinált. Azonban önnek képben kell lennie, hogy mi is történik a gyerekével éppen, így a szülőknek igen jó szinten kell elsajátítani az „indirekt” kommunikáció technikáját.

Kapcsolat a kamasszal
A tini gyereket nevelő szülők tisztában vannak azzal, milyen fontos, hogy gyermekük életének részesei legyenek. Ugyanis, így biztosíthatják, hogy gyermekük boldog és önálló felnőtté váljon a megfelelő nevelésük által. Kapcsolat tini gyermekével

Némi hasznos tipp:
• Tanuljon meg jól olvasni a testbeszédből.
• Nem árt, ha ismeri a gyermeke barátait és azok szüleit.
• Ismerje az összes olyan felnőttet, akik fontos szerepet játszanak a tini életében (tanárok, edzők, ismerősök, stb.), alakítson ki jó kapcsolatot ezekkel a személyekkel.
• Figyeljen oda, hogy a gyermekével történő kapcsolattartása jó irányba haladjon.
• Adjon lehetőséget a kötetlen és bensőséges párbeszédek lefolytatására.

Új technológiák szerepe:
Egy másik olyan terület, ahol a szülőknek lépést kell tartaniuk gyerekükkel, az az új technológiák alkalmazása. A mai fiatalok kommunikációja jórészt az interneten, illetve mobiltelefonon keresztül történik. A toll és papír már a múlté, a pc jelentette megkötések és kontroll lehetősége gyakorlatilag megszűnt létezni (az okos telefonok és egyéb internetes eszközök: táblagépek, szublaptopok elterjedése miatt). Az egyes közösségi oldalak nyújtanak felületet a tinik napi, egymással való kapcsolattartáshoz.

Azon szülők, akik nem képesek elsajátítani az új eszközök használatát, (vagy továbbmenve az azok által hordozott veszélyeken átlátni) nem csak azt kockáztatják, hogy lemaradnak a gyerekükkel való kapcsolattartásban, hanem azt is, hogy nem tudnak megfelelő iránymutatást és védelmet biztosítani a számukra.

(KamaszPanasz - N. L.)