szex
#Vágyak

A legelvetemültebb szex-tévhitek

2023.05.17.
4 perces olvasási idő

Úgy gondolod, biztos tudásod van a szexről, és különbséget tudsz tenni valós és valótlan között? Teszteld le tudásodat, mi igaz és mi nem, mert most utánanézünk néhány szex mítosznak, és leszámolunk a tévhitekkel.

Itt van néhány, a tinik által legnépszerűbbnek tartott tévhit a szexszel kapcsolatban. Mi a legelvetemültebb tévhit, amit valaha hallottál? Ha tudsz ilyet, megvan az esélye, hogy más is tud róla és elhiszi. Segíts nekünk tisztázni ezeket, így a legjobb mítoszokat közzé is tudjuk tenni!

Tévhit: Mindenki csinálja

Tény: Ne vegyél komolyan mindenfélét, amit hallasz… csak úgy tűnik, hogy mindenki csinálja, de a valóságban, szex élményben kevesebb mint a középiskolás diákok felének (48%) volt csak része. Az emberek általában szeretnek nagyot mondani, felfújni a dolgokat és könnyelműen beszélni róla, ha szex a fő téma. Azonban lényegtelen, ki mond igazat és ki nem, az egyetlen igazság, ami számít, az, hogy mi jó neked.

Tévhit: Ha várni akarsz a dologgal, amíg felnősz, akkor prűd vagy

Tény: Valójában te gondolkodsz jól. Sok tini úgy gondolja, hogy érdemes várni a szexszel. Mindenki számára van megfelelő idő, de azt saját magának kell eldöntenie, hogy mikor van az. Az igazság az, hogy azon tinik nagy része, akiknek már volt szexben részük, úgy vélik, bárcsak vártak volna még a dologgal. Minél fiatalabb a tini, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bánni fogja az elsietett első alkalmat, és kicsi az esélye annak, hogy védekeztek volna.

Tévhit: A fiúk mindig készen állnak a szexre

Tény: A srácok híresek arról, hogy mindig a szexen jár az eszük, de mint a sztereotípiáknál általában lenni szokott, nem feltétlenül igaz minden. Gondold csak végig, például szereted a focit, de néha inkább moziba mész szívesebben. A lényeg, hogy 3 fiúból 2 szerint az a fontosabb, hogy barátnője legyen, nem pedig a szex. Na, ennyit erről a mítoszról!

Tévhit: Mindig a fiúk kezdeményeznek

Tény: Ismét egy sok problémát okozó sztereotípia. Mindenki és minden egyes párkapcsolat különböző személyiségű, egyedi emberekből áll. A szex kezdeményezése jöhet bárkitől, nemtől, kortól, szexuális tapasztalattól függetlenül. Például 5 fiúból 1 szerint a lány szeretné, hogy minél jobban belebonyolódjanak a dolgokba, amit nem biztos, hogy a fiú akar.

Tévhit: Ahhoz fogsz hozzámenni, akivel először lefekszel

Tény: Sajnos, ez csak néha igaz. Még ha az első szerelmed vagy az első szex-partnered tűnik is az igazinak, és örök szerelemnek gondolod, a valóságban az első, szexen alapuló kapcsolatok általában romantikusak és rövid életűek. Az első alkalmat tekintve 10-ből 8 kapcsolat csak 6 hónapig vagy még addig sem tart, a negyed részük pedig csak egyéjszakás kaland.

Tévhit: Az ivászat és kábítószerezés élvezetesebbé teszi a szexet

Tény: Ha részeg, esetleg belőtt állapotban vagy, nehezen tudsz megfelelő döntéseket hozni, főleg szexszel kapcsolatban nem. A 15 és 17 közötti korosztály 20% -a állítja, hogy olyan szexszel kapcsolatos dolgokat tettek meg ittas vagy kábult állapotban, amit józanul inkább kihagyott volna. Jó dolognak tűnhet, amikor a gátlásaidat elnyomja az ital vagy a drog hatása, de ez egyben azt is jelenti, hogy nem fogsz elég figyelmet fordítani a biztonságos szexre, és sokkal rosszabbul végződhet a dolog, mint egy egyszeri másnaposság: szexuális úton terjedő betegségek vagy nem kívánt terhesség. Egyben nagyobb az esélye annak is, hogy áldozatul eshetsz szexuális bántalmazásnak, erőszaknak.

Tévhit: Nem eshetsz teherbe az első alkalomkor

Tény: Ha éppen ovulációd van, akkor nem számít, hogy első vagy századik alkalommal fekszel-e le valakivel, terhes lehetsz. A terhesség akkor következik be, amikor a hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet. Az ivarsejteket egyáltalán nem érdekli, hogy hányszor szeretkeztél előzőleg. Az egyetlen 100%-ig biztos módszer a terhesség elkerülésére az, ha nincs szex.

Tévhit: A lányok nem eshetnek teherbe menstruáció alatt

Tény: Van rá esély, hogy terhes leszel a menstruációd alatt folytatott szextől. Ha már egyszer bekerült a hímivarsejt, akár napokig eléldegél a női ivarutakban /a hüvelyben nem, mert az savas/. Ez azt jelenti, hogy ha 3 nappal ezelőtt lefeküdtél valakivel védekezés nélkül a ciklusod alatt, attól még később lehet peteérésed, és az ivarsejtek találkozhatnak a petével, ami terhességet eredményez. Ez egy elég bonyolult dolog, ezért azt tartsd észben, hogy akármikor szeretkezel valakivel, esélyed van a terhességre, tehát mindig alkalmazz megfelelő védekezési módszert.

Tévhit: Nem eshetsz teherbe, ha még nem volt meg az első menstruációd

Tény: A peteérés és petesejt kilökődése 14 nappal az első vérzés előtt történik, tehát van esély arra, hogy mégis terhes legyél az első menstruációd előtt.

Tévhit: a lány nem eshet teherbe / a fiú nem ejtheti teherbe a lányt ha:

 • állva szeretkezel
 • a lány van felül
 • forró vízben szeretkezel (kádban vagy uszodában)
 • fel-le ugrálsz rögtön szex után
 • a lány mosakszik (zuhanyozik, fürdik) vagy pisil szeretkezés után
 • az első együttléted valakivel
 • mindketten szüzek vagytok
 • a fiú megszakítja magömlés előtt, vagy ha nem hatol be teljesen
 • a lánynak nincs orgazmusa
 • a lánynak és a fiúnak nem egyszerre van orgazmusa
 • a lány erősen nyomkodja a hasát köldök tájékon, szex után
 • a lány erősen tüsszent 15 perccel aktus után.

Tény: Biztosak vagyunk abban, hogy hallottál már ilyen sületlenségeket vagy még bizarrabbakat. Felejtsd el, attól függetlenül, hogy ki mondta, vagy hányszor hallottad ezeket. Az igazság az, hogy bármikor terhes lehetsz, ha szeretkeztél (egyet kivéve, ha már terhes vagy, de akkor meg más miatt kell aggódnod). Még akkor is fennáll a terhesség esélye, ha óvszert vagy más fogamzásgátlót használsz. Az egyetlen 100%-os módszer, ha nincs szex egyáltalán. Abban az esetben, ha úgy döntesz, mégis lefekszel valakivel, (attól függetlenül, hogy mikor és hogyan) tudd, hogy mibe keverheted magad. Nézz körül, ismerkedj meg a különféle fogamzásgátló módszerekkel, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Tévhit: Ha szénsavas italt iszol, megelőzheted a terhességet

Tény: Egy híresztelés szerint, mely évek óta közszájon forog, az egyes összetevők, amik a különféle szénsavas üdítőkben (pl. mountain dew) találhatóak, csökkentik a fiúk sperma-mennyiségét. Az egyszerű igazság az, hogy ez a módszer semmi hatással nincs a spermára. Ellenben a sok szénsavas és cukros üdítő fogyasztása fogszuvasodást eredményez.

Tévhit: Az óvszer újrahasználható

Tény: Még a felvetés is undorító! Ha már egyszer kicsomagoltad az óvszert, vagy felhasználod, vagy kihajítod. A már elhasznált óvszer nem használható még egyszer, és nem is higiénikus, dobd ki! Nézz utána a helyes óvszerhasználatnak az ezzel kapcsolatos cikkekben!

Tévhit: A lányok használhatják barátnőjük vagy testvérük fogamzásgátló tablettáit

Tény: Rossz ötlet! Nem véletlenül írja fel az orvos a névre szóló recepteket, mivel ezek egyénileg, személyre szabottan javasolt és alkalmazandó hormontartalmú tabletták. Tehát más nő tablettáit nem szedheted, mert nem a te számodra lett felírva. Olvasd el a fogamzásgátlással kapcsolatos cikkeinket ez ügyben.

Tévhit: A fiúk használhatnak műanyag fóliát, ha nincs náluk óvszer

Tény: A különféle műanyag csomagolóanyagok, zacskók, stb. nagyon jók élelmiszer tárolására, de semmi esetre sem alkalmasak óvszerpótléknak! A háztartásban használatos dolgok nem fognak megvédeni a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől. A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy előre felkészülsz és veszel néhány csomag óvszert. Az óvszer speciálisan, a szex közbeni védelemre kifejlesztett dolog, kényelmes, jól illeszkedő és nem utolsósorban alaposan letesztelt, hogy a lehetséges maximális védelmet nyújtsa mindkettőtök számára.

Tévhit: A lány számára elég, ha szex előtt veszi be a fogamzásgátló tablettákat

Tény: Az egyes fogamzásgátló tabletták eltérő mennyiségű hormont tartalmaznak adagonként, melyeket megfelelő sorrendben kell beszedni ahhoz, hogy a kívánt védelem kialakuljon a szervezetben. Ezért van az, hogy orvosilag kerül felírásra és szedése szabályozott: előre meghatározott sorrendben, a napnak mindig ugyanabban az órájában kell bevenni. Ha elmulasztod beszedni, vagy a nem megfelelőt szeded be, akkor a hatékonysága kétséges lesz. Többet is megtudhatsz a témáról, ha a fogamzásgátlással kapcsolatos cikkeinket is megnézed.

Tévhit: A tabletták már az első naptól hatásosan védenek, amint szeded őket

Tény: Sajnos nem, akár egy hónapot (vagy egy havi ciklust) is igénybe vehet, amíg a tabletták kifejtik hatásukat. A nőgyógyászok erősen javasolják ilyenkor más védekezési formák (óvszer) alkalmazását az első néhány hét idejére. Ha kérdésed van, nézz szét az ezzel kapcsolatos cikkeink között.

Nos, hogy is állunk? Hiányzik még néhány mítosz? Ismertettük valamennyi fontosnak tartottat? Írj nekünk, ha tudsz még néhányat, a legérdekesebbeket megjelentetjük.

(KamaszPanasz)