Suli, munka, suli

#Suli, munka #suli

376 db cikk a témában

#iskola
2010.04.26.

Miért jó magántanulónak lenni?

László egy nagyobb tanyaközpontban nőtt fel, ahol vele együtt még tizenöt gyerek élt. Ahelyett, hogy hagyományos iskolába jártak volna, otthon tanultak, ki-ki a korosztályának megfelelő csoportban. A tantárgyak egy részét képzett tanárok oktatták, a többit a szülők. Némelyik tantárgyuk hagyományos volt, de közel sem mindegyik: a biológia órákat a közeli halászati szövetkezetben tartották, környezetismereten sokszor csak sétáltak a természetben. Az irodalom óra keretében színielőadást szerveztek a helybelieknek, vagy könyvtárt látogattak.

Élet a középiskola után?
#továbbtanulás
2010.04.19.

Élet a középiskola után?

"Nos, hova mész érettségi után?” Sok fiatal unja már, amikor egyre-másra teszik fel neki ezt a kérdést. Függetlenül attól, hogy éppen tovább akarsz-e tanulni, el akarsz-e helyezkedni valahol, vagy adsz magadnak egy év pihenőt, érdemes elolvasnod az alábbi néhány gyakorlati tanácsot, hogy felkészülten dönthess.

#suli
2010.04.17.

Készülj az érettségire: Számtani és mértani sorozatok

Számtani vagy mértani sorozat szinte mindegyik érettségi feladatsorban megjelent eddig. Ha tudod, melyik mit jelent, és azt a néhány összefüggést ismered (ami a függvénytáblában is benne van), már meg tudod oldani a feladatokat.

#puskázás
2010.03.18.

Puskázás - Ne becsüljük le a tanár képességeit!

Aki látta az Éretlenek című francia filmet, az szórakoztató formában kaphatott ötleteket a puskázásra vonatkozóan. De ötletek e nélkül is vannak. Csak annyi kell hozzá, hogy az életben legalább egyszer diák legyen valaki.

#extrém külső
2010.03.18.

Extrém külső a suliban

A tavasz a szabadságot jelenti, ráadásul ebben az évszakban hajlamosak vagyunk kevesebbet gondolkodni, mint cselekedni. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb piercing illetve tetoválás ebben az időszakban kerül a testünkre – testünkbe. Mit fognak hozzá szólni a tanárok?

#félelem
2010.02.05.

Nem megy a matek? A tanárnő az oka!

Egy tanulmány szerint, azok a tanárok, akik saját képességeik miatt aggódnak, átadhatják diákjaiknak is a félelmet. A kislányok félhetnek a matektól, a korábbi női tanáruk miatt.

#tanulás
2009.10.30.

Tanulással a feledékenység ellen

A hosszú éveken át tartó tanulás csökkentheti a demencia (elbutulás) kialakulásának valószínűségét az idősebbeknél – derült ki a Cambridge-i Egyetem egyik tanulmányából.

#iskola
2009.09.10.

Az izgalmas új tanév (2. rész)

Amikor a problémák színtere a szociális kapcsolatokra tér át, szinte az összes megkérdezett a barátok megtartásától és a kapcsolattartástól fél. A más osztálybéli, esetleg más iskolába járó fiatalokkal való kapcsolat. Sokan zavartnak érezték magukat, mikor erről beszéltek.

#iskola
2009.09.03.

Az izgalmas új tanév (1. rész)

Egy új iskolai év izgalmas. Találkozol a rég nem látott barátokkal, újult erővel fogsz neki a tanulásnak, és dolgozol azon, hogy minél jobb jegyeket érj el. Ugyanakkor ez nem lesz stresszmentes. Természetes, hogy az érzelmek kavalkádját érzed ilyenkor – például izgalom és idegesség –, hogy csak a két legfontosabbat említsem.

#tanulási zavar
2009.05.29.

Merre tovább tanulási zavarral?

A továbbtanulással kapcsolatban a helyes döntéshez nélkülözhetetlen az önismeret, a rálátás a különböző szakmákra, foglalkozásokra, és lehetőségekre, de ugyanilyen fontos a szülők és a pedagógusok kapcsolata is. Különösen érvényes ez azokra, akik valamilyen tanulási zavarral küzdenek.

#érettségi
2009.05.04.

Mit kell tudni az érettségiről? - Mi vár rátok?

A mai napon a magyar írásbelivel megkezdődött az érettségi vizsgaidőszak. Mi a különbség a közép és az emelt szintű érettségi között? Hogyan jutnak el a feladatsorok a tanulókhoz? Mire lehet számítani az írásbeli és szóbeli vizsgákon? Tudj meg minél többet ezzel kapcsolatban!

#puskázás
2009.04.22.

Puskázás az érettségin

Az idei érettségihez közeledve egyre több hírt hallani a lebukott puskázókról. Elrettentés a legjobb megelőzés?

#puskázás
2009.04.12.

Tuti puskázási tippek

Se szeri, se száma a jobbnál jobb puskáknak. Voltak már tollba tekert, pad alá rejtett, kabát vagy mellény zsebébe elhelyezett megoldások is. Most sorra vesszük a legkiemelkedőbb elmék szülötteit.